Ακμή: Πως να την καταπολεμήσετε αποτελεσματικά και με ασφάλεια

Φεβρουαρίου 21, 2014

Η ακμή επηρεάζει το 85% περίπου του πληθυσμού σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής τους -συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων- και μπορεί να αποβεί σε μια οδυνηρή κατάσταση τόσο αισθητικά όσο και ψυχολογικά.

Οι περισσότεροι έφηβοι παρουσιάζουν ακμή η οποία μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, στο λαιμό, στην πλάτη ή στο στήθος.

Η συνήθης στρατηγική για την αντιμετώπιση της ακμής είναι η λήψη αντιβιοτικών ή εφαρμογή τοπικών χημικών ουσιών. Παρόλο που αυτές οι θεραπείες έχουν αποτελέσματα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι ΔΕΝ αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματική αιτία της ακμής. Αντιθέτως, μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό, αποδυναμώνοντας το αμυντικό του σύστημα και  συνοδεύονται από σημαντικές παρενέργειες  που επιφέρουν στις περισσότερες περιπτώσεις και γενετικές ανωμαλίες.

Η πρόκληση βρίσκεται στο πως να θεραπευθεί η ακμή αποτελεσματικά χωρίς να επιβαρυνθεί η υγεία σε κάποιο άλλο τομέα. Η κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με τα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής που αξιοποιεί τη δύναμη της φύσης, δίνουν τη λύση.

Ποια είναι η πραγματική αιτία της ακμής;

Ο παράγοντας που προκαλεί τη φλεγμονή στο πρόσωπο είναι ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται propionobacterium acnes.

Το συγκεκριμένο βακτηρίδιο μπορεί να βρεθεί στο δέρμα του καθενός. Οι εξάρσεις της ακμής προκύπτουν όταν τα βακτηρίδια κλείσουν τους πόρους του δέρματος και προκαλείται φλεγμονή.

Ένας άλλος παράγοντας για την ακμή που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η διατροφή.

Αν έχετε προδιάθεση για ακμή και καταναλώνετε τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα σας, τότε θα αποκτήσετε ακμή.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη προκαλείται αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα και ενός παράγοντα που λέγεται IGF-1 (insulin-like growth factor) στο σώμα σας.

Έτσι προκαλείται υπερβολική αύξηση ανδρικών ορμονών, οι οποίες στη συνέχεια προκαλούν αυξημένη έκκριση σμήγματος. Η αυξημένη έκκριση σμήγματος προωθεί την ανάπτυξη των βακτηριδίων που δημιουργούν την ακμή.

Πώς αντιμετωπίζω την ακμή αποτελεσματικά και με ασφάλεια;

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ακμή χρειάζεται να εξαλείψουμε τον πραγματικό λόγο που τα βακτηρίδια καταλήγουν να προκαλούν τις βλάβες της ακμής. 

Οι παρακάτω προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν ολιστικά και αποτελεσματικά την ακμή χωρίς τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων.

Βήμα 1: Καθαρισμός εντέρου

Ο καθαρισμός εντέρου είναι απαραίτητος ώστε να εκτελεί την κύρια λειτουργία του που είναι η πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών. Τα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος είναι  αυτά που απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε, έτσι ώστε να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα κύτταρα του κάθε οργάνου και να επιτελεστούν όλες οι λειτουργίες του οργανισμού. Όταν όμως υπάρχει μεγάλη τοξικότητα στο έντερο εξαιτίας κακής διατροφής και του σύγχρονου τρόπου ζωής (κατεργασμένα τρόφιμα, χημικά, τοξίνες, κτλ),  τα εντερικά κύτταρα είναι μπλοκαρισμένα και δεν μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά.

Επομένως δε μεταφέρονται με το αίμα τα πολύτιμα «καύσιμα» που χρειάζονται τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα να ξεκινούν οι φθορές των κυττάρων που οδηγούν σε ασθένειες και πρόωρη γήρανση και να γεμίζουμε με φλεγμονές εσωτερικά και εξωτερικά (τα σπυράκια εξωτερικά είναι φλεγμονές που μπορεί όμως να έχουν μεγάλο βάθος). Φυσικά σκευάσματα που μπορούν να αποτοξινώσουν αποτελεσματικά το έντερο είναι το Cleanse Rite ή το Riddance.

Βήμα 2: Αποκατάσταση της βακτηριδιακής χλωρίδας του οργανισμού 

Η άμυνα του οργανισμού εξαρτάται κατά 70% από την υγιή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Μέσα στο σώμα μας, κυρίως στο έντερο, συμβιώνουν μαζί μας 1.000 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα φιλικά βακτήρια (προ-βιοτικά που προάγουν τη ζωή) και στα παθογόνα.

Τα προβιοτικά είναι τα ωφέλιμα βακτήρια που ζούν κυρίως στην γαστρεντερική οδό και αποφέρουν μεγάλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό και γενικά στην υγεία. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα ευεργετικά βακτήρια ενεργά και σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Αν έχετε λάβει αντιβιοτικά είναι πολύ σημαντικό να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα. Πρόκειται για συμπληρώματα που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις καλών, δηλ. απαραίτητων βακτηριδίων. Τα αντιβιοτικά δεν ξεχωρίζουν τα παθογόνα από τα απαραίτητα βακτηρίδια και αλλοιώνουν την ισορροπία με αποτέλεσμα παθογόνοι μικροοργανισμοί να αναπτύσσονται πιο εύκολα.

Ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα είναι πολύ εύκολα να αναπτύξετε μύκητες οι οποίοι είναι δύσκολο να θεραπευτούν στη συνέχεια. Οι ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες τρέφουν και ενισχύουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Βήμα 3: Καθαρισμός του αίματος με υγρή χλωροφύλλη

Η υγρή χλωροφύλλη είναι πολύ αποτελεσματική λόγω του ότι εμποδίζει την αύξηση της μυκητιακής  μόλυνσης.

Τα συστατικά που περιέχει –είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, σε σελήνιο και ψευδάργυρο – βοηθούν στην αναγέννηση υγιών κυττάρων του δέρματος

Με τη μεγάλη ποσότητα σε αντιοξειδωτικά υποστηρίζει τη διαδικασία της επούλωσης σε ταχύς ρυθμούς, βοηθά στην αποβολή των ακαθαρσιών από το σώμα και παρέχει πλούσιες θρεπτικές ουσίες στο αίμα αυξάνοντας την περιεκτικότητα του σε οξυγόνο.

Το σελήνιο και ο ψευδάργυρος που περιέχονται αποτελούν το φυσικό σύμμαχο κατά της ακμής, ενώ επιπλέον ο ψευδάργυρος βοηθά στην πρόληψη από τις ουλές που μπορεί να δημιουργηθούν από την ακμή. Επίσης, ενισχύει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά λοιμώξεις  και τις ελεύθερες ρίζες  που μπορεί να βλάψουν το δέρμα.

Βήμα 4: Αποκατάσταση της ενζυμικής ισορροπίας του οργανισμού

Τα ένζυμα χρειάζονται για να εκτελεστούν οι 200 εκατομμύρια περίπου βιοχημικές διεργασίες που γίνονται καθημερινά στο ανθρώπινο σώμα, ανάμεσα στις οποίες είναι και η θρέψη, η επιδιόρθωση και η ανανέωση των κυττάρων. Όταν δεν υπάρχει επάρκεια ενζύμων στον οργανισμό, δε γίνονται οι λειτουργίες αυτές με αποτέλεσμα να ξεκινούν οι επιπλοκές στο σώμα.

Το φυσικό ρόφημα Regulat αποτελείται από φρέσκα βιολογικά φρούτα, λαχανικά, καρπούς και φύτρα και προσφέρει στον οργανισμό 10.000 ενεργά ένζυμα σε υγρή απορροφήσιμη μορφή. Η χρήση του θα μπορούσε να είναι πανάκεια για όλα τα θέματα, αλλά θα επικεντρωθούμε σε ό,τι αφορά το δέρμα.  Τα συστατικά του απομακρύνουν τις αιτίες που προκαλούν την ακμή καταπολεμώντας τα βακτήρια και ρυθμίζοντας το ορμονικό σύστημα, ενώ επιδιορθώνει τις εξωτερικές βλάβες θρέφοντας και αναζωογονόντας τα κύτταρα του δέρματος εξωτερικά και εσωτερικά, αποτρέποντας την περαιτέρω εξάπλωση της μόλυνσης.

Είναι καλό να το πίνετε αλλά και να το εφαρμόζετε εξωτερικά με ψεκασμό ή με κομπρέσες για τη γρηγορότερη αντιμετώπιση της ακμής.

Είναι απολύτως απαραίτητα αν έχετε κάνει αντιβιοτική θεραπεία.

Βήμα 5: Αντιμετώπιση φλεγμονών

Οι φλεγμονές, τόσο από το βακτηρίδιο propionobacterium acnes, όσο και από τη συσσώρευση του σμήγματος και την πίεση στα τοιχώματα του θυλάκα, χρειάζεται να αντιμετωπισούν άμεσα προκειμένου να μην υποτροπιάσει η ακμή και να μην αφήσει ουλές.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς longa  έχει πανίσχυρες φυσικές, αντιφλεγμονώδεις και παυσίπονες ιδιότητες. Δρα όπως η κορτιζόνη αλλά χωρίς τις παρενέργειές της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα που συστήνονται κατά των πόνων. Ο κουρκουμάς longa:

· είναι δυνατό αντιοξειδωτικό

· είναι αντιμικροβιακό

· βοηθάει στην επούλωση δερματικών πληγών

· είναι αντιμυκητιακό

Όλες αυτές οι εξαιρετικά δραστικές θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά longa οφείλονται στα συστατικά του που είναι κουρκουμίνη (μία ενεργή αντιφλεγμονώδη ένωση που βρίσκεται στο μπαχαρικό turmeric), αιθέρια έλαια και στοιχεία που του προσδίδουν τις ενεργές δράσεις του και είναι ενεργές μόνο όταν ο κουρκουμάς είναι σε μορφή χυμού.

 

Συνδυαστικά με τα παραπάνω, μπορείτε να εφαρμόζετε εξωτερικά μία φυσική θεραπευτική λοτιόν που την παρασκευάζετε μόνοι σας:

Θεραπευτική λοσιόν κατά της ακμής με χυμό από κουρκουμά και ένζυμα

Ανακατέψτε χυμό κουρκουμά με λίγες σταγόνες Regulat και σκόνη σανταλόξυλου. Απλώστε στο πρόσωπο. Είναι μία πολύ αποτελεσματική λύση για την επιδιόρθωση των εξωτερικών βλαβών που προκαλεί η ακμή.

Προσοχή στη διατροφή

Για να αποφύγετε την αυξημένη έκκριση σμήγματος χρειάζεται να μειώσετε δραστικά την ποσότητα των τροφών που αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης στο σώμα σας. Οι κύριοι υπαίτιοι είναι τα σάκχαρα και όλοι οι υδατάνθρακες που μετατρέπονται άμεσα σε ζάχαρη. Αυτό περιλαμβάνει τροφές όπως:

• Ψωμί
• Δημητριακά
• Μακαρόνια
• Ρύζι
• Πατάτες
• Καλαμπόκι

Η συνήθης σύγχυση προέρχεται από το γεγονός ότι ο κόσμος νομίζει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα, αν είναι ολικής αλέσεως ή βιολογικά, είναι υγιεινά. Επιπλέον πολλοί πιστεύουν ότι το καλαμπόκι είναι λαχανικό, ενώ στην πραγματικότητα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Θα πρέπει να αντικατασταθεί η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες με υδατάνθρακες που προέρχονται από λαχανικά.

Υπάρχουν βέβαια τρόποι να φάμε αυτές τις τροφές χωρίς να τις διαγράψουμε πλήρως από τη διατροφή μας. Π.χ να τρώμε τα μακαρόνια και το ρύζι μας al dente (όχι παραβρασμένα) σε μικρές πάντα ποσότητες.

 

Πηγές:

www.drtsoukalas.com

www.health-boutique.com

Medical World Communication 

J DERMATOLOGY
NEW SCIENTIST
NATURAL SOLUTIONS FOR ACNE

 

 

 

 

 

 

 

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;