10 πράγματα που δεν ξέρατε για τα όνειρα

Αυγούστου 26, 2014

Τι πιστεύετε πως είναι τα όνειρα;

Τρέλες που σκέφτεται ο εγκέφαλός μας όταν τον αφήνουμε ανεξέλεγκτο και πηγαίνουμε για ύπνο, ενδείξεις για πράγματα που θα συμβούν στο μέλλον, κλεφτές ματιές στο υποσυνείδητό μας;

Μια δεύτερη ζωή, παράλληλη με αυτήν που ζούμε την ημέρα στον πραγματικό κόσμο;

Ακριβώς επειδή κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει τι ακριβώς είναι τα όνειρα, έχει πάντα ενδιαφέρον να διαβάζουμε καινούριες πληροφορίες για αυτά. Όπως αυτές που ακολουθούν.

1. Υπάρχει ασφαλής τρόπος να «τσεκάρετε» αν ονειρεύεστε ή όχι. Την επόμενη φορά που δεν θα είστε βέβαιοι αν αυτό που βιώνετε είναι όνειρο ή πραγματικότητα, δοκιμάστε να διαβάσετε κάτι ή να κοιτάξετε ένα ρολόι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αδύνατον να διαβάσουμε μέσα στο όνειρο. Κι όσο για τα ρολόγια, αυτά κάθε φορά που τα κοιτάμε μέσα σε όνειρο δείχνουν διαφορετική ώρα –και κανένας δείκτης τους δεν κινείται.

2.Μερικές από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις, οι εφευρέτες τους τις είδαν στον ύπνο τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο Περιοδικός Πίνακας του Dimitri Mendeleyev, η γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος του Τέσλα, η ραπτομηχανή του Elias Howe και  το Google του Larry Page.

Η ορμόνη που παράγει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του REM ύπνου (αποτέλεσμα της οποίας είναι τα πιο «ζωντανά» μας όνειρα) λέγεται διμεθυλτριπταμίνη. Κυκλοφορεί και σε ναρκωτικό –το ισχυρότερο και πιο παράνομο παραισθησιογόνο του κόσμου– για την περίπτωση που δεν χορταίνετε τους εφιάλτες σας. Μερικές από τις διασημότερες περιπτώσεις προφητικών ονείρων είναι ο Mark Twain που είδε στον ύπνο του τον θάνατο του αδερφού του, ο Αβραάμ Λίκνολν που ονειρεύτηκε την δολοφονία του ακριβώς όπως έγινε, και 19 διαφορετικοί επιζώντες του Τιτανικού που ονειρεύτηκαν το ναυάγιο.

3.Μπορεί εμείς να πιστεύουμε ότι όταν κοιμόμαστε ηρεμούμε και χαλαρώνουμε, αλλά στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός μας «δουλεύει» πολύ περισσότερο όταν κοιμόμαστε απ’ ότι όταν είμαστε ξύπνιοι. Το ποσοστό των ανθρώπων που δεν θυμούνται ποτέ κανένα τους όνειρο αγγίζει το 60%. Είναι εκείνοι που αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι δεν ονειρεύονται –πράγμα που δεν ισχύει. Όλοι ονειρευόμαστε, άσχετα αν το θυμόμαστε ή όχι.

4. Οι άνθρωποι που είναι εκ γενετής τυφλοί ονειρεύονται επίσης. Απλώς, τα όνειρά τους δεν περιλαμβάνουν εικόνες, αλλά ήχους, μυρωδιές και ό,τι αντιλαμβανόμαστε με τις υπόλοιπες αισθήσεις.

5. Όλα τα πρόσωπα στα όνειρά μας τα έχουμε δει και ξύπνιοι. Ο «άγνωστος» που είδατε στον ύπνο σας δεν μπορεί να είναι κάποιος που έχετε φανταστεί –ο εγκέφαλός μας δεν δημιουργεί πρόσωπα από το μηδέν. Τον θεωρείτε άγνωστο γιατί είναι κάποιος που είδατε φευγαλέα –κάποιος που περνούσε μπροστά σας το φανάρι, ή περίμενε στη διπλανή ουρά του σούπερ μάρκετ. Η εικόνα του, όμως, αποθηκεύτηκε στο υποσυνείδητό σας. Ναι, είναι λίγο τρομακτική η σκέψη ότι ο καθένας μας μπορεί να είναι «ο άγνωστος» στο όνειρο κάποιου άλλου.

6. Τα άσχημα όνειρα είναι στατιστικά περισσότερα από τα χαρούμενα. Τα τρία πιο συνηθισμένα συναισθήματα που οι άνθρωποι βιώνουμε κατά τη διάρκεια ενός ονείρου είναι ο θυμός, η θλίψη και ο φόβος –με αυτήν την σειρά.

7. Το 70% των προσώπων στα όνειρα ενός άνδρα είναι άλλοι άνδρες. Αντιθέτως, τα γυναικεία όνειρα περιλαμβάνουν ίση κατανομή των φύλων (50% άνδρες, 50% γυναίκες). Το ποσοστό των ανθρώπων που βλέπει μόνο ασπρόμαυρα όνειρα εκτιμάται πως ανέρχεται στο 12%.

8. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν συχνά οργασμούς ενώ κοιμούνται. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι οργασμοί αυτοί δεν προκαλούνται πάντα από ερωτικής φύσης όνειρα.

9. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε 5.000 ανθρώπους, ο πιο συνηθισμένος εφιάλτης των ενηλίκων είναι πως ο/η σύντροφος τους απατά.

10. Βλέπουμε πολλά –ενίοτε δεκάδες– όνειρα κάθε βράδυ. Για την ακρίβεια, βλέπουμε ένα όνειρο κάθε 90 λεπτά, και καθένα από αυτά είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Το πρώτο όνειρο της νύχτας διαρκεί περίπου πέντε λεπτά, ενώ το τελευταίο πριν ξυπνήσουμε έχει συνήθως διάρκεια από 45 λεπτά έως μία ώρα. Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος βλέπει περισσότερα από 100.000 όνειρα σε όλη του τη ζωή.

Πηγή: www.in2life.gr

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>