“An inspired conversation with Morgan Goodlander’”

Μαρτίου 14, 2014

“Η ευδαιμονία δυνατόν γαρ υπάρξαι πάσι τοις μη πεπηρωμένοις προς αρετήν δια τινός μαθήσεως και επιμελείας”.

Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια Α, 1099 b

Η ευδαιμονία κατά τον Αριστοτέλη μπορεί να αποκτηθεί από όλους όσους δεν είναι ανάπηροι προς την αρετή, χρειάζεται μόνο σπουδή και προσωπική προσπάθεια. Στόχος της μεθόδου Gestalt, που διδάσκει σε δεκαπέντε χώρες όπου ταξιδεύει διαρκώς ο θεραπευτής Morgan Goodlander, είναι να προβάλει τη δύναμη της αυθεντικότητας του ατόμου που οδηγεί στην θεραπεία του και τελικά στην ευδαιμονία.

Ένα βίντεο που προβάλλει τις βασικές αρχές της μεθόδου που ακολουθεί ο Morgan Goodlander, θεραπευτής Gestalt και ιδρυτής του Lifematrex, γυρίστηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2013 και το επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Ιφιγένεια Τσαντίλη. Έχει τίτλο: ‘’An inspired conversation with Morgan Goodlander’’. Στην 20λεπτη συνέντευξη μας αναπτύσσει τις πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες του για προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση.

Η μέθοδος του είναι απλή. Ακολουθεί τις γραμμές των μεγάλων Δασκάλων για συγχώρεση, αποδοχή, μη κριτική. Το στοιχείο που εκείνος εισάγει είναι το χιούμορ ως θεραπευτικό εργαλείο, η χαρά που αποπνέει η επαφή με έναν άλλο άνθρωπο. Λέει χαρακτηριστικά: “Είναι κουτό να πηγαίνεις να σε θεραπεύσει κάποιος που δεν έχει ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη για τη ζωή’’.

Επίσης, στην θεραπεία του δίνει προσοχή στα συναισθήματα του θεραπευόμενου τα οποία προσπαθεί να βγάλει στην επιφάνεια, σε αντίθεση με την λογική του δυτικού πολιτισμού. ‘Όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ψάχνουν ένα σκοπό για τη ζωή τους. Η επιθυμία της ασφάλειας είναι μεγάλη. Εγώ προσπαθώ να τους απελευθερώσω από τις ΄΄άγκυρες΄΄ και την ψεύτικη ασφάλεια που προσφέρουν οι συμβατικότητες και τα πλαίσια. Είναι συναρπαστικό το ταξίδι προς την ανακάλυψη του Εαυτού. Στην Gestalt  δουλεύουμε με τη δύναμη της εμπειρίας, ώστε οι θεραπευόμενοι να ξεφύγουν από  την φυλακή των ανασφαλειών που τους παγιδεύουν’’.

Όταν η αυθεντικότητα είναι μπλοκαρισμένη, η αλήθεια της αυθεντικότητας είναι  και αυτή μπλοκαρισμένη και ο θεραπευτής προσπαθεί να απεγκλωβίσει το δυναμικό του θεραπευόμενου, ώστε να τον ελευθερώσει, να αφυπνίσει τα συναισθήματα στο εδώ και τώρα για να έρθει σε επαφή τελικά με την αυθεντικότητά του.

‘‘ Για να αλλάξεις τη συνειδητότητά σου από αυτό που ήδη γνωρίζεις ότι υπάρχει, σε αυτό που πραγματικά βιώνεις στο εδώ και τώρα, ελεύθερο από ετικέτες, ιστορίες και πεπαλαιωμένες ιδέες ακολουθείς αυτή την εμπειρική μέθοδο της Gestalt, ώστε να μεταβείς σε ένα ανώτερο πνευματικό επίπεδο και να αγγίξεις το ΄΄υπερβατικό΄΄ (transcendental). Να είσαι συνειδητοποιημένος και πνευματικά απελευθερωμένος ώστε να είσαι χαρούμενος’’.

Πως να σταματήσουμε να ξαναζούμε τα ίδια στρεσσογόνα και αρνητικά συναισθήματα, είναι το ζητούμενο της εποχής μας και ο Morgan Goodlander απαντά :‘‘Σε κάθε πολιτισμό υπάρχουν χαρακτηρισμοί για το καλό και το κακό, μας μαθαίνουν ότι πρέπει να παίρνουμε τη μερίδα του λέοντος, να δείχνουμε καλά, να φερόμαστε καλά και να έχουμε ρόλο. Θέλω να τους απελευθερώσω από αυτό το ρόλο να βγάλω την αλήθεια τους, για να νιώσουν ευτυχισμένοι και βαθιά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους΄΄.

Στη συνέντευξη αναφερόμαστε στο‘γνώθι σ΄αυτόν’ και στη συμβολή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο δυτικό πολιτισμό ευρύτερα, καθώς και στην υπέρβαση των ορίων μέσω του παραδείγματος του αστροφυσικού Stephen Hawking.

Ο Morgan Goodlander, είναι ένας ταξιδευτής της ζωής. Ένας θεραπευτής που ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες των θεραπευόμενων, οι οποίοι ξεδιπλώνουν στα σεμινάριά του σε 15 χώρες και σε ατομικές θεραπείες τα απωθημένα υλικά και συναισθήματα του ψυχισμού τους. Διδάσκει τη δύναμη της εμπειρίας στο εδώ και τώρα, μέσα από την δημιουργικότητα της τέχνης, μέσα από τη Ροή και σε συνεργασία με το σώμα, γεφυρώνει τις ψυχολογικές πολικότητες του αριστερού και δεξιού εγκεφάλου. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Ιαπωνία σε συνεργασία με  τον Masa Momotake διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt σε έξι πόλεις.Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>