Ανακύκλωση λαδιού μαγειρέματος

Ιουλίου 14, 2014

Ενα λίτρο τηγανόλαδο μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού.

Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι πως υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και στην Ελλάδα, το οποίο τα μετατρέπει σε βιοντίζελ!

 Μπορούμε πλέον να ανακυκλώσουμε το τηγανόλαδό μας, και μάλιστα όχι μόνο ατομικά, πηγαίνοντάς το στα προκαθορισμένα σημεία, αλλά και μαζικά. Με ένα τηλεφώνημα η εκάστοτε εταιρεία εγκαθιστά δωρεάν δοχείο ανακύκλωσης στην πολυκατοικία σας, το οποίο και ανανεώνει κάθε φορά που αυτό γεμίζει!

Στην Ελλάδα επιχειρηματικά ο χώρος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών είναι ακόμα μικρός αλλά αναπτυσσόμενος. Οι δυο πιο δραστήριες εταιρίες είναι η Revive και η Σέλας Ανακύκλωση που συλλέγει όμως μόνο από επιχειρήσεις.

Όταν ένα λίτρο τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού οπότε κάθε οργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του. Έτσι τα «τρανς» λιπαρά εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες. Το πρόβλημα ξεκινάει από την κουζίνα του σπιτιού ή του καταστήματος και τη συνήθεια να αδειάζουμε το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη και από εκεί να οδηγείται είτε στη θάλασσα μολύνοντάς την. Όμως, αυτή είναι μία μόνο πτυχή του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διάθεσης του μαγειρικού λαδιού.

Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές, βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές, ενώ αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς.

Η εταιρεία Revive προσφέρει δωρεάν ειδικό δοχείο για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών σε κάθε πολυκατοικία που θα το ζητήσει στην Αθήνα, και σε κάθε κατάστημα εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Κάνετε ένα τηλέφωνο στην εταιρεία (στο 210-21.16.524), ζητάτε το δοχείο και, όταν γεμίσει, καλείτε πάλι για να το αντικαταστήσει.Στην Αθήνα υπάρχουν δοχεία όπου μπορείτε να αδειάσετε το μπουκάλι με το τηγανόλαδο σας.

Πηγή: hkoinoniamas.blogspot.gr

About Author(2) Readers Comments

 1. Ευθυμιαδης Γιαννης
  Reply →
  07/11/2014 at 12:41 μμ

  Καλημερα,εχω μια απλη απορια. Που μπορω να παω για ανακυκλωση το λαδι που χρησιμοποιουμε στο σπιτι; Μενω στη Νικαια Αττικης. Ευχαριστω.

  • Inspire Your Life
   Reply →
   11/11/2014 at 10:00 πμ

   Καλημέρα, Μπορείτε να απευθυνθείτε στo site www.selas.com

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>