Γιορτή της μητέρας: Πώς καθιερώθηκε και γιατί να την τιμήσουμε!

Μαΐου 09, 2020
inspire_momsday

Freedigitalphotos

 
Αυτή την Κυριακή 10 Μαΐου τιμούμε τα πιο γλυκά και γενναία πλάσματα, τις μητέρες. Οι λόγοι για να τις τιμήσουμε είναι πολλοί και αυτονόητοι και θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πει ότι δεν πρέπει να περιορίζεται η εκδήλωση της αγάπης μας μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα. Αυτό είναι επίσης αυτονόητο αλλά επειδή μοιάζει περισσότερο με δικαιολογία υπεκφυγής, σκεφθείτε ότι είναι καλό που υπάρχουν οι παγκόσμιες ημέρες και μας υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη μέρα χρειάζεται να κάνουμε κάτι που ξεχνάμε μέσα στο άγχος της καθημερινότητας να κάνουμε τις υπόλοιπες ημέρες.

Το να δώσουμε μία ζεστή αγκαλιά και ένα τρυφερό φιλί με τις θερμότερες ευχές μας στο πρόσωπο που μας έφερε στον κόσμο, όχι μόνο δε θα μας κοστίσει αλλά θα μας γεμίσει με χαρά και ευγνωμοσύνη και θα δημιουργήσει όμορφα συναισθήματα και στη μητέρα μας αντίστοιχα.

Υπάρχουμε χάρη σε αυτή, μεγαλώσαμε και γίναμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα της, δεν αξίζει να της δείξουμε με τον ελάχιστο τρόπο πόσο πολύ την ευχαριστούμε; Ακόμη κι αν οι σχέσεις με τη μητέρα σας δεν είναι οι καλύτερες ή πιστεύετε ότι δεν εισπράξατε όσα θα θέλατε από αυτήν, τη συγκεκριμένη ημέρα επιλέξτε να τη «συγχωρήσετε» και να θεωρήσετε ότι αυτό έγινε εξαιτίας κάποιας αδυναμίας της ή επειδή κι αυτή αντίστοιχα δεν εισέπραξε όση αγάπη της άξιζε ως παιδί.

 Οι επιλογές για να την ευχαριστήσουμε είναι πάμπολλες, από το να της προσφέρουμε ένα μπουκέτο λουλούδια ή ένα κουτί με γλυκά σοκολατάκια μέχρι να της χαρίσουμε το αγαπημένο της άρωμα ή να της κλείσουμε ένα χαλαρωτικό μασάζ ή ό,τι άλλο γνωρίζουμε ότι την ευχαριστεί πολύ! Η αγκαλιά και το φιλί παραμένει όμως η αλάνθαστη επιλογή!

Πώς καθιερώθηκε

Η γιορτή της μητέρας, στους αρχαίους χρόνους ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της “Μητέρας Εκκλησίας” αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα τη μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας.

Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

 Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος γιορτάζει τη γιορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

 

Αρθρογράφος: www.inspireyourlife.gr

 Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>