Επτά μύθοι για τη γονιμότητα

Μαΐου 20, 2014

getty images

Υπάρχουν πολλά πράγματα που προσπαθούν να κάνουν πολλά ζευγάρια προκειμένου να ενισχύσουν τις πιθανότητές τους για μία εγκυμοσύνη. Αλλά υπάρχει και πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με τη γονιμότητα, για αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το ποια συμβουλή θα λάβετε σοβαρά υπόψη.

Οι επτά μύθοι της γονιμότητας

Μύθος 1: Παίρνει πολύ χρόνο να μείνεις έγκυος μετά τη διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι  αφού σταματήσουν να παίρνουν τα  αντισυλληπτικά χάπια, θα τους πάρει έξι έως 12 μήνες για να επανέλθουν στην κανονική έμμηνη ρύση, και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι πιθανότητες της εγκυμοσύνης τους μειώνονται. Όμως, μελέτες δείχνουν ότι αυτό δε συμβαίνει, ο Δρ Jani Jensen, μαιευτήρας / γυναικολόγος στη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα ανέφερε ότι σε μια μελέτη 200 γυναικών που πήραν τα αντισυλληπτικά  χάπια για τουλάχιστον ένα χρόνο, το 40% είχε κανονική περίοδο ή έμεινε έγκυος μόλις ένα μήνα μετά τη διακοπή της λήψης του χαπιού. Και τρεις μήνες μετά το χάπι, σχεδόν το 99% είχε κανονικά περίοδο ή έμεινε έγκυος. O Jensen αναφέρει ότι οι γυναίκες που δεν είχαν καμία κανονική περίοδο στο διάστημα τριών μηνών από τη διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για να εντοπίσουν αν υπάρχει πρόβλημα που επηρεάζει την ικανότητά τους να παράγουν ωάρια. 

Μύθος 2: Τα ζευγάρια που θέλουν μωρό πρέπει να προσπαθούν για ένα χρόνο πριν ζητήσουν βοήθεια

Οι γιατροί ορίζουν γενικά ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα  στειρότητας όταν μετά από  ένα χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη δεν έχουν συλλάβει, αλλά μερικά ζευγάρια δε θα πρέπει να περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο για να κάνουν τις ανάλογες εξετάσεις.

Μελέτες δείχνουν ότι πολλά ζευγάρια κατορθώνουν να συλλάβουν μέσα σε λίγους μήνες από την προσπάθεια: Μεταξύ των  ζευγαριών χωρίς προβλήματα γονιμότητας, το 60% θα είναι έγκυος μέσα σε τρεις μήνες, και το 75% μέσα σε έξι μήνες.

Οι γιατροί συνιστούν ότι οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών και άνω να μην περιμένουν περισσότερο από έξι μήνες πριν αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 θα πρέπει να προσπαθήσουν για ένα έτος, εκτός αν έχουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο για να συλλάβουν, όπως ένας εμμηνορροϊκός κύκλος που διαρκεί  περισσότερο από 35 ημέρες, δήλωσε ο Jensen. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, δε θα πρέπει να περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο για να αναζητήσουν βοήθεια.

Μύθος 3: Οι γυναίκες που παρακολουθούν τη θερμοκρασία του σώματός τους για να αυξήσουν τις πιθανότητές σύλληψης θα πρέπει να περιμένουν μέχρι η θερμοκρασία τους να ανέβει πριν από τη σεξουαλική επαφή

Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι ένας τρόπος που πολλές γυναίκες κάνουν κατά τη διάρκεια του μήνα για να αυξήσουν τις πιθανότητες της σύλληψης.

Αλλά οι γυναίκες δε θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να αυξηθεί η θερμοκρασία για να έχουν σεξουαλική επαφή, επειδή αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας (περίπου 0,1 βαθμούς Κελσίου, ή κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου), συμβαίνει μετά από την απελευθέρωση ενός ωαρίου  αναφέρει ο Jensen.

Αν περιμένετε να έχει σεξουαλική επαφή εκείνη τη στιγμή, η πιθανότητα επιτυχίας σας μειώνεται κατά περισσότερο από το μισό. Οι γυναίκες έχουν την καλύτερη ευκαιρία να μείνουν έγκυες εάν έχουν σεξουαλική επαφή κατά την ημέρα πριν από την ωορρηξία, επειδή το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο γυναικείο αναπαραγωγικό κομμάτι για αρκετές ημέρες, ανέφερε ο Jensen. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αν υπάρχει σπέρμα και περιμένει τη στιγμή που το ωάριο απελευθερώνεται έχει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Μύθος 4: Αν ένας άντρας έχει ένα παιδί από το παρελθόν, δεν υπάρχει λόγος  μη γονιμότητας

Ορισμένες γυναίκες πιστεύουν ότι αν έχουν πρόβλημα να μείνουν έγκυες, δεν μπορεί να είναι πρόβλημα από το σύντροφο τους, αν αυτός είναι  ήδη πατέρας ενός παιδιού πριν. Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.  Το γεγονός ότι ο πατέρας είχε μια εγκυμοσύνη στο παρελθόν, αυτό δε σημαίνει ότι αποτελεί εγγύηση για το μέλλον, αναφέρει ο Jensen.

Πολλά πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει με τα χρόνια από τότε που ο άντρας έγινε πατέρας για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει πάρει βάρος ή να έχει αναπτύξει τη νόσο του θυρεοειδούς, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα να μην ήταν πραγματικά ο πατέρας του παιδιού.

Μύθος 5: Τα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν επαφή κάθε μέρα για να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Στις ημέρες που καταλήγουν στην ωοθυλακιορρηξία, οι γυναίκες έχουν ένα παράθυρο του χρόνου, όπου μπορούν να μείνουν  έγκυες.

Αλλά δε χρειάζεται να έχουν σεξουαλική επαφή κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου -κάθε δεύτερη ημέρα είναι εξίσου καλό- αναφέρει ο Jensen.

Για τις περισσότερες γυναίκες, το “παράθυρο της γονιμότητας” είναι 10 έως 20 ημέρες του κύκλου τους (μετρώντας από  την πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσης). Έτσι, έχοντας σεξουαλική επαφή κάθε δεύτερη ημέρα σε αυτό το παράθυρο μπορεί ένα αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Μύθος 6: Ορισμένες στάσεις μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης

Η ιδέα ότι μία συγκεκριμένη στάση  επηρεάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης ή το φύλο του μωρού, αποτελεί μύθο αναφέρει ο Jensen. Το να ξαπλώνετε με τα πόδια σας στον αέρα δεν αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Μύθος 7: Οι ακριβές βιταμίνες βοηθούν τη γονιμότητα

Κάποια ακριβά προϊόντα βιταμινών που κυκλοφορούν για τη βελτίωση της γονιμότητας δεν έχουν απαραίτητα τα αντίστοιχα αποτελέσματα.  Χρειάζεται μία ολιστική αντιμετώπιση που ξεκινά με αποτοξίνωση του οργανισμού, σωστή θρέψη, αποκατάσταση της ενζυμικής μας κατάστασης και εξισορρόπηση των ορμονών με φυσικούς ρυθμιστές. Πριν προβείτε σε κάποια αγορά συμβουλευτείτε το γυναικολόγο, τον ολιστικό γιατρό σας ή τη φύση!

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>