Στασιμότητα τέλος: Βάλτε στόχους και οδηγηθείτε στα όνειρά σας!

Φεβρουαρίου 25, 2013

Γράφει ο Χαράλαμπος Πετράς, Ανθρωπολόγος – Ψυχολόγος – Life Coach

Photo from www.pickthebrain.com

Η κινητοποίηση και η στασιμότητα αποτελούν καταστάσεις του μυαλού μας, συνδέονται δηλαδή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Πιο συγκεκριμένα η ενεργοποίηση και η αναβλητικότητα είναι συνυφασμένες με τις βαθύτερες πεποιθήσεις μας, τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνουμε, τη σχέση με τον εαυτό μας και την προσωπικότητα που έχουμε διαμορφώσει. Ας δούμε μαζί δύο επίπεδα παρέμβασης που συμβάλλουν καθοριστικά σε περιπτώσεις αδιεξόδου και στασιμότητας.

 

Αυτοβελτίωση και προσωπική ανάπτυξη

Πολλοί άνθρωποι γύρω μας παραπονούνται ότι βιώνουν μια περίοδο στασιμότητας άμεσα συνδεόμενη με την έλλειψη προσανατολισμού. Σε αυτό το επίπεδο ψυχοκοινωνικής και coaching παρέμβασης εργαζόμαστε κυρίως σε ζητήματα στοχοθέτησης και επιθυμιών. Η ενέργεια και οι προσωπικοί στόχοι είναι αλληλεξαρτώμενα στοιχεία, δηλαδή αφενός ο ορισμός των στόχων που πραγματικά θέλουμε μας κινητοποιεί, αφετέρου η ώθηση αυτή προς δράση χρειάζεται να διοχετευθεί σωστά για να αποδώσει. Πώς γίνεται αυτό στην καθημερινή μας ζωή;

Η προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση είναι κι αυτή μια σχέση με τον εαυτό μας, μια σχέση όμως πολύ πιο θετική από εκείνη της παραίτησης. Μπορείτε να οικοδομήσετε σταδιακά μια θετικά προσανατολισμένη συμπεριφορά κάνοντας οι ίδιοι κάποιες μικρές αλλά καθοριστικές παρεμβάσεις στον τρόπο σκέψης σας:

  • Σκοπός και προσανατολισμός: Η κινητοποίηση για να είναι ισχυρή και να διαρκέσει χρειάζεται προσανατολισμό και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο. Ο σκοπός δεν ταυτίζεται με το στόχο αλλά με το όραμα. Οραματιστείτε πώς θέλετε να ζήσετε, ποια είναι τα όνειρά σας και πώς θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας μετά από ένα ή δύο χρόνια. Έτσι θα καταλήξετε σε μια δική σας επιθυμία.
  • Στόχος και επίτευξη: Με βάση αυτό το όραμα δώστε νόημα στους στόχους σας. Ορίστε με σχετική ακρίβεια τους στόχους οι οποίοι θα σας οδηγήσουν σε αυτό το όραμα. Αναλύστε τους πόρους που διαθέτετε με ρεαλισμό και αναζητήστε τρόπους για να ξεπεράσετε με αυτογνωσία και ψυχραιμία τις αδυναμίες σας.
  • Κατεύθυνση προς το μέλλον: Μην αναζητήσετε εφήμερες λύσεις για να ξεφύγετε απλά από τη στασιμότητα αλλά ενδυναμωθείτε με πίστη για όσα πραγματικά επιθυμείτε να ζήσετε στο δικό σας μέλλον.
  • Θετική ανατροφοδότηση: μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ενισχύεται τόσο η αυτογνωσία όσο και η αυτενέργειά μας. Δηλαδή γνωρίζουμε μια θετική πλευρά του εαυτού μας που μπορεί και πραγματοποιεί όσα οραματίζεται. Έτσι, ανατροφοδοτείται ένα θετικός κύκλος και πλέον εμείς οι ίδιοι ενισχύουμε την κινητοποίηση και την αποτελεσματικότητά μας.

Ψυχοθεραπεία και αλλαγή

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η παρέμβαση που απαιτείται ξεπερνά εκείνο της αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης. Η ψυχοθεραπεία επιλέγεται όταν πλέον εμείς οι ίδιοι, παρά τις προσπάθειές μας και την ομαλοποίηση των συνθηκών που βιώνουμε, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Η στασιμότητα, η παραίτηση και η αναβλητικότητα γίνονται πλέον αντιληπτές ως «σύμπτωμα» στο οποίο καλούμαστε να εργαστούμε μεθοδικά και επιστημονικά.

Σε μια συστημική – ολιστική προσέγγιση, θεωρούμε ότι η κινητικότητα και αλλαγή, δηλαδή το πέρασμα από ένα στάδιο ανάπτυξης στο άλλο ή από μια παρούσα φάση της ζωής μας στην επόμενη, είναι μια αέναη διαδικασία. Το ένα ή το άλλο «σύμπτωμα» λειτουργεί ως αντίσταση στην αλλαγή που είναι θα λέγαμε η «φυσική» εξέλιξη των πραγμάτων. Έτσι, η ψυχοθεραπεία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το πλαίσιο στο οποίο δημιουργείται η στασιμότητα, το νόημά της και θα μας δώσει την ευκαιρία για μια σειρά από συσχετίσεις μέχρι σήμερα άρρητες και σιωπηρές. Ανακουφισμένοι από τα βάρη που μας δένουν με τη στασιμότητα, μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με περισσότερη αυτογνωσία και σιγουριά.

Ο ψυχολόγος είναι εκείνος που θα μας βοηθήσει όταν:

  • Εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.
  • Μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα και αδιέξοδες σκέψεις παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα.
  • Η αντίδρασή μας με στασιμότητα και απογοήτευση είναι υπερβολικά δυσανάλογη από τις συνθήκες που βιώνουμε ή παραμένει παρά την ομαλοποίησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που απαιτείται καθώς και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του προβλήματος και της παρέμβασης είναι ζητήματα που θα συζητήσετε με τον ειδικό στον οποίο θα απευθυνθείτε.Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>