Διατροφή για τη ρύθμιση του βιολογικού περιβάλλοντος του οργανισμού και Αντιγήρανση
Ας δούμε λίγο πιο βαθιά στο σώμα.
Τα κύτταρα μοιάζουν με σπόρους που χρειάζονται ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για ν’αναπτυχθούν.
Πρόκειται για το “βιολογικό περιβάλλον” το οποίο μόνο όταν είναι σωστό και ισορροπημένο θα αποδώσει καρπούς.
Οι ίδιοι κανόνες της φύσης διέπουν τα κύτταρά μας.
Σ’ένα χωράφι θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσουμε τα αγριόχορτα, να ρίξουμε λίπασμα και νερό για ν’αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Γιατί όχι το ίδιο και στον οργανισμό μας;
Πρώτα θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις τοξίνες, να δώσουμε θρεπτικά συστατικά για την επανασύσταση και να αυξήσουμε την παροχή αίματος, ώστε να βελτιωθεί η ανανέωση και η ανάπλαση των κυττάρων.
Το “βιολογικό περιβάλλον” χαρακτηρίζεται από τους εξής παράγοντες:
1) PH. Χαρακτηρίζει τη χημική ισορροπία των ιστών (όξινο ή αλκαλικό). Φυσιολογικά πρέπει να είναι ελαφρά αλκαλικό ώστε να γίνονται σωστά οι κυτταρικές ενζυματικές αντιδράσεις.
2) Βαθμός τοξικότητας. Χαρακτηρίζει τα επίπεδα τοξινών του σώματος. Tοξίνες είναι τα εξής στοιχεία:
α) Βαρέα μέταλλα (υδράργυρος από τα μαύρα σφραγίσματα, κάδμιο από το τσιγάρο)
β) Ηπατοτοξικά (ζάχαρη, φυτοφάρμακα, φάρμακα, συντηρητικά κλπ)
γ) Εσωτερικές τοξίνες (κυρίως μικροβιακά απόβλητα από το παχύ έντερο)
δ) Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες (ασταθή μόρια από τα οποία λείπει ένα ηλεκτρόνιο που προσπαθούν να πάρουν από άλλα κύτταρα)
3) Επίπεδα μετάλλων στους ιστούς. Βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και τη διεξαγωγή των κυτταρικών αντιδράσεων σαν συμπαράγοντες (λαμβάνονται μόνο από την τροφή, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει).
4) Επαρκής απόδοση οξυγόνου. Βελτιώνει τις κυτταρικές λειτουργίες, αλκαλοποιεί το pH, καταργεί τις αναερόβιες διαδικασίες.
Το “βιολογικό περιβάλλον” διαταράσσεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη καφεΐνη, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και το στρες, κοινωνικό ή συναισθηματικό. Η παραδοσιακή Δυτικού τύπου διατροφή, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, η κατάθλιψη και πικρία, η υποκινητικότητα (λιγότερο από 20 λεπτά άσκησης την ημέρα) είναι βασικοί παράγοντες επιδείνωσης φλεγμονής και καταστολής των ανοσοκυττάρων, ενώ προστατευτικοί παράγοντες θα πρέπει να είναι η Μεσογειακού τύπου διατροφή, η ινδική και η ασιατική κουζίνα, ο αυτοέλεγχος, η αποδοχή του εαυτού μας και η γαλήνη, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα/6 φορές την εβδομάδα και ένα μη τοξικό περιβάλλον.
Αν λοιπόν ο οργανισμός μας είναι σαν ένα χωράφι που θέλουμε να καλλιεργήσουμε και να είναι εύφορο, γόνιμο και ζωντανό, θα πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε από τα αγριόχορτα, θα πρέπει να το βοηθήσουμε να αποβάλλει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες που συσσωρεύονται καθημερινά και μας κάνουν να αισθανόμαστε μονίμως κουρασμένοι, με αίσθημα βάρους, θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του “βιολογικού περιβάλλοντος”.
-Αποτοξίνωση ήπατος, εντέρου, λέμφου. Με τη βοήθεια βοτάνων, ενζύμων και ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής. Απομακρύνονται οι τοξίνες και από όργανα του σώματος και τα λιπώδη κύτταρα όπου συνήθως αποθηκεύονται.
-Βελτίωση της διατροφής. Παρέχει τα απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες και νερό. Επίσης αντιοξειδωτικά για τη δέσμευση των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών και ένζυμα για τις κυτταρικές αντιδράσεις.
Βελτίωση παροχής αίματος. Βοηθούν η συστηματική άσκηση, το μασάζ, η υδροθεραπεία, τα αντιοξειδωτικά, το μαγνήσιο και η οστεοπαθητική ανάταξη όταν υπάρχουν πόνοι στη μέση.
Επίσης βοηθούν τα βότανα, τα ιαματικά λουτρά, η έκθεση στον ήλιο (20 λεπτά την ημέρα), η σωστή αναπνοή, οι θεραπείες οξυγόνου και όζοντος, οι χηλικές θεραπείες απομάκρυνσης βαρέων μετάλλων, οι λασποθεραπείες, η ανάπαυση και ο ποιοτικός ύπνος. Η φυσική ιατρική που αρχικά αναπτύχθηκε από τον Ιπποκράτη, στηρίζεται σε φυσικές θεραπείες, όπως η διατροφή, τα βότανα και η υδροθεραπεία. Αναζητά την αρχική αιτία μιας νόσου που μπορεί να πηγάζει από φυσικά, ψυχοσυναισθηματικά ή πνευματικά επίπεδα και αντιμετωπίζει συνολικά το άτομο. Μέσα από αυτή τη θεραπευτική οδό, την ίαση δηλαδή της αιτίας, ο οργανισμός με τη βοήθεια της εσωτερικής θεραπευτικής δύναμής του, θεραπεύει τα επιμέρους συμπτώματα και επανέρχεται σε πλήρη εσωτερική ισορροπία.
Όλες οι οδηγίες βελτίωσης του “βιολογικού περιβάλλοντος” που προαναφέραμε, αφορούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, το σπερματικό υγρό των οποίων περιέχει συχνά υψηλά επίπεδα ελευθέρων ριζών. Το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην καταστροφή από ελεύθερες ρίζες γιατί οι κυτταρικές του μεμβράνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία οξειδώνονται εύκολα. Ενδείκνυται μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποφυγή του τσιγάρου και του αλκοόλ. Επίσης, συμπληρωματικά λήψη βιταμίνης C, Ε, ψευδαργύρου και σεληνίου ( με συμβουλή πάντα του θεράποντα ιατρού) για τη βελτίωση της ισορροπίας του ανδρικού οργανισμού. Η βελτίωση αναφέρεται τόσο στην αύξηση της γονιμοποιητικής ικανότητας, λόγω απομάκρυνσης των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών και βελτίωσης της ενζυματικής λειτουργίας, όσο και στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και στη μείωση του αισθήματος κόπωσης.
Η σωστή αξιολόγηση και ρύθμιση του “βιολογικού περιβάλλοντος” μπορεί να βοηθήσει άμεσα στη βελτίωση της αποτοξινωτικής ικανότητας του ίδιου του οργανισμού. Η απόκτηση ενός ισορροπημένου “βιολογικού περιβάλλοντος” γίνεται με προσωπική προσπάθεια στο επίπεδο της διατροφής, του τρόπου ζωής και με τη βοήθεια φυσικών θεραπειών αν χρειαστεί. Έτσι αποκτάται ορμονική ισορροπία, βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής και προσφέρεται ένα κατάλληλο έδαφος για την θωράκιση της υγείας.
Kανένα, όμως, πρόγραμμα διατροφής δεν θα είχε αποτέλεσμα στην υγεία σας αν νοιώθετε αρνητικά συναισθήματα (θυμός, στρες, αδικία, πικρία, αίσθημα ανημπόριας). Αυτοέλεγχος, ηρεμία, γαλήνη, συναισθήματα που εξωτερικεύονται, αποδοχή. Αλλάζουμε τον τρόπο διατροφής μας σημαίνει ότι αλλάζουμε θετικά και την στάση ζωής μας απέναντι στην καθημερινότητα.