Σολωμός με πικάντικες φακές, φασολάκια και βινεγκρέτ μουστάρδας
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει μοναδικά μυστικά γεύσης, tips απόλαυσης, αλλά και συνταγές που θα απογειώσουν τη μαγειρική σας!
Υλικά
2 κσ ελαιόλαδο
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλερυ
1 σκ σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
1 κγ κόλιανδρο
1 κγ κύμινο
1 κγ πάστα κάρυ
Αλάτι – Πιπέρι
2-1/2 φλ φακές
250 γραμμάρια φρέσκα φασολάκια
1 φλιτζάνι αποφλοιωμένα ντοματίνια
Μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φιλέτα φρέσκο Σολωμό
Για την σάλτσα:
1/3 φλ ελαιόλαδο
1 κγ μουστάρδα
1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα )
Λίγες σταγόνες ξύδι
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια , καρότο, σέλερυ, σκόρδο και καυτερή πιπεριά. Ανακατεύουμε τακτικά να μαλακώσουν για 3 – 4.
Προσθέτουμε το κόλιανδρο, το κύμινο και την πάστα κάρυ. Ψήνουμε για 1 – 2 να βγάλουν τα μπαχαρικά και τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε τις φακές και 4 φλ νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 25 περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, αλλά να μην λιώσουν.
Προσθέτουμε τότε αλάτι – πιπέρι, τα φασολάκια, τα ντοματίνια ολόκληρα και λίγο ώμο ελαιόλαδο και βράζουμε δυνατά για 5 – 7. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν για 10.
Στο μεταξύ αλείφουμε τα φιλέτα Σολωμού με σταγόνες ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στην σχάρα μέχρι ο Σολωμός να λιώνει με πιρούνι σε φλούδες, κομμάτια. Περίπου για 6 – 7 συνολικά.
Για την βινεγκρέτ χτυπάμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το λεμόνι με λίγο αλάτι.
Ισομοιράζουμε τις φακές σε πιάτα, βάζουμε λίγες φλούδες, κομματάκια Σολωμού ,περιχύνουμε με την βινεγκρέτ πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: www.antenna.gr