Θυρεοειδής αδένας: Παθήσεις και φυσική αντιμετώπιση

Ιουλίου 10, 2015

Ο θυρεοειδής είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας του σώματος. Ευρίσκεται στον λαιμό μας πάνω από την τραχεία μας και αμέσως κάτω από τον λάρυγγα. Διαχειρίζεται με ακρίβεια σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, ρυθμίζοντας τις καύσεις, την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και έμμεσα την ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Επιτελεί τις βασικές βιολογικές του δράσεις μέσω των ορμονών που παράγει, οι οποίες με το αίμα καταλήγουν σε όλους τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος. Για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών απαραίτητο στοιχείο είναι το ιώδιο.


Παθήσεις

Υπερθυρεοδεισμός: κατάσταση κατά την οποία έχουμε ένα «ζωηρό» θυρεοειδή που εκκρίνει μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Τα συμπτώματά του είναι η ταχυκαρδία, νευρικότητα, μειωμένη αντοχή, διάρροια, υπερβολική εφίδρωση, μυϊκή αδυναμία, τρέμουλο στα χέρια, απώλεια βάρους, δυσανεξία στη ζέστη, τριχόπτωση, δερματικά προβλήματα, κλπ.
Υποθυρεοειδισμός: κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής «τεμπελιάζει» και εκκρίνει μειωμένη ποσότητα ορμονών. Τα συμπτώματά του είναι η αδυναμία, μειωμένη αντοχή, δυσκοιλιότητα, αρθρίτιδες, ξηροδερμία, διαταραχές στην μνήμη, διαταραχές στην εμμηνορρυσία (συχνότερη και μεγαλύτερης ποσότητας), διαταραχές γονιμότητας, κράμπες, κατάθλιψη, υπνηλία, αύξηση του σωματικού βάρους, κλπ.
Βρογχοκήλη: Αναφέρεται στο μέγεθος του αδένα και απλά σημαίνει διόγκωσή του, που γίνεται εύκολα αντιληπτή ως πρήξιμο στο λαιμό και προκαλεί πολλές φορές ανησυχία στον ασθενή. Οζίδια: διόγκωση του θυρεοειδικού ιστού.
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto): αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα.


Θυρεοειδής Αδένας

Συχνά η επιβράδυνση των σωματικών ή διανοητικών λειτουργιών γίνεται δεκτή σαν φυσιολογική διαδρομή της γηραιάς ηλικίας, παρά σαν διάγνωση μιας ασθένειας ή κατάστασης που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ίσως μια από τις πιο επιζήμιες «μάσκες» για τα γηρατειά είναι ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή μια ανεπαρκής παραγωγή ή απορρόφηση της ορμόνης του θυρεοειδούς που δεν επιτρέπει τον μεταβολισμό να λειτουργήσει με την μέγιστη αποδοτικότητά του.

Τι είναι ο θυρεοειδής

Είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό πάνω από την τραχεία κάτω από τον λάρυγγα.

Παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος έχει τεράστιες υπευθυνότητες επειδή είναι ο αδένας που επηρεάζει όλες τις μεταβολικές διαδικασίες. Απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες με τη σειρά τους ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, τη θερμοκρασία και το ρυθμό της καρδιάς. Εάν δε λειτουργεί καλά ο θυρεοειδής, δεν λειτουργεί καλά το σώμα μας.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ανεπάρκειας του θυρεοειδούς είναι καταστάσεις που υποτίθεται ότι είναι αναμενόμενες και ανεκτές καθώς πλησιάζουν τα γηρατειά, όπως:

● κόπωση – απώλεια ενεργητικότητας – πιο αργές κινήσεις

● αδυναμία

● ευπάθεια στα κρυολογήματα, στους ιούς, στα αναπνευστικά

● βαριά, κοπιώδης αναπνοή

● μυϊκές κράμπες

● επίμονος πόνος στο χαμηλό μέρος της ράχης

● πόνος στον αυχένα, δυσφορία στο ζιβάγκο

● εύκολοι μωλωπισμοί

● διανοητική νωθρότητα, ασθενής μνήμη

● πονοκέφαλος

● συγκινησιακή αστάθεια, κατάθλιψη, κρίσεις κλάματος, διακυμάνσεις διάθεσης, εύκολη αναστάτωση, ξεσπάσματα θυμού, νεύρα, ανησυχία, κρίσεις πανικού

● κρυώνετε εύκολα, ειδικά στα χέρια και τα πόδια

● ξερό, τραχύ ή σαν «πετσί» ωχρό δέρμα

● «σκληρά» (τραχιά) μαλλιά, απώλεια τριχών, σπάσιμο μαλλιών (ψαλίδα)

● εύθραυστα νύχια

● απώλεια όρεξης

● πιασμένες αρθρώσεις, ήπια αρθρίτιδα

● περιορισμένο ενδιαφέρον ή ενεργητικότητα για σεξ

● αϋπνία

● αθηρωματοσκλήρυνση (αρτηρίες φραγμένες) πράγμα που οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα

● μείωση της συσταλτικότητας της καρδιάς, δηλαδή η καρδιά δεν κάνει άντληση στο αίμα με αρκετή δύναμη πράγμα που οδηγεί σε ανεπαρκή κυκλοφορία, ειδικά στον εγκέφαλο

● υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στον υποθυρεοειδισμό. Χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης στον υπερθυρεοειδισμό

● προβλήματα στο έντερο

το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου συνδέεται συχνά με τον υπερθυρεοειδισμό, ενώ η δυσκοιλιότητα με τον υποθυρεοειδισμό

● αλλαγές στο βάρος. Αυξάνεται το βάρος στον υποθυρεοειδισμό, μειώνεται το βάρος ενώ τρώνε στον υπερθυρεοειδισμό

Η επιδιόρθωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, μπορεί να γίνει και θα αναλυθεί ο τρόπος στο τέλος του άρθρου, αποκαθιστά την ενεργητικότητα, την αντοχή, τη θερμοκρασία του σώματος, τη σεξουαλικότητα, το διανοητικό σφρίγος και τη συναισθηματική ευλυγισία. Τονώνει την αντοχή στα κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές καταστάσεις. Προστατεύει από καρδιοπάθειες, καρκίνο. Ενισχύει την άμυνα σας. Μπορεί να κάνει τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια σας λεία, δυνατά και υγιή. Αποτρέπει την κατάθλιψη, την ατονία, την αϋπνία, την αθηρωματοσκλήρυνση.

Για να είστε σίγουροι ότι έχετε επάρκεια θυρεοειδικής ορμόνης (ΤΗ) που χρειάζεται το σώμα σας, είναι χρήσιμο να καταλάβετε πως το σώμα φτιάχνει την ορμόνη αυτή.

Η όλη διαδικασία αρχίζει από τον υποθάλαμο, τον θερμοστάτη του σώματος, που ρυθμίζει πολλές ορμονικές δραστηριότητες.

Ο υποθάλαμος «ελέγχει» τα επίπεδα της ΤΗ στο αίμα. Αν έχουν πέσει πολύ κάτω, δρομολογεί μια αλυσίδα δραστηριοτήτων: αποβάλλει την ορμόνη απελευθέρωσης της ΤΗ (TRH). Η TRH στέλνει σήμα στην υπόφυση να απελευθερώσει μια δεύτερη ορμόνη, την ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδή (TSH). Τέλος η TSH λέει στον θυρεοειδή να μπει σε δράση, και ο θυρεοειδής αδένας παράγει την ΤΗ. Όταν η ΤΗ (θυρορμόνη) φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να λειτουργήσει το σώμα σωστά, η υπόφυση διακόπτει την TH και η διαδικασία σταματάει μέχρι ο υποθάλαμος να «ξαναδιαπιστώσει» πως έπεσαν τα επίπεδα της θυρορμόνης και να δώσει εντολή στην υπόφυση και αυτή με τη σειρά της στο θυρεοειδή να αρχίσει πάλι να παράγει ΤΗ.

Όμως όσο περνούν τα χρόνια το ορμονικό σύστημα υπολειτουργεί με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής μας.

Υποφέρουμε από ανεπάρκεια της ορμόνης ΤΗ:

α. όταν ο ίδιος ο θυρεοειδής έχει δυσκολία να την παράγει, διότι υπάρχει έλλειψη ιωδίου. Όταν υπάρχει όγκος ή κάποιο άλλο πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο αδένας να μην μπορεί να εκτελεί σωστά τις εντολές που δίνονται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως πρωτογενής υποθυρεοειδισμός.

β. ο άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί μα πέσουν τα επίπεδα της ορμόνης ΤΗ είναι όταν ο υποθάλαμος και η υπόφυση δεν λειτουργούν σωστά.

Αυτό είναι ο δευτερογενής υποθυρεοειδισμός.

Ο ίδιος ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει.

Η έλλειψη θα κάνει τον θυρεοειδή να διογκωθεί (βρογχοκήλη) μπροστά και στα πλαϊνά μέρη του λαιμού.

Πολλοί πιστεύουν πως αν δεν πάσχουν από βρογχοκήλη, ο θυρεοειδής τους έχει ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει καλά.

Δυστυχώς δεν είναι έτσι, το ιώδιο δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει αποτελεσματική παραγωγή της ΤΗ.

● Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 καταστέλλει τη λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων και εμποδίζει τον θυρεοειδή και τα επινεφρίδια να παράγουν τις απαραίτητες ορμόνες.

● Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) είναι αναγκαία για την παραγωγή της ΤΗ. Επίσης είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών.

● Χωρίς τη βιταμίνη Β6 (φολικό οξύ) η παραγωγή της ΤΗ πέφτει.

Η ΤΗ τώρα είναι απαραίτητη για να χρησιμοποιηθεί η βιταμίνη Β12.

Χωρίς την βιταμίνη Β12 έχουμε σοβαρή αναιμία (πιθανώς μοιραία), διανοητική αρρώστια, νευρολογικές διαταραχές, νευραλγία, νευρίτιδα. Το σώμα δεν παράγει τη βιταμίνη Β12. Την βρίσκουμε έτοιμη στη υγρή Χλωροφύλλη, Spirulina, Biogreen, Vibracell, το σύμπλεγμα βιταμινών Β (B Complex) και κυρίως στο συμπλήρωμα Β12 & φολικό οξύ. Η B12 όπως και όλες οι βιταμίνες Β παράγονται στο έντερό μας, όταν υγιή εντερική χλωρίδα, από τα προβιοτικά γι’ αυτό χρειαζόμαστε ζωντανά προβιοτικά από Vita Biosa.

Χωρίς όμως επαρκή ποσότητα ΤΗ δεν μπορεί να απορροφηθεί η Β12 όσο και αν παίρνουμε, και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

● Η βιταμίνη C επίσης είναι απαραίτητη για την παραγωγή της ΤΗ.

Η έλλειψη της προκαλεί υπερπλασία. Τα φυσιολογικά κύτταρα του αδένα πολλαπλασιάζονται με ανώμαλο ρυθμό παράγοντας πάρα πολύ ΤΗ.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σαν υπερθυρεοειδισμός.

Η υπόφυση δίνει εντολή να ρυθμιστεί η παραγωγή της ΤΗ αλλά η έλλειψη της βιταμίνης C διακόπτει την ρυθμιστική λειτουργία της υπόφυσης(η Acerola και το Goji περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C).

● Η βιταμίνη Ε επηρεάζει την παραγωγή της ΤΗ και δημιουργεί υπερπλασία του θυρεοειδή που μεταβιβάζεται και στους απογόνους (βιταμίνη Ε περιέχεται στο χυμός Goji σε μεγάλη ποσότητα).

● Η έλλειψη της βιταμίνης Α εμποδίζει την ικανότητα του θυρεοειδή να προσλάβει ιώδιο και να μεταβολίσει την β-καροτίνη και αυτή συσσωρεύεται και δίνει το ωχρό χρώμα στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι η βιταμίνη carotin που τρώμε δεν μετατρέπεται σε Α και συσσωρεύεται στο σώμα.

Η συσσώρευση της β-καροτίνης συνδέεται με τα κύτταρα του ωχρού σωματίου και εμποδίζει την βιταμίνη Α να δημιουργεί τη ζωτική ορμόνη προγεστερόνη.

Επίσης με την έλλειψη της βιταμίνης Α εκφυλίζονται τα κύτταρα (βαστόφιλα) της υπόφυσης, τα οποία παράγουν την TSH (κύτταρα όπου γίνεται η σύνθεση της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδή).

Δύο εβδομάδες με έλλειψη βιταμίνης Α η έκκριση της θυρεοειδής ορμόνης πέφτει 40-50% (μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α περιέχεται στο χύμο Goji)

Η απελευθέρωση της TSH από την υπόφυση είναι το τελευταίο στάδιο της αλυσίδας παραγωγής του θυρεοειδή και εάν η υπόφυση δεν παράγει TSH ούτε ο θυρεοειδής θα κάνει τη δουλειά του.

Ο ανώμαλος θυρεοειδής έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός φαύλου κύκλου.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μιμούνται πολλές καταστάσεις τις οποίες οι άνθρωποι τις σχετίζουν με τη γήρανση. Διανοητικά προβλήματα μοιάζουν με τη νόσο Alzheimer και είναι αποτέλεσμα χαμηλή παραγωγής ΤΗ. Ο υποθάλαμος ευθύνεται για περιστατικά θεραπεύσιμης άνοιας στον υποθυρεοειδισμό η καρδιά αντλεί λιγότερο ζωηρά το αίμα και στέλνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο και έτσι δημιουργούνται προβλήματα μνήμης, διανοητική σύγχυση, απώλεια ενεργητικότητας, αντικοινωνική συμπεριφορά, φοβίες, ανησυχία, αϋπνία, άγχος, κρίσεις κλάματος, απελπισία, υπογλυκαιμία. (Με σωστά επίπεδα ΤΗ έχουμε σωστά επίπεδα ζαχάρου).

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η αιτία της δυσκολίας το σώμα να ρυθμίσει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Βασικά ο θυρεοειδής μας επιτρέπει να μετατρέψουμε τη γλυκόζη σε ενέργεια.

Σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού η γλυκόζη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αποτέλεσμα δημιουργία αποβλήτων γλυκόζης και υπογλυκαιμία.

Η υπογλυκαιμία οδηγεί τότε σε έκκριση αδρεναλίνης η οποία προκαλεί τοξικότητα στο κυκλοφορικό σύστημα.

Αυτά τα κυκλοφορικά προβλήματα είναι κυρίαρχα στους διαβητικούς.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Όταν η ΤΗ είναι χαμηλή είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσετε βάρος. Παίρνετε βάρος με ασυνήθιστη ευκολία. Αυτή την κατάσταση τη συσχετίζουν πάντα με τη γήρανση. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα αυτό δημιουργείται διότι υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ΤΗ.

Χαμηλά επίπεδα ΤΗ σχετίζονται επίσης με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης άρα αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και αγγειακών προβλημάτων.

Στην πραγματικότητα ανεβασμένη χοληστερίνη είναι κλασικό σύμπτωμα ακραίου υποθυρεοειδισμού. Μελέτες δείχνουν ότι δύο κόκκοι θυρεοειδή μπορεί να κατεβάσει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Μελέτες έχουν συσχετίσει τον υποθυρεοειδισμό με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Η έλλειψη ιωδίου σχετίζεται με κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

10 λεπτά πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι βάλτε το θερμόμετρο. Εάν η θερμοκρασία σας είναι κατώτερη από την φυσιολογική (36,5 έως 36,8) για δύο συνεχόμενες μέρες πιθανό να πάσχετε από υποθυρεοειδισμό (το τεστ αυτό δεν πρέπει να γίνεται από γυναίκες τις πρώτες ημέρες της περιόδου τους).

Κατόπιν πρέπει να γίνει εξέταση TSH.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η φαρμακευτική θεραπεία με ΤΗ αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η ΤΗ αυξάνει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων από τα οστά (μόλυβδο) αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση.

Επιβαρυντικά για την παραγωγή της ΤΗ επίσης είναι:

● τα βαρβιτουρικά και άλλα φάρμακα

● ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως αγωγές με σουλφαμιδικά και με αντιδιαβητικά φάρμακα

● τα συμπληρώματα οιστρογόνων, όπως αυτά που βρίσκονται στα αντισυλληπτικά χάπια και στη θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης

● μερικά αντιβηχικά φάρμακα

● υδροχλωρική αμιοδαρόνη

● το λίθιο (το χημικό αντικαταθλιπτικό, όχι το φυσικό)

● η ασπιρίνη και άλλα παυσίπονα που περιέχουν σαλικυλικά

● το λάδι από γωλθερία (που βρίσκεται στις υγρές αλοιφές για εντριβές)

● ο καπνός του τσιγάρου (ενεργητικός και παθητικός)

Αντιμετώπιση

Η συμβατική ιατρική συνιστά χημικές ορμόνες εφόρου ζωής. Η «θεραπεία» αυτή δεν εξισορροπεί τη λειτουργία του αδένα, όπως καταλαβαίνετε. Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τη δυσλειτουργία του, ακόμα και τα συμπτώματα εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ ο κίνδυνος καρκίνου από τη χρήση ορμονών είναι υπαρκτός.

Η μοναδική λύση βρίσκεται στη φυσική ιατρική.

Λύση

1. Χρησιμοποιούμε Kinotakara για δύο λόγους.

A) να απαλλάξουμε τον οργανισμό μας από την τοξικότητα, που είναι σοβαρότατος επιβαρυντικός παράγοντας. Για το σκοπό αυτό τοποθετούμε το Kinotakara στη μέση του πέλματος στο αντανακλαστικό σημείο του συκωτιού και των νεφρών.

B) Τοποθετούμε το Kinotakara στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, στο αντανακλαστικό του εγκεφάλου, για να καθαρίσουμε τον εγκέφαλο από την τοξικότητα, να τον οξυγονώσουμε αλλά και να ενεργοποιήσουμε τους αδένες, υποθάλαμο και υπόφυση.

2. Regulat για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι βιταμίνες, να μπορούν να παραχθούν ορμόνες και να γίνουν όλες οι χημικές διεργασίες.

3. Καθαρίζουμε το έντερο μας με Cleanse Rite για επτά ημέρες και πίνουμε ζωντανά προβιοτικά VitaBiosa 50ml την ημέρα.

Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε υγιή εντερική χλωρίδα και οι βιταμίνες Β συμπεριλαμβανομένης και της Β12 θα παράγονται στο έντερο μας, όταν αποκατασταθεί η λειτουργία του.

4. Εφοδιάζουμε το σώμα μας καθημερινά με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή:

α. Βιταμίνη Α, μαγνήσιο, ψευδάργυρο. Χυμός Goji 50ml ημερησίως.

β. Βιταμίνη C από την Acerola 3 δοσομετρητές το πρωί.

γ. Φολικό οξύ & Βιταμίνη Β12 σε υγρή μορφή 1 έως 2 γραμμάρια την ημέρα κάτω από τη γλώσσα.

δ. Όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β μία κάψουλα B-Complex ή Υγρή Χλωροφύλλη 3 δοσομετρητές ή μία Spirulina.

ε. Ομέγα-3 δύο κάψουλες την ημέρα.

στ. Και τέλος φυσικό Ιώδιο από φύκια 1 κάψουλα την ημέρα.

Με αυτή την αγωγή θα εξισορροπήσετε τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, θα λύσετε οριστικά το πρόβλημα και θα έχετε ισορροπημένη υγεία, καλή διάθεση, ενέργεια, αποκατάσταση μαλλιών, χοληστερίνης, ζαχάρου, σωστή λειτουργία εντέρου, φυσιολογικό βάρος και κατά συνέπεια μακροζωία.

 Πηγή: www.health-boutique.com

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>