Συνταγή για σπιτική μουστάρδα

Σεπτεμβρίου 08, 2014

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μουστάρδα χωρίς συντηρητικά και το σημαντικότερο, από αγνά υλικά! Έχετε τη δυνατότητα να την κάνετε πιο πικάντικη ή πιο γλυκιά παίζοντας με τα υλικά!

Τι θα χρειαστείτε

100 γρ σπόροι σιναπιού (σιναπόσποροι) ξανθοί

70 ml ξύδι από λευκό κρασί

80 ml νερό εμφιαλωμένο ή περασμένο από φίλτρο (για να μην έχει χλώριο)

20 ml ηλιέλαιο

35 γρ μέλι (ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να δώσετε)

100 γρ αλεύρι ζέας

1/2 κ.γ. (2,5 γρ) αλάτι

1/2 με 1 κ.γ. κουρκουμάς ή σαφράν, για το κίτρινο χρώμα (προαιρετικά, και ανάλογα με το πόσο κίτρινη τη θέλετε)

Παρασκευή 

- Βάζουμε τους σπόρους του σιναπιού να μουλιάσουν, για μία ολόκληρη νύκτα (ή  ακόμη 24 ή και 36 ολόκληρες ώρες), μέσα στο λευκό ξύδι. Εκτός από το μαλάκωμα των σπόρων, με το μούλιασμα “απελευθερώνεται” καλύτερα η γεύση των σπόρων του σιναπιού.

- Στο mixer ανακατεύουμε τους σιναπόσπορους, ό, τι έχει απομείνει από το ξύδι και το νερό. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά. Με το μούλιασμα που τους έχουμε κάνει, οι σπόροι του σιναπιού έχουν μαλακώσει πολύ (άλλος ένας λόγος που έχει σημασία ο χρόνος που θα παραμείνουν στο ξύδι) και πολτοποιούνται πολύ πιο εύκολα.

- Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 

- Προσθέτουμε και το μέλι, το αλάτι και ομογενοποιούμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς  με το mixer.

- Ρίχνουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου πάρει  μία λεία υφή.

- Τέλος, προσθέτουμε τον κουρκουμά (ή το σαφράν). Είναι αυτός που θα δώσει το κίτρινο χρώμα στη μουστάρδα.

- Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το mixer, έως ότου γίνει μια  λεία κρέμα, πιο έντονου, κίτρινου, χρώματος τώρα.

- Βάζουμε τη μουστάρδα σε ένα βαζάκι και καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι, πριν τη βάλουμε στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό έτσι (πάνω από 4 μήνες), καλυμμένη με λάδι και με καλά κλεισμένο το δοχείο. Μην ξεχνάτε ότι το ξύδι αλλά και το μέλι είναι φυσικά συντηρητικά, από τα καλύτερα μάλιστα.

Tip: Με το πέρασμα των ημερών μέσα στο ψυγείο, ωριμάζει και γίνεται αισθητά καλύτερη η γεύση της.

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter

"Ο δρόμος για να ανακαλύψεις τον καλύτερο σου εαυτό"

InspireYourLife.gr_Οδηγός Ευζήν

Βρείτε μας στο Facebook.