Το τρίπτυχο της επιτυχίας: Στοχασμός, Επίγνωση, Συνειδητοποίηση

Νοεμβρίου 15, 2016

Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα

Επιτυχία δεν είναι μόνο να φτάνουμε κάπου. Επιτυχία είναι να μένουμε στην κορυφή, να ανακαλύπτουμε νέους ορίζοντες και προορισμούς, να απλώνουμε το χέρι βοήθειας στους συνανθρώπους μας για να βρουν το δρόμο τους. Ο στοχασμός, η επίγνωση και η συνειδητοποίηση, είναι έννοιες που λειτουργούν αλληλένδετα και δημιουργούν μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση. Ας δούμε αυτό το τρίπτυχο της επιτυχίας.

Στοχασμός

Ο στοχασμός έρχεται από το ενδιαφέρον μου για τη δημιουργία και τη σχέση μου με την Υπέρτατη Πηγή, τον Δημιουργό της ζωής.

Προϋποθέτει την ενέργεια της σκέψης και ιδιαίτερα το απόθεμά της. Η δύναμη της καθαρότητας, μας βοηθάει στο να έχουμε την αυτοπεποίθηση να στοχαστούμε. Ο στοχασμός είναι η καλύτερη συντροφιά για το νου, ο οποίος με τη σειρά του, θα διατηρήσει τη συνείδησή μας αγνή. Έτσι, ελαχιστοποιούμε την ενεργειακή σπατάλη, που παρατηρείται σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Οι λίγες, ουσιώδεις και γεμάτες με γνώση σκέψεις, μας επιτρέπουν να σχετιστούμε με τη ζωή γενικότερα και με την Υπέρτατη Πηγή ειδικότερα.

Με τον στοχασμό, φτάνουμε στο σημείο που δεν είμαστε πλέον μόνοι στο συνήθη κόσμο των ιδεών και αξιών μας ή στην ανάλυση που μπορεί να περιέχει ποσοστά αυταπάτης. Αντίθετα, εκπαιδεύουμε τον νου μας να περνά από τη λειτουργία του αυτόματου πιλότου, στην συνειδητή αναγνώριση της ψυχής.

Μία από τις λειτουργίες της ψυχής, μας προσφέρει τη δυνατότητα για σοφές και πρακτικές επιλογές, ανάμεσα στα καθημερινά ερωτήματα “ποιος είμαι;”, “ποιο το νόημα αυτού;” “γιατί δε με καταλαβαίνουν;”, “ποιο είναι το επόμενο βήμα μου;”.

Αυτές οι ερωτήσεις γίνονται η σπίθα για το φως του στοχασμού. Ο στοχασμός τροφοδοτείται μέσω του συσχετισμού πνευματικών εννοιών, εμπειριών και αισθημάτων και προσπερνά τα φίλτρα της κοινωνικής εκπαίδευσης και ερμηνείας.

Επίγνωση

Η επίγνωση μας βοηθάει να διατηρούμε τις πνευματικές μας εμπειρίες. Επίγνωση σημαίνει κυρίως το στάδιο στο οποίο κρατάμε ζωντανή την εμπειρία μίας πνευματικής αλήθειας. Από εκεί μπορούμε να δημιουργούμε βάθος.

Η επίγνωση έρχεται ως γεφύρωμα της σιωπής και της αγνής πρόθεσης να συνδεθούμε με τον Έναν. Έτσι, αποβάλλουμε τα ελαττώματά μας και υπηρετούμε την ανθρωπότητα.

Συχνά, λειτουργεί επίσης ως ένα σινιάλο ή ένα ερέθισμα. Μας επαναφέρει σε ένα εξυψωμένο επίπεδο, που γίνεται οδηγός μας προς το θαύμα της συνειδητοποίησης.

Η επίγνωση φέρνει αλλαγή, ελπίδα και θάρρος και εγκαθιδρύει την αρχή της ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης.

Όπως τα σήματα της οδικής κυκλοφορίας μας οδηγούν στον προορισμό μας αλλά χωρίς καύσιμα δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά, παρόμοια, η επίγνωση χρειάζεται το καύσιμο της εσωτερικής σιωπής για φωτίζει το πνευματικό μονοπάτι μας.

Χρειάζεται επίσης συστηματική ενθύμηση και συντονισμό με τη φωνή της συνείδησής μας. Αυτή η φωνή που γνωρίζει το σωστό και το λάθος, υποστηρίζει την ελευθερία της επιλογής. Είναι μια πολύ δυνατή και εξαιρετικά ουσιώδης λειτουργία για την πνευματική μας εξέλιξη. Ακούγοντας το κάλεσμα αυτής της φωνής, ο νους και το υποσυνείδητο συντονίζονται και λειτουργούν προς τη θετική κατεύθυνση.

Είναι γνωστό πως ένα έντονο βίωμα, μπορεί να αποτυπωθεί ανεξίτηλα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Ανάλογα με τις σκέψεις μας και τα αισθήματά μας, έλκουμε διαρκώς το πνευματικό στάδιο που επιθυμούμε.

Έλκουμε και συντηρούμε οτιδήποτε πρακτικό εξυπηρετεί την ψυχή, έτσι ώστε τελικώς να αφήσει το περιττό και τη βοή των γεγονότων. Αυτό είναι επίγνωση.

Διατηρώντας την, δίνουμε στόχο στον εαυτό μας για να συνεχίζουμε τη ζωή μας με νόημα και αυτοσκοπό, ανεξάρτητα από τα όσα εμπόδια παρουσιάζονται μπροστά μας. O αυτοσκοπός είναι το προπύργιο της συνειδητοποίησης.

Συνειδητοποίηση

Η συνειδητοποίηση είναι η επισφράγιση των προσπαθειών μας και το έναυσμα νέων στόχων. Με τη συνειδητοποίηση, τα διάσπαρτα κομμάτια του πάζλ της ζωής μας ενώνονται και έτσι γεννιέται το όραμα.

Όραμα δεν είναι μία υπόσχεση, μία απλή διαδικασία ή μία ευφάνταστη εικόνα που θα μας διασκεδάσει εφήμερα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν εγκόσμιο στόχο και έννοια. Όραμα είναι να ζυγίζουμε τις δυνατότητες με ρεαλισμό και θάρρος, με κατανόηση και πίστη, με την υπευθυνότητα πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό.

Όσο βρισκόμαστε στην πνευματική σφαίρα της αλήθειας, μπορούμε να φιλοξενούμε στο ταξίδι μας συνοδοιπόρους και να μοιραζόμαστε γενναιόδωρα όσα μαθαίνουμε. Ο ρυθμός των νέων συνειδητοποιήσεων αυξάνει και η πρόοδος μας καλωσορίζει. Η συνειδητοποίηση τροφοδοτεί με τη σειρά της τη θέληση για περισσότερη γνώση και εφαρμογή της επίγνωσης στην καθημερινότητα.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας θετικός κύκλος. Η συνειδητοποίηση είναι το εφαλτήριο για βαθύτερη αλλαγή. Όσο περισσότερη προσοχή δώσουμε στη δύναμη της συνειδητοποίησης, τόσο περισσότερο θα φεύγουν τα βάρη από τη συνείδησή μας. Αποτέλεσμα; Θα βρισκόμαστε σε ένα εξυψωμένο στάδιο με προοπτική. Θα είμαστε αποστασιοποιημένοι παρατηρητές.

Προσοχή όμως! Η συνειδητοποίηση μας εκτινάσσει στα ύψη, όμως χωρίς θέληση για βαθύτερη αλλαγή και εφαρμογή στην πράξη, μπορεί και να απομείνει ένα απραγματοποίητο όνειρο. Καλή επιτυχία!Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>