Αποτοξίνωση & Yoga

Οκτωβρίου 29, 2014

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο «αποτοξίνωση». Άλλοτε για να περιορίσουμε κάποια τροφή από την καθημερινότητά μας ή για να κόψουμε με το μαχαίρι όπως λέμε κάποια συνήθεια όπως το αλκοόλ ή τα γλυκά, λαμβάνοντας σαν γνώμονα τις περισσότερες φορές τις επιβλαβείς επιπτώσεις στο υλικό μας σώμα. Οι παραπάνω περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι πολύ πιθανόν να βελτιώσουν την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Χρησιμοποιώντας όμως τον ίδιο όρο στην Γιόγκα εννοούμε μια πιο «ολιστική» προσέγγιση ως προς την καλή διατήρηση της υγείας σε νοητικό, ψυχικό και υλικό επίπεδο.

Στο υλικό μας σώμα υπάρχουν 72.000 Νάντις (ενεργειακά κανάλια), όπου σε άλλες φιλοσοφίες ονομάζονται μεσημβρινοί και σε αυτούς στηρίζεται ολόκληρη η Κινέζικη Ιατρική, ζώνες στη Ρεφλεξολογία και ούτω καθ’ εξής. Στην Γιόγκα, έχουμε κάποια εργαλεία, που σκοπό έχουν την εναρμόνιση όλων των συστημάτων του οργανισμού, δηλαδή την ομοιόσταση αλλά και στην απελευθέρωση μπλοκαρισμάτων του ενεργειακού μας πεδίου ώστε να ισχύει το «Νους υγιής εν σώματι υγιή».

Asana – Pranayama – Kriyas – Meditation – Relaxation

Η Γιόγκα είναι μια ολοκληρωμένη επιστήμη της ζωής που έχει την καταγωγή της στην Ινδία εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Είναι το αρχαιότερο σύστημα προσωπικής ανάπτυξης στον κόσμο, ανάπτυξης που περιλαμβάνει το σώμα, το νου και το πνεύμα. Οι αρχαίοι γιόγκι είχαν μια βαθιά κατανόηση της ουσιαστικής φύσης του ανθρώπου και αυτών που χρειάζεται για να ζει σε αρμονία με τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Αντιλαμβάνονταν το φυσικό σώμα σαν ένα όχημα, με το νου σαν οδηγό, την ψυχή ως αληθινή ταυτότητα του ανθρώπου και τη δράση, το συναίσθημα και τη διάνοια σαν τις τρεις δυνάμεις οι οποίες σύρουν το σώμα – όχημα. Για να υπάρχει πλήρης ανάπτυξη αυτές οι τρεις δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Εξετάζοντας την αλληλεξάρτηση του σώματος και του νου, δημιούργησαν μια μοναδική μέθοδο διατήρησης αυτής της ισορροπίας – μια μέθοδο που συνδυάζει όλες τις κινήσεις που χρειάζονται για φυσική υγεία με τις τεχνικές της αναπνοής και του διαλογισμού που εξασφαλίζουν ηρεμία του νου.

Οι στάσεις της Γιόγκα ή άσανας “γυμνάζουν” κάθε μέρος του σώματος, τεντώνοντας και εναρμονίζοντας τους μυς και τις αρθρώσεις, την σπονδυλική στήλη και ολόκληρο το σκελετικό σύστημα. Ταυτόχρονα όμως ενεργοποιούν τους μεσημβρινούς και αυτοί με την σειρά τους τα ζωτικά όργανα, «στύβουν» στην κυριολεξία το μυϊκό και σπλαχνικό λίπος, πράγμα το «οποίο» είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Δεν είναι τυχαίο πως, όποιος ξεκινάει την Γιόγκα στην αρχή αντιλαμβάνεται ότι μυρίζει ο ιδρώτας του διαφορετικά με πριν! Με την πάροδο του χρόνου αυτό αλλάζει. Επίσης όταν κάποιος κάνει πρακτική μετά από κάποιο διάστημα αποχής ή διακοπών αντιλαμβάνεται διάφορες μυρωδιές στο σώμα του. Οι ασκήσεις δουλεύουν όχι μόνο στο μυοσκελετικό μέρος του σώματος αλλά και στα εσωτερικά όργανα, τους αδένες και τα νεύρα κρατώντας τα όλα σε λαμπερή υγεία προωθώντας την ομοιόσταση. Διώχνοντας παράλληλα και τη νοητική ένταση απελευθερώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας.

Οι τεχνικές Kriyas της Hatha Yoga είναι διάφορες τεχνικές εσωτερικού καθαρισμού και αποβολής τοξινών οι οποίες βελτιώνουν την κατάσταση υγείας του οργανισμού. Αποσκοπούν στον καθαρισμό των ζωτικών οργάνων και μάλιστα χρειάζεται να προηγούνται της πρακτική της Pranayama θεωρώντας πως το σώμα οφείλει να είναι «καθαρό» πριν μπει ο αέρας στα Nadis.

Όλα τα παραπάνω έχουν αποδειχτεί και επιστημονικά πλέον, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τους δύο διαφορετικούς κόσμους της Ανατολής και της Δύσης. Είναι πολύ όμορφο λοιπόν που ο καθένας πια, μπορεί να έχει την επιλογή της καλής υγείας, ποιότητας ζωής και συναισθηματικής αρμονίας.

By Maria Papadopoulou (Mariasana)

Πηγή: Bhavana Yoga Center

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>