Γαρίφαλο:ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Σεπτεμβρίου 03, 2014

Με τη γλυκιά, ζεστή αίσθηση της Ανατολής, το γαρίφαλο είναι από τα αγαπημένα μπαχαρικά και των Eλλήνων. Πολύ αρωματικό, βαρύ και καυτερό, συνήθως αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί.

Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Το αιθέριο έλαιο του, το γαριφαλέλαιο ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην οδοντιατρική και την αρωματοποιεία. Έχει μια σειρά από χρήσεις και βοηθάει τον οργανισμό στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων. Ακόμα χρησιμοποιείται για δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το γαρίφαλο είναι το μπαχαρικό με τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Miguel Hernandez σύγκριναν διάφορα είδη μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται κυρίως στη μεσογειακή διατροφή, για να διαπιστώσουν ποια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων ως φυσικά αντιοξειδωτικά.

Έτσι το γαρίφαλο πήρε τα πρωτεία ως ισχυρό αντιοξειδωτικό σε τέτοιο σημείο, που οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα πρέπει να καταγραφεί ως μια από τις υπερτροφές.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα μας από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές και αναπόφευκτες διαδικασίες της οξείδωσης. Ουσιαστικά είναι οι ουσίες που έχουν τεθεί στον πόλεμο κατά της γήρανσης.

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>