Μήλα: το πολύτιμο φρούτο του χειμώνα και πώς (αλλιώς) να το απολαύσουμε!

Ιανουαρίου 26, 2015

Στην ελληνική μυθολογία, τα μήλα είχαν τη γεύση μελιού και θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες, ενώ στην αμερικάνικη παραδοσιακή ιατρική, το μήλο χαρακτηρίζεται ως ο ‘βασιλιάς των φρούτων’. «Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», λέει ο σοφός λαό και όχι άδικα!

Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Τα μήλα περιέχουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, ο οποίος εξασφαλίζει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Ένα μέτριο μήλο (160γρ) παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών, και όλα αυτά με μόνο 80 θερμίδες.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες του μήλου βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα, μειώνοντας τον χρόνο διέλευσης. Συμβάλλουν έτσι σημαντικά στην μείωση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όσον αφορά στις διαλυτές φυτικές ίνες του μήλου, φαίνεται πως προκαλούν μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, κυρίως λόγω αυξημένης απέκκρισης χολικών αλάτων. Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η κατανάλωση 2-3 μήλων ημερησίως, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης έως και 10%. Υπάρχουν όμως παράλληλα, μελέτες που υποστηρίζουν πως ακόμη και η κατανάλωση μισού μήλου την ημέρα, μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Η καρδιοπροστατευτική επίδραση από την κατανάλωση μήλων δεν οφείλεται μόνον στην υποχοληστεριναιμική επίδραση των φυτικών ινών. Τα μήλα είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, κερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά. Τα αντιοξειδωτικά, αντιδρούν χημικά με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και τις καθιστούν αδρανείς και αβλαβείς για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να παρέχουν προστατευτικές ιδιότητες ως προς τη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, είναι επίσης ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Άλλες φλαβονοειδείς ουσίες επιφέρουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, εμποδίζουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων ή συνεισφέρουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Όλες αυτές οι ιδιότητες, καθιστούν τα φλαβονοειδή ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέσο για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μάλιστα, αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες θανάτου από καρδιακό επεισόδιο.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα. Γενικά, η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος στους ενήλικες, πιθανότατα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Ερευνητές του Εθνικού Καρδιολογικού και Πνευμονολογικού Ινστιτούτου του Λονδίνου παρατήρησαν, πως τα παιδιά που έπιναν καθημερινά χυμό μήλου, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος, και συγκεκριμένα συριγμού.

Πιστεύεται πως τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που περιέχονται στον χυμό μήλου, συντελούν στη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς, στοιχείο βασικό για τον συριγμό και την εκδήλωση άσθματος. Επιπλέον, σε έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αμπερντίν, αποκαλύφθηκε ότι οι μητέρες οι οποίες έτρωγαν τουλάχιστον 4 μήλα την εβδομάδα κατείχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με άσθμα.

Τέλος, τα μήλα αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό για την υγιεινή και τη λεύκανση των δοντιών. Παράλληλα, ενισχύουν τα ούλα, αφού καθώς μασάμε ένα μήλο, επιτυγχάνουμε συγχρόνως και ένα ελαφρύ μασάζ των ούλων που είναι συμβάλλει στην πρόληψη της ουλίτιδας. Ειδικότερα, το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, βοηθάει στην πέψη, τονώνει τον οργανισμό και έχει ποικίλες ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων, είναι οι εξής:

Προστασία των οστών: Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα μήλα μπορούν να προστατεύσουν τις γυναίκες (στις οποίες έχει επέλθει κλιμακτήριος) από την δημιουργία οστεοπόρωσης, καθώς επίσης και να αυξήσουν την πυκνότητα των οστών.

Άσθμα: Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά με άσθμα που έπιναν χυμό μήλου σε καθημερινή βάση, υπέφεραν λιγότερο από δύσπνοια, σε σχέση με τα παιδιά που έπιναν χυμό μήλου μόνο μια φορά το μήνα. Μια άλλη μελέτη, έδειξε επίσης ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες μήλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος, σε αντίθεση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν ελάχιστη ποσότητα μήλων κατά την περίοδο αυτή.

Χαμηλότερη χοληστερόλη: Η πηκτίνη, που περιέχεται στα μήλα μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν δύο μήλα την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους έως και 16%.

Πρόληψη από τον καρκίνο του πνεύμονα: Σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 10.000 ανθρώπους, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα μήλα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των φλαβονοειδών  και της κερσετίνης  που περιέχονται στα μήλα.

Πρόληψη από τον καρκίνο του ήπατος: Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους, έδειξε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν από το εκχύλισμα της φλούδας του μήλου, είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος.

Πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού: Στο Πανεπιστήμιο Cornell πραγματοποιήθηκε μελέτη, η οποία έδειξε ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν ένα μήλο την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 17%. Οι αρουραίοι που κατανάλωναν τρία μήλα την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 39%, ενώ εκείνοι που έτρωγαν έξι μήλα την ημέρα, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 44%.

Διαχείριση του διαβήτη:  Η πηκτίνη που περιέχεται στα μήλα, επιδρά θετικά στο μεταβολισμό της γλυκόζης και συνεισφέρει στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Απώλεια βάρους: Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τρία μήλα ή αχλάδια κάθε ημέρα, κατά την διάρκεια που έκαναν δίαιτα, έχασαν περισσότερο βάρος, σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες δεν κατανάλωναν καθόλου φρούτα, κατά την περίοδο αυτή.

Σημειώνεται, ότι ένα μέτριο φρέσκο μήλο (μαζί με τη φλούδα του), περιέχει:

Υδατάνθρακες: 21γρ.

Φυτικές ίνες: 4γρ.

Ασβέστιο: 10mg

Φώσφορος: 10mg

Σίδηρος: 0,25mg

Νάτριο: 0mg

Κάλιο: 159mg

Βιταμίνη C: 8mg

Βιταμίνη Α: 73 IU

Φυλλικό οξύ: 4mcg

Εναλλακτικές σερβιρίσματος

- Τρίψτε λάχανο και μήλα και φτιάξτε μια ωραία, δροσερή σαλάτα με μπόλικο λεμόνι.

- Απολαύστε το φρεσκοκομμένο, απλώνοντας στις φετούλες του ταχίνι, μέλι και κανέλλα!

 

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>