Τα άγνωστα οφέλη του μασάζ

Ιουλίου 27, 2015

Το μασάζ, εκτός από υπηρεσία της κλασικής φυσιοθεραπείας και αισθητικής, θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα των εναλλακτικών θεραπειών, και συνιστάται για ένα ευρύτατο φάσμα διαταραχών και παθήσεων. Στο εξωτερικό έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για τα οφέλη του, και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο για την ελάττωση του στρες, του πόνου, της κεφαλαγίας και των μυαλγιών.

Σαφώς, η μάλαξη εξουδετερώνει πολλά από τα κακά της καθιστικής ζωής, αφού διεγείρει την αιματική ροή και συντελεί στην αντιμετώπιση του μυικού σπασμού (μαλακώνει τους σφιγμένους μύες). Εφαρμόζοντας τις κατάλληλες τεχνικές, ο θεραπευτής θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση και κινητοποίηση των μυικών ομάδων που λειτουργούν συμπληρωματικά και ανταγωνιστικά, επαναφέροντας την χαμένη αρμονία στο μυικό σύστημα και την γενική στάση του σώματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δέκτης μπορεί να ανακουφιστεί από μυαλγίες, ενδεχομένως και αφάρμακα, εφόσον δεν ελλοχεύει κάποια πάθηση.

Επίσης, το μασάζ συντελεί αποδεδειγμένα στην καταπολέμηση του στρες. Κατά την μάλαξη, η αναπνοή βαθαίνει και η καρδιά χτυπά πιο αργά. Επίσης, το μασάζ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της ινσουλίνης – ορμονών που συσχετίζονται με το στρες. Η αίσθηση που αφήνει μια θεραπεία, μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες.

Πολλές κεφαλαλγίες (ημικρανίες, κτλ.) συχνά οφείλονται σε ψυχικές εντάσεις και στρες. Η μάλαξη μπορεί να μειώσει τόσο την συχνότητα, όσο και την δριμύτητα των κεφαλαλγιών. Άλλωστε, το μασάζ ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το περιβάλλον στο οποίο εκτελείται η θεραπεία (χαμηλός φωτισμός, χαλαρωτική μουσική, κεριά, κτλ.). Φυσικά, αυτό (αλλά και πολλά από τα υπόλοιπα οφέλη του μασάζ) προϋποθέτει μεταξύ άλλων, καλή «χημεία» μεταξύ θεραπευτή και δέκτη.

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο μασάζ και σαν συμπληρωτικό ή εναλλακτικό μέσο καταπολέμησης της κατάθλιψης. Η ανθρώπινη επαφή και το άγγιγμα πάντα βοηθούν το άτομο να αποδεχτεί και να αγαπήσει τον εαυτό του. Επίσης, η μάλαξη μπορεί να ελευθερώσει συναισθήματα που έχουν εγκλωβιστεί στους μύες, αλλά και να δώσει στο άτομο τον (μυικό και συναισθηματικό) χώρο που απαιτείται για να συνειδητοποιήσει ή να αποστασιοποιηθεί από τις ψυχικές του εντάσεις. Για τον ίδιο λόγο, μπορεί να βοηθήσει και σε πεπτικές διαταραχές που έχουν ψυχογενή αίτια.

Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, τόσο μέσω της αγγειοδιασταλτικής του επίδρασης, όσο και χάρη στην επίδρασή του στο στρες.

Επίσης, εφόσον ο θεραπευτής είναι σωστά εκπαιδευμένος, το μασάζ μπορεί να συντελέσει στην αποκατάσταση μετά από κακώσεις, καθώς και στην μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Η αντίληψη ότι το μασάζ είναι μια πολυτέλεια ή ότι προορίζεται αποκλειστικά για ευκατάστατα άτομα είναι πια ξεπερασμένη. Η μάλαξη αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που μας βοηθά να αγαπήσουμε το σώμα μας, και να φροντίσουμε την υγεία μας, ανεξάρτητα από το αν καταφεύγουμε σε αυτό για να διαχειριστούμε μια διαταραχή ή απλά για να χαλαρώσουμε.

Όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε μασάζ. Θα έπρεπε να το διδασκόμαστε από παιδιά, όπως μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε. Ευελπιστώ κάποια μέρα η μάλαξη να διδάσκεται και στα σχολεία!

 http://jointheflow.weebly.com

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>