Θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ίνες
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας κινόα
1 κουταλιά του γλυκού σταφίδες
1 κουταλιά του γλυκού κράνμπερις
1 κουταλιά του γλυκού άψητο σουσάμι
4 άψητα αμύγδαλα
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σ’ ένα μπωλ με χλιαρό νερό το κινόα και σ’ ένα άλλο τα αποξηραμένα φρούτα.
Το επόμενο πρωί σουρώνουμε τα φρούτα κρατώντας λίγο νερό από τα φρούτα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπωλ και αν θέλουμε προσθέτουμε 2-3
κουταλιές απ’ το νερό των φρούτων για να γίνει πιο υγρό.
Θρεπτική αξία
Όταν τα δημητριακά αλλά και οι φρέσκοι ξηροί καρποί και το σουσάμι μείνουν στο νερό από την προηγούμενη ημέρα αποδίδουν καλύτερα στα θρεπτικά τους συστατικά γιατί ενεργοποιούνται τα ένζυμά τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σπόρος μπαίνει στη διαδικασία να γίνει φύτρο, άρα νέο φυτό. Ως εκ τούτου επειδή η φύση έχει φροντίσει να βρίσκεται στη καλύτερη φυσική του κατάσταση αποδίδει καλύτερα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Εκεί οφείλεται άλλωστε και η γνωστή υψηλή διατροφική αξία των φύτρων.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι αποξηραμένα φρούτα θέλουμε αλλά και
φρέσκα και ν’ αντικαταστήσουμε το νερό των φρούτων με λίγο μέλι.