Η Yoga προάγει την χαλάρωση και συμβάλλει σε έναν καλύτερο ύπνο

Σεπτεμβρίου 22, 2014

Η βραδινή άσκηση στην Yoga μπορεί να σας προσφέρει έναν υπέροχο ύπνο!

Το άγχος και η στέρηση ύπνου μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος . Συχνά δυσκολευόμαστε να μας πάρει ο ύπνος, επειδή είμαστε ανήσυχοι και αγχωμένοι, και με τη σειρά του, το γεγονός ότι δεν κοιμηθήκαμε αρκετά μας κάνει νευρικούς την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η στέρηση ύπνου είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές άγχους μεταξύ των ενηλίκων.

Εδώ είναι που μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά η πρακτική της γιόγκα. Η yoga οδηγεί στη μείωση των επιπέδων στρες, ηρεμεί το μυαλό και ανακουφίζει το σώμα από την ένταση.. μπορεί έτσι να αποτελέσει μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τις αϋπνίες. Ορισμένες στάσεις ξεκούρασης και πρόσθιας κάμψης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την καταπολέμηση της νευρικότητας και της αϋπνίας, ιδιαίτερα όταν γίνονται το βράδυ.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον με τόσο γρήγορους ρυθμούς που κάνουν τις αισθήσεις μας να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, κάτι που επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα. Οι τεχνικές αναπνοών που εφαρμόζονται στη yoga σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες στάσεις χαλάρωσης μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες, καθώς η εκπνοή βοηθάει το νευρικό σύστημα να απελευθερώσει το στρες και ανακουφίζει την ένταση από το φυσικό σώμα.

Πολλοί ασκούμενοι αναφέρουν ότι τα βραδινά μαθήματα yoga τους βοηθούν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα . Αλλά ακόμη και αν δεν μπορείτε να παρακολουθείτε κάποιο βραδινό μάθημα yoga στο στούντιο μετά τη δουλειά σας, δοκιμάστε αυτές τις 5 στάσεις χαλάρωσης στο σπίτι και προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο για μία ξεκούραστη νύχτα.

 Easy Forward Bend (παραλλαγή του Sukhasana)

Είναι μια καλή στάση που ενδείκνυται ακόμη και για αρχάριους στην Yoga, ιδανική για να τη δοκιμάσετε πριν το βραδινό ύπνο καθώς μαλακώνει την ένταση και αφήνει τα ισχία ανοίξουν, δημιουργώντας μια συνολική αίσθηση άνεσης στο σώμα. Εάν αισθάνεστε τα ισχία πολύ σφιχτά καθίστε πάνω σε ένα μαξιλάρι  ή ένα ένα τουβλάκι για να κάνετε τη στάση λίγο πιο ξεκούραστη.

 Child’s Pose (Balasana)

 

Βοηθά να ηρεμήσει το μυαλό μας και ανακουφίζει το σώμα από την ένταση. Καθήστε πάνω στα πέλματά σας και στην συνέχεια διπλώστε τον κορμό σας πάνω από τα πόδια με τα χέρια να εκτείνονται μπροστά ή στις δύο πλευρές του σώματος, και τοποθετήστε το μέτωπο στο έδαφος.

 Legs Up The Wall Pose (Viparita Karani)

 

 Αυτή η απλή στάση, πραγματοποιείται ενώ είμαστε ανάσκελα αν σηκώσουμε και στερεώσουμε τα πόδια μας στον τοίχο. Είναι εξαιρετική να γίνεται λίγο πριν τον βραδινό μας ύπνο, επειδή προσφέρει χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες. Μείνετε για πέντε λεπτά στη στάση αυτή, με τα μάτια κλειστά χρησιμοποιώντας αν επιθυμείτε και ένα χαλαρωτικό μαξιλάρι για τα μάτια.

 Supine Spinal Twist (Supta Matsyendrasana)

 Μπορεί εύκολα να γίνει στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε. Ξαπλώστε στην πλάτη σας και φέρτε το δεξί γόνατο στο στήθος σας και στη συνέχεια στρίψτε στην αριστερή πλευρά σας. Επεκτείνετε το δεξί χέρι προς τα έξω και το βλέμμα προς τα δεξιά, παίρνοντας αρκετές βαθιές ανάσες και στη συνέχεια επαναλάβετε κι από την άλλη πλευρά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φέρετε και τα δύο πόδια στο στήθος και στη συνέχεια να στρίψετε στην αντίστοιχη πλευρά.

 Savasana (Tελική Χαλάρωση)

 

Ξαπλώστε ανάσκελα εστιάζοντας την προσοχή σας στο σώμα και την αναπνοή σας, αφήνοντας πίσω τις ανησυχίες της ημέρας και παραμείνετε σε αυτήν την θέση για 10 με 15 λεπτά.

Οι στάσεις της Γιόγκα ή άσανας “γυμνάζουν” κάθε μέρος του σώματος, τεντώνοντας και εναρμονίζοντας τους μυς και τις αρθρώσεις, την σπονδυλική στήλη και ολόκληρο το σκελετικό σύστημα. Ταυτόχρονα όμως ενεργοποιούν τους μεσημβρινούς και αυτοί με την σειρά τους τα ζωτικά όργανα, «στίβουν» στην κυριολεξία το μυικό και σπλαχνικό λίπος, πράγμα το οποίo είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Δεν είναι τυχαίο πως, όποιος ξεκινάει την Γιόγκα στην αρχή αντιλαμβάνεται ότι μυρίζει ο ιδρώτας του διαφορετικά με πριν! Με την πάροδο του χρόνου αυτό αλλάζει. Επίσης όταν κάποιος κάνει πρακτική μετά από κάποιο διάστημα αποχής ή διακοπών αντιλαμβάνεται διάφορες μυρωδιές στο σώμα του. Οι ασκήσεις δουλεύουν όχι μόνο στο μυοσκελετικό μέρος του σώματος αλλά και στα εσωτερικά όργανα, τους αδένες και τα νεύρα κρατώντας τα όλα σε λαμπερή υγεία προωθώντας την ομοιόσταση. Διώχνοντας παράλληλα και τη νοητική ένταση απελευθερώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας.

Οι τεχνικές Kriyas της Hatha Yoga είναι διάφορες τεχνικές εσωτερικού καθαρισμού και αποβολής τοξινών οι οποίες βελτιώνουν την κατάσταση υγείας του οργανισμού. Αποσκοπούν στον καθαρισμό των ζωτικών οργάνων και μάλιστα χρειάζεται να προηγούνται της πρακτική της Pranayama θεωρώντας πως το σώμα οφείλει να είναι «καθαρό» πριν μπει ο αέρας στα Nadis.

Όλα τα παραπάνω έχουν αποδειχτεί και επιστημονικά πλέον, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τους δύο διαφορτικούς κόσμους της Ανατολής και της Δύσης. Είναι πολύ όμορφο λοιπόν που ο καθένας πια, μπορεί να έχει την επιλογή της καλής υγείας, ποιότητας ζωής και συναισθηματικής αρμονίας.

Πηγή: bhavanayoga.com

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>