Πράσινο, μαύρο ή κόκκινο; Επιλέξτε απόχρωση τσαγιού και απολαύστε οφέλη!

Ιανουαρίου 17, 2013

Γράφει η Αναστασία Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Photo from: cjaytea.com

Το ερευνητικό ενδιαφέρον για τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού έχει αυξηθεί ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Η συστηματική του κατανάλωση έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη της νόσου Alzheimer αλλά και κάποιων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, έχει σχετιστεί με βελτιωμένη καρδιαγγειακή και στοματική υγεία αλλά και με σημαντικά οφέλη στην απώλεια και διατήρηση του βάρους. Οι θετικές του ιδιότητες οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει οι οποίες είναι πιο γνωστές και ως κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και το πράσινο τσάι είναι αρκετά πλούσιο σε αυτές αφού περιέχει περίπου 30-40%.

Εξίσου καλής ποιότητας φαίνεται να είναι και το μαύρο τσάι καθώς ενώ περιέχει ένα χαμηλό ποσοστό πολυφαινολών (3-10%) οι ευεργετικές του δράσεις φαίνεται να είναι εξίσου σημαντικές με αυτές του πράσινου τσαγιού. Μάλιστα, πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη1 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού, ακόμη και με ταυτόχρονη λήψη δίαιτας υψηλής σε λίπος, συσχετιζόταν με μειωμένη αύξηση βάρους και σωματικού λίπους.

Τα τελευταία χρόνια όμως αρχίζει να κερδίζει το επιστημονικό ενδιαφέρον και το κόκκινο τσάι  που προέρχεται από το φυτό rooibos. Το κόκκινο τσάι φαίνεται να φέρει 50 φορές περισσότερα φλαβονοειδή από το πράσινο αλλά επιπρόσθετα περιέχει σημαντικές ποσότητες του ενζύμου της υπεροξειδικής δισμουτάσης (SOD), που κυκλοφορεί εξωκυτταρικά και απομακρύνει τις βλάβερες ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό. Οι ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες που φέρει θωρακίζουν την ανθρώπινη υγεία καθώς ασκούν δράση ενάντια στους ιούς, τα μικρόβια, τις αλλεργίες, τους όγκους και τις φλεγμονές. Το κόκκινο τσάι είναι πολύ καλός αντικαταστάτης του καφέ, διότι τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα (δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη), ενώ βοηθά τον μεταβολισμό και το αδυνάτισμα.

Φαίνεται λοιπόν ότι το τσάι σε όλες του τις αποχρώσεις πρέπει να έχει θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο καθώς μπορεί να αποτελέσει έναν γευστικό σύμμαχο της καλής υγείας πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής!

ΖΕΣΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΓΙΑ ΚΡΥΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ:

½ ποσότητα πράσινου τσαγιού

½ ποσότητα μαύρου τσαγιού

1 φλούδα πορτοκάλι

1 κομμάτι γλυκάνισο

1. “Prevention of diet-induced obesity by dietary black tea polyphenols extract in vitro and in vivo”. S. Uchiyama, Y. Taniguchi, A. Saak, A. Yoshida, H. Yajima. Nutrition. 10.1016/j.nut.2010.01.019Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>