Σαρακοστιανό (Vegan) Γλυκό

Απριλίου 05, 2017

Η περίοδος της Σαρακοστής, είναι περίοδος της Νηστείας κι αυτό σημαίνει ότι αφαιρούμε κάποιες τροφές από την καθημερινή μας διατροφή έως το Πάσχα. Ορισμένοι νιώθουν ότι στερούνται βασικές τροφές, ενώ άλλοι περιμένουν την περίοδο αυτή ως μία ευκαιρία αποτοξίνωσης, ανεξάρτητα θρησκευτικών πεποιθήσεων και αντιλήψεων. Ας μη ξεχνάμε πως όλες οι θρησκείες ανεξαιρέτως (αλλά ακόμη και πριν από αυτές) ο άνθρωπος περνούσε μεγάλες περιόδους νηστείας, όπου με πίστη και αφοσίωση καθάριζε και αποτοξίνωνε τον οργανισμό του, με αποτέλεσμα την επανάκτηση της υγείας του.
Επίσης, τελευταία ολοένα και περισσότερο αναπτύσσεται η ομάδα των ανθρώπων που ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή γνωστή ως vegetarian, ή ακόμη και vegan. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές λόγω διατροφικών αλλεργιών και δυσανεξιών όπως είναι για παράδειγμα η δυσανεξία στη λακτόζη.

Επειδή ο οργανισμός σαν πολύπλοκος μηχανισμός που είναι δεν χρειάζεται να στερείται των διατροφικών στοιχείων, πόσο μάλλον σε μεγάλες χρονικές περιόδους όπως είναι αυτή της Σαρακοστής. Αλλά τουναντίον χρειάζεται να εφοδιάζεται και να εμπλουτίζεται με όλα τα θρεπτικά στοιχεία, ώστε να φέρνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού εις πέρας με επιτυχία.

Έτσι λοιπόν πέραν των φρούτων και των λαχανικών χρειαζόμαστε να γευτούμε και το γλυκό, όπως άλλωστε και το αλμυρό, το ξινό ή το πικρό. Ο Ιπποκράτης, ο Πατέρας της Ιατρικής θεωρούσε πως όλες οι γεύσεις αν ληφθούν με μέτρο, θα μπορεί και να ενυπάρχει μια ισορροπία στην υγεία και να βρισκόμαστε μακρυά όσο το δυνατόν από την ασθένεια.

Τι αποτέλεσμα θα δώσει λοιπόν η παραδοσιακή τοπική συνταγή όταν συναντήσει νηστίσιμα υλικά;

Μια πιο ελαφριά μεν, αλλά εξίσου νόστιμη γεύση!!!

Παραδοσιακή Φρυγανιά Ζακύνθου χωρίς Ζάχαρη και χωρίς Γάλα, αλλά με όλη την γεύση!

Συστατικά:

  • 20 Φρυγανιές (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολικής ή ακόμη και χωρίς γλουτένη!)
  • 2 λίτρα Φυτικό Γάλα (1 λίτρο γάλα αμυγδάλου και 1 λίτρο Γάλα Καρύδας)
  • 1 φλ. τσαγιού ξυλιτόλη σημύδας (αν δε θέλουμε ούτε καστανή ζάχαρη ή στέβια)
  • Κανέλα σε σκόνη
  • 240γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή μπορεί να αντικατασταθεί με 1φλ. τσαγιού αλεύρι της αρεσκείας μας και 1 βανίλια Μαδαγασκάρης για το άρωμα)

Σιρόπι:

  • 2 ξύλα κανέλας
  • 6 στικ γαρύφαλα
  • 4 φλ. τσαγιού νερό
  • 2 φλ. τσαγιού ξυλιτόλη ή καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Ενώ ξεκινάμε με το σιρόπι, όπου βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα, απλώνουμε τις φρυγανιές σε ένα μέτριο ταψί της αρεσκείας μας.
  • Αφού ετοιμάσουμε το σιρόπι, το τραβάμε από τη φωτιά να κρυώσει λίγο πριν το ρίξουμε πάνω από τις φρυγανιές και κατόπιν την κανέλα.
  • Ωστόσο ετοιμάζουμε την κρέμα με 2 λίτρα φυτικού γάλακτος (που μπορούμε να παρασκευάσουμε και μόνοι μας φρεσκότατο και χωρίς συντηρητικά από ότι ξηρούς καρπούς προτιμάμε: αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, καρύδα, ακόμη και σόγια ή άλλα φασόλια.)
  • Ρίχνουμε όλο το φυτικό γάλα σε μια κατσαρόλα εκτός από 1φλ. (που κρατάμε για να αραιώσουμε σιγά σιγά το αλεύρι ή το άνθος αραβοσίτου και να μην σβωλιάσει) και ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Μόλις σφίξει η κρέμα, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις κρυώσει, τη ρίχνουμε πάνω από τις φρυγανιές.
  • Μετά από 2 ώρες στο ψυγείο, το γλυκό μας είναι έτοιμο!

*Μπορεί να σερβιριστεί με φυτική σαντιγύ και τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι.

**Μπορείτε να απογειώσετε τη γεύση δοκιμάζοντας ψιλοκομμένη φρέσκια φράουλα και τριμμένη καρύδα.

Maren Skayia Lorenzou ND

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>