Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Δεκεμβρίου 05, 2014

 Της Νόρας Κοντοστεργίου, Ψυχολόγου

Μιας και τα Χριστούγεννα έφτασαν ας συλλογιστούμε πως μας επηρεάζουν. Για πολλούς είναι μια περίοδος χαρμόσυνη γεμάτη πνευματικότητα, ελπίδα και αγάπη.

Για άλλους πάλι, είναι μια γιορτή που σηματοδοτεί, όσο καμία άλλη, την μοναξιά τους, την άσχημη  διάθεση, την απογοήτευση, τις προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν, τις τεταμένες ή ανύπαρκτες σχέσεις με την οικογένεια, τα ελλείμματα του εαυτού και των γύρω.  Άλλοι πάλι σκέφτονται την οικογένεια, τα δώρα, τα παιδιά την φιλανθρωπία, την αλληλεγγύη.

Φαίνεται πως τα Χριστούγεννα  είναι μια γιορτή που ξυπνά στους ανθρώπους συναισθήματα  αμφίθυμα. Η συλλογικότητα, η διάθεση για επικοινωνία, η ανάγκη για συμμετοχή και προσφορά  συγκρούεται με την την επιθυμία για προσοχή, φροντίδα και αγάπη που για πολλούς ανθρώπους είναι ελλιπής.

 Σε μια εποχή όπου πολλές από τις σταθερές αξίες καταρρέουν, πολλοί πασχίζουν να βγάλουν τα προς το ζην, τα προβλήματα στην κοινωνία μεγαλώνουν και η κατάθλιψη γίνεται μάστιγα, οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ανάγκη να πιστέψουν, να δικαιωθούν, να αγαπηθούν να επικοινωνήσουν , να νιώσουν θαλπωρή και ενσυναίσθηση.

 Τα σύμβολα των Χριστουγέννων είναι αυτά που πολλοί αναζητούμε στην ζωή μας και πασχίζουμε να τα αποκτήσουμε και σε πραγματικό επίπεδο. Ο συμβολισμός  της ελπίδας, της γέννησης,   της σωτηρίας, του ηρωισμού, της ταπεινότητας, της μαγείας, της επικράτησης του κάλου πάνω στο κακό, της δημιουργικότητας και της αγάπης είναι στενά συνυφασμένος με την ιστορία της γέννησης του Χριστού. Όταν  κάποιοι από αυτούς τους συμβολισμούς δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα του ατόμου  τότε νοιώθει μοναξιά, εγκατάλειψη, κατάθλιψη. Όταν οι προσδοκίες καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα που το άτομο βιώνει, τότε η ματαίωση εντείνει το κενό, τον φόβο, την αγωνία, τον εγωκεντρισμό και την παθολογία. 

 Οι γιορτές μπορούν να αποτελέσουν για τον κάθε ένα από εμάς έναν ψυχικό καμβά για να δημιουργήσουμε όμορφες εικόνες, στιγμές, μνήμες και για να θέσουμε ένα παράδειγμα  βελτίωσης της ύπαρξης μας ή αντίθετα να μας γεμίσουν με ενοχές, πλήξη, βαριά διάθεση, αίσθημα αποτυχίας, ζήλια, στεναχώρια και ένα πλήθος αρνητικών συναισθημάτων.

Η αλληλεπίδραση με τους άλλους, η επικοινωνία,  η σύσφιξη των δεσμών, η ενίσχυση των αξίων, τα δώρα, τα γεύματα, η οικογένεια, οι φίλοι, η διασκέδαση, η χαλάρωση, η φροντίδα όσων υποφέρουν, ο χρόνος με τα κατοικίδια μας, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον ψυχισμό μας. Το να αποφορτιστούμε ψυχικά και να γεμίσουμε με θετικά συναισθήματα είναι μια θεραπευτική λειτουργιά που ωφελεί τους εαυτούς μας άλλα και τους γύρω μας και μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στον εγωκεντρισμό.

Φυσικά δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε επιτυχώς όλα τα παραπάνω, αλλά σίγουρα μπορούμε να κάνουμε κάτι από όλα αυτά ακόμα και αν είμαστε σε δυσμενή θέση.

Μερικά από τα βασικά σφάλματα  που κάνουμε είναι η σύγκριση του εαυτού μας και της δικής μας κατάστασης με αυτή των άλλων.  Το να θέτουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες, να παρασυρόμαστε από την ψεύτικη υπέρμετρη χαρά που μας πλασάρεται, το να καταφεύγουμε στον υπερκαταναλωτισμό, να περιμένουμε ως δια μαγείας να έχουμε ιδανικές σχέσεις.

Τα Χριστούγεννα είναι μια ξεχωριστή γιορτή που απευθύνεται σε όλους και που κυρίως είναι εκεί να μας υπενθυμίσει την μοναδικότητα και σημαντικότητα  της κάθε ύπαρξης.

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>