6 τρόποι που το άγχος καταστρέφει την άσκηση

Αυγούστου 10, 2015

Άγχος και σφιχτοί κοιλιακοί δεν πάνε μαζί. Ο ιδρώτας που θα χύσουμε στο γυμναστήριο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κρύο ιδρώτα που μας πιάνει όταν μας πνίγει το στρες, κι αυτό αποδεικνύεται από το πώς η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο – κατ’ επέκταση και την γυμναστική. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις, όμως, της κορτιζόλης, σύντομα γίνονται και σωματικές, κάνοντας την μυϊκή μας μάζα να ελαττώνεται, και το λίπος να συσσωρεύεται. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στο πώς ακριβώς το στρες καταστρέφει όλα τα οφέλη που κερδίζουμε από την γυμναστική.

Εξαφανίζει κυριολεκτικά τους μύες

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, η κορτιζόλη πυροδοτεί την αντίδραση μάχης ή φυγής (fight or flight response), αυξάνοντας ξαφνικά τα επίπεδα σακχάρου για να μας δώσει περισσότερη ενέργεια. Το αρνητικό σε όλη αυτή την διαδικασία είναι πως η κορτιζόλη θα αξιοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να παράγει γλυκόζη, όπως το να καταστρέφει μυϊκούς ιστούς. Σε περιπτώσεις χρόνιας αγχώδους διαταραχής, παρατηρούμε τους μύες να συρρικνώνονται εξαιτίας αυτού.

Μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη είναι από τις πιο σημαντικές ορμόνες για το χτίσιμο μυών. Όπως μπορείτε να μαντέψετε, η κορτιζόλη αναστέλλει την παραγωγή της τεστοστερόνης, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Με την έλλειψη τεστοστερόνης, συνεπώς, δημιουργείται λιγότερη μυϊκή μάζα καθώς γυμναζόμαστε. Σε συνδυασμό με αυτό που αναφέραμε πριν, την καταστροφή μυών για παραγωγή φλυκόζης, υπάρχει η πιθανότητα όλη μας η γυμναστική να πηγαίνει χαμένη.

Καταπιέζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας ξεπερνούν το φυσιολογικό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα υποφέρει. Οι φλεγμονές που δημιουργούνται στους μύες μετά την γυμναστική δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, και δεν ξεκινάει η διαδικασία που το σώμα “ξαναχτίζει” τον εαυτό του. Επιπλέον, με την καθυστέρηση αυτής της διαδικασίας διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Συσσώρευση λίπους

Ανεβάζοντας συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου για παραγωγή ενέργειας, το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη, η οποία στέλνει όλα τα αποθέματα γλυκόζης απευθείας στα κύτταρα του λίπους της κοιλιάς. Ακόμα χειρότερα, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, ανάμεσα στα ζωτικά μας όργανα, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως προβλήματα με την καρδιά και διαβήτη.

Αυξάνει την όρεξη

Η αποδόμηση μυϊκής μάζας για παραγωγή γλυκόζης δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η κορτιζόλη φροντίζει να έχουμε επιπλέον ενέργεια. Η ορμόνη του άγχος, ταυτόχρονα, πυροδοτεί την όρεξή μας για λιπαρά, σακχαρώδη τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα ηρεμούν προσωρινά τις συνέπειες του άγχους – έμφαση στην λέξη προσωρινά. Δεν χρειάζεται παραπάνω από μισή ώρα για να αισθανθούμε ξανά πως θέλουμε να φάμε κάτι για να νιώσουμε καλύτερα.

Προβλήματα στον ύπνο

Πέραν του ότι το στρες μας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, η κορτιζόλη είναι επίσης υπεύθυνη για την ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας. Σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, ο καλός ύπνος γίνεται πρακτικά αδύνατος. Και χωρίς ύπνο, το σώμα μας απαιτεί περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη ώστε να διατηρεί τα αποθέματα ενέργειάς του, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα κορτιζόλης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

http://www.iatronet.gr

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>