Νίκη Μπαρπαγιάννη: “Επενδύστε στο… χαμόγελό σας!!!”

Ιανουαρίου 16, 2013

Γράφει η Νίκη – Αικατερίνη Μπαρπαγιάννη, Κλινική ΨυχολόγοςLeftover Cuties – “Smile Big”

Με το παραπάνω τραγούδι το γνωστό συγκρότημα «Leftover Cuties» μας παραπέμπει να σχηματίσουμε ένα πλατύ χαμόγελο, να το μοιραστούμε με τον κόσμο γιατί η ζωή είναι σύντομη και μόνο με θετικό πνεύμα θα κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Έχει άραγε βάση αλήθειας το μήνυμα που μας δίνουν ή συνιστά ελαφρότητα σε μια εποχή δυσχερών συνθηκών και έντονου κυνισμού;

Κι όμως μια ερευνητική σύνοψη καταδεικνύει τη σημαντικότητα ενός χαμόγελου και την επίδραση που έχει. Καταρχάς το να χαμογελάσουμε μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας προς το θετικότερο εφόσον απελευθερώνει ενδορφίνες και σεροτονίνη, ορμόνες που συνδέονται με τη ρύθμιση της διάθεσης.

Μια δεύτερη ερμηνεία για αυτό προσφέρει και η «facial feedback hypothesis», κατά την οποία όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση πρώτα σχηματίζουμε μια έκφραση προσώπου και εν συνεχεία αυτή οδηγεί στο βίωμα του αντίστοιχου συναισθήματος. Το χαμόγελο βοηθά στο να χειριστούμε το στρες και την απογοήτευση μειώνοντας την παραγωγή ορμονών που συνδέονται με την αύξηση τους στρες όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη.

Επίσης, το χαμόγελο συσχετίζεται με την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, γνωστή ως ορμόνη της οικειότητας και της αγάπης. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις. Μειώνεται η απόσταση ανάμεσά μας, δενόμαστε.

Ο χαμογελαστός άνθρωπος δίνει καλή εντύπωση, εκπέμπει φιλική διάθεση, φαίνεται πιο ελκυστικός, νεότερος και πετυχημένος και αυτό πιθανόν να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης, να προκαλέσει κάποιον να σας παρέχει βοήθεια ή ακόμα και να σας συγχωρέσει κάποιο λάθος που κάνατε! Η συνήθεια να χαμογελάμε έχει μακροπρόθεσμα οφέλη που έχουν να κάνουν με την καλύτερη κοινωνική προσαρμογή, την ευεξία, την μεγαλύτερη ικανοποίηση από το γάμο και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Το γνωστό σύνθημα «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό!» φαίνεται να ισχύει καθώς τα συναισθήματα μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων και το να χαμογελάμε αλλάζει συνεκδοχικά τη διάθεση των γύρω μας κα δημιουργεί πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Μια χιουμοριστική μα συνάμα άκρως διαφωτιστική TED ομιλία περί της δύναμης του χαμόγελου, βασισμένη σε αδιαμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία, είναι αυτή του Tedster Ron Gutman, που αντί να την περιγράψουμε, θα ήταν καλύτερο να τη δείτε και να την ακούσετε.


Ron Gutman on the Power of Smilin”

Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις επενδύσεις που κάνουμε ως άνθρωποι φαίνεται να μην αποδίδουν, η «επένδυση» σε ένα ζεστό χαμόγελο δε μας προδίδει ποτέ! Για αυτό μη διστάσετε να χαμογελάτε. Πού ξέρετε… ίσως κάποιος το εκτιμήσει και σας πει ότι όταν χαμογελάτε είναι για αυτόν σαν να γελάει όλος ο κόσμος!!! Προσοχή όμως στα ψεύτικα χαμόγελα…Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>