Σαρακοστή: Ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση!

Απριλίου 02, 2019

 inspire_healthyfood

freedigitalphotos


Γράφει η Αναστασία Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

«Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του σύγχρονου ανθρώπου είναι η δύναμη να αναζωογονείται σωματικά, πνευματικά και ψυχικά μέσα από τη λογική νηστεία».

Πολ Μπραγκ, συγγραφέας του βιβλίου “Το θαύμα της νηστείας”


Η λέξη
νηστεία σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα… για πολλούς έχει θρησκευτική και ψυχική διάσταση, ενώ για άλλους αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για αποτοξίνωση, αφού κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αποχή  από τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρι, αυγά).

Η ανάπαυλα από τη δυτικοποιημένη διατροφή που ακολουθούν οι περισσότεροι και η στροφή προς τις μεσογειακές διατροφικές μας ρίζες (ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, ξηροί καρποί) προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό αφού μας δίνει την ευκαιρία να αποβάλλουμε τις συσσωρευμένες τοξίνες, να καθαρίσουμε από τα νεκρά κύτταρα, να αναζωογονήσουμε το σώμα μας και να επαναφέρουμε την ισορροπία του.

Επιπλέον, η νηστεία στον οργανισμό μας μπορεί να προσφέρει:

  • Αύξηση της άμυνας και αντιγήρανση!

Η μεγάλη κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών κατά τη νηστεία έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο), που είναι γνωστά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της καταστροφικής δράσης των ελευθέρων ριζών.

  • Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προστασία από τον καρκίνο

Το μεγαλύτερο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Έχει παρατηρηθεί ότι η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμμ. ημερησίως (με  ημερήσιες ανάγκες 30-35 γραμμ.), ενώ φαίνεται ότι με αυξημένη κατανάλωση φρούτων λαχανικών, οσπρίων και αμυλούχων τροφών ολικής αλέσεως μπορεί να φτάσει τα 30-42 γραμμ. την ημέρα!

Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων αλλά και του σακχάρου στο αίμα, τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου (προβιοτικά), μειώνουν τη χοληστερίνη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα προφυλάσσοντας από ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. παχέως εντέρου).

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τρώνε τροφές με ίνες φουσκώνουν και γεμίζουν αέρια, θα πρέπει να προσέχουν και να αφαιρούν από τη δίαιτά τους εκείνες τις ίνες στις οποίες έχουν ευαισθησία. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορούν να αποφευχθούν αν κάνετε λήψη ενζύμων, καθώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη των ινωδών τροφών.

  • Τα «καλά» λιπαρά προστατεύουν την καρδιά!

Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου ζωικού λίπους κατά τη νηστεία και η ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστου  λίπους από πηγές όπως το ελαιόλαδο, το ταχίνι και οι ξηροί καρποί συντελούν στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και στην πτώση των επιπέδων του σακχάρου. Ευεργετικά ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα προφέρουν και τα θαλασσινά βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία αλλά και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού (δηλαδή τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα).

Σημεία Προσοχής: Κατά τη νηστεία πρέπει να δώσουμε έμφαση σε τρία βασικά θρεπτικά συστατικά:

  • Σίδηρος: Ο σίδηρος έχει δύο μορφές, τον αιμικό και τον μη αιμικό. Ο ζωικός-αιμικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη απορροφησιμότητα από τον φυτικό-μη αιμικό. Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια  ιδίως όταν συνδυαστούν με ρύζι ή ψωμί, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το χαρούπι, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα αποξηραμένα φρούτα, και τα θαλασσινά. Εξαιρετικές φυσικές τροφές με υψηλή βιολογική διαθεσιμότητα σιδήρου που βοηθούν και στην αναιμία είναι η υγρή χλωροφύλλη και η υγρή σπιρουλίνα. Tην απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου βοηθά η  αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C. Φυσική τροφή πλούσια τόσο σε σίδηρο όσο και βιταμίνη C είναι τα gojiberries.

  • Ασβέστιο: Με τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή χάνεται μια ομάδα τροφίμων που καλύπτει καθημερινά το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας σε ασβέστιο. Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το σουσάμι και το γάλα σόγιας. Ιδιαίτερα πλούσια φυσική πηγή ασβεστίου αποτελεί η άγρια αλόη (AloeFerox)

  • Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη αυτή εμπλέκεται στη διαδικασία παραγωγής των ερυθροκυττάρων με αποτέλεσμα η μειωμένη πρόσληψή της να οδηγεί σε αδυναμία, εύκολη κόπωση, υπνηλία και αναιμία. Καλές νηστίσιμες πηγές είναι τα θαλασσινά, το γάλα σόγιας και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, η υγρή χλωροφύλλη, ενώ η πλουσιότερη φυσική πηγή βιταμίνης B12 είναι η σπιρουλίνα, η οποία είναι και υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, επομένως αποτελεί ιδανική επιλογή για την περίοδο της νηστείας.

Η νηστεία  λοιπόν μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αποτοξίνωση του σώματός μας και στη συνολική ενίσχυση της υγείας μας. Πάντα βέβαια πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το μέτρο καθώς πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρείται υπερκατανάλωση κάποιων τροφών όπως του ψωμιού, του ελαιόλαδου κτλ με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι προσλαμβανόμενες θερμίδες αλλά και το βάρος μας! Ισορροπία και μέτρο λοιπόν και τα οφέλη της νηστείας θα μας ανταμείψουν!



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>