Η θεραπευτική δύναμη των αρετών

Ιουνίου 26, 2013

inspire_lotus


Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα στο Πνευματικό Κέντρο Brahma Kumaris www.brahmakumaris.gr

Ορισμός:

Αρετές δεν είναι άλλο από τη γνώση εφαρμοσμένη στη δράση μας. Η δράση επαναπροσδιορίζει την αντίληψή μας και αποτελεί γνώμονα για την πρόοδό μας. Με τη σωστή κατανόηση μιας αρετής στη σιωπή του διαλογισμού και με την πρακτική εφαρμογή της στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να μεταμορφωθούμε.

Οι αρετές μεταφράζονται σε δύναμη και φωτεινότητα. Στο λόγο, η δύναμη εναπόκειται στο ρήμα της κάθε πρότασης. Ενδεικτικό της εφαρμογής των αρετών, στο παρελθόν είναι ότι στην αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιούνταν το ρήμα αρετάω, δηλαδή ευδοκιμώ ή ακμάζω.

Διάγνωση:

Στις μέρες μας, οι αρετές φαντάζουν ανέφικτες ή υπαρκτές μόνο σε τρίτους. Ξεχάσαμε πως βρίσκονται μέσα μας και περιμένουν να ενεργοποιηθούν μόνο με λίγες εξυψωμένες σκέψεις ή με την αναγνώριση του εαυτού.

Οι λόγοι της λήθης; Χάσαμε την πίστη μας λόγω της ανεπαρκούς τους εφαρμογής, απογοητευθήκαμε επηρεαζόμενοι από το περιβάλλον… ή θεωρήσαμε πως κατανοώντας τις αξίες είμαστε ήδη ενάρετοι.  Όμως αν μείνω απλά σε ορισμούς σύντομα αποθαρρύνομαι και ανοίγω την πόρτα της αυταπάτης. Τι κάνω λοιπόν;

Εξισορρόπηση:

Επιλέγω μία αρετή, πηγαίνω στη σιωπή και ενεργοποιώ μία καινούργια κατανόηση επαναλαμβάνοντας αργά και σταθερά:
“Είμαι ένα ον γαλήνης. Ένα ιερό ον, που ζει μέσα στο ναό του σώματος. Η γαλήνη και η αρμονία είναι η αρχική μου φύση… τα εφόδια για τη ζωή και τη σύνδεσή μου με την Πηγή. Όλες οι αρετές μου αναδύονται… Είμαι μία γαλήνια ψυχή”.

Θεραπεία:

  1. Μαθαίνω να “ακούω” τον εαυτό μου. Αφουγκράζομαι και αλλάζω τα συμπτώματα των συναισθημάτων μου.

  2. Με τη σκέψη μου, επισκέπτομαι συχνά τον Υπέρτατο Γιατρό. Όπως ο ήλιος είναι έξω από τη γη και δουλεύει με τη θέρμη του, έτσι και ο Υπέρτατος Πνευματικός Ήλιος είναι το αντίδοτο για την απόλυτη ευτυχία.



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>