Λίγα λόγια για την κινόα

Νοεμβρίου 12, 2015

Οι σπόροι του φυτού κινόα αποτελούν εδώ και χιλιάδες χρόνια την βασική τροφή των ανθρώπων που ζούνε στις οροσειρές των Άνδεων, οι οποίες εκτείνονται απο το Εκουαδόρ στο Περού, την Κολομβία και την Βολιβία.

Η κινόα είναι απο τα λίγα φυτά που μπορεί να καλλιεργηθεί μέχρι και σε υψόμετρο 4000 μέτρων, και αυτός είναι ο κύριως λόγος που η κινόα αγαπήθηκε τόσο απο τους πολιτισμούς αυτούς! Ο άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η θρεπτική αξία της κινόα. Ο τρίτος λόγος; Η ομορφιά των ανθισμένων πολύχρωμων λιβαδιών!

Τα τελευταία χρόνια η κινόα έχει γίνει πολύ δημοφιλής στην Δύση, λόγω της ωραίας της γεύσης και της πλούσιας διατροφικής της αξίας, καθώς εμπεριέχει βιταμίνες, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και Ω3 λιπαρά. Συγχρόνως, είναι το μόνο φυτό το οποίο παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Δηλαδή, η κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, όπως είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης. Επίσης, δεν περιέχει γλουτένη, οπότε είναι μια τροφή κατάλληλη για όσους έχουν γλουτενική δυσανεξία. Συνεπώς, η κινόα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Για να μάθει ο κόσμος τα οφέλη της τροφής αυτής, όχι μόνο της διατροφικής της αξίας αλλά και για τον σημαντικό πολιτισμικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό ρόλο που έχει παίξει εδώ και χιλιάδες χρόνια στις κοινότητες των Άνδεων, τα Ηνωμένα Έθνη ονόμασαν την χρονιά 2013 «Χρονιά της κινόα».

Ο πρωταρχικός στόχος της εκστρατείας του ΟΗΕ ήταν η αύξηση της κατανάλωσης κινόα, ιδιαιτέρως από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την blog-quinoa-womenδιατροφική ασφάλεια των πληθυσμών τους. Σήμερα, θεωρείται ότι η ενασχόληση μικρής κλίμακας αγροτών με την περιβαλλοντικά βιώσιμη καλλιέργεια της κινόα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδό τους και να ενισχύσει την πολιτισμική τους κληρονομιά. Υπάρχουν και άλλοι μελετητές που υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη τιμή της κινόα σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποιημένη αγορά δημιουργεί προβλήματα σε κοινότητες που λειτουργούσαν με μη καπιταλιστικά συστήματα, καθώς διαταράσσει τα συστήματα αξιών που είχαν οι κοινωνίες εκείνες. Όπως και με την παραγωγή κακάο, καφέ, ρύζι και άλλων  προϊόντων που παράγονται σε μακρινές χώρες, έτσι και με την κινόα, είναι δύσκολο, και συνάμα σημαντικό, να ξέρουμε πώς έφτασε στο πιάτο μας. Η διαδρομή όμως που κάνουν οι σπόροι της κινόα αλλάζει, καθώς λόγω της ανθεκτικότητας του φυτού σε διάφορες καιρικές συνθήκες,  ήδη καλλιεργείται σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.

Τι θα γινόταν άραγε αν την επόμενη φορά, αντί να βράσετε τους σπόρους της κινόα, τους τοποθετούσατε σε μια γλαστρούλα…;

bhavanayoga.com

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>