Ξυπνήστε τα Oνειρά σας

Δεκεμβρίου 21, 2015

 

Γράφει η Ελισάβετ Γεωργίου, Εργασιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2015

Ο Αη Βασίλης, σκεπτικός, καθισμένος στο γραφείο του, ανοίγει το ημερολόγιο και ξεκινά τον προγραμματισμό για τη μεγάλη μέρα ή καλύτερα τη μεγάλη  βραδιά της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Φέτος είναι διαφορετικά! Φήμες λένε οτι μπορεί να χάσει τη δουλειά του, αφού ο παλιός κόσμος «τελειώνει» το 2015! Τόσα χρόνια νόμιζε ότι η είχε μια μόνιμη και σταθερή εργασία όμως τώρα, που όλα σιγά, σιγά αλλάζουν, θα πρέπει να ανανεώσει τους όρους εργασίας του γιατί στον καινούργιο κόσμο, σίγουρα θα διεκδικήσει ένα νέο ρόλο. Αν είναι αλήθεια, πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά, πρωτότυπο, κάτι μέσα από το οποίο να χαρίσει στους ανθρώπους χαρά, έμπνευση αλλά και γνώση.
Η δουλειά του, μέχρι τώρα, είναι να παίρνει τα γράμματα των παιδιών και να πραγματοποιεί τις επιθυμίες τους, πηγαίνοντας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ό,τι του έχουν ζητήσει. Έχει κατασκευάσει τα πιο απίθανα παιχνίδια για τους πιο απαιτητικούς «πελάτες» του. Αργότερα, όταν αυτά τα παιδιά γίνονται έφηβοι, δεν πίστευουν πια σε εκείνον, μέχρι και αυτοί να κάνουν τα δικά τους παιδιά και να θυμηθούν ξανά οτι υπάρχει. Πάντα, όμως, υπάρχουν κάποιοι, που σε όποια ηλικία και αν είναι, ξέρουν βαθιά μέσα τους, ότι ο Αη Βασίλης υπάρχει! Θέλει να προσφέρει σε όλους αυτούς κάτι που θα το θυμούνται για πάντα!  
Βυθισμένος στις σκέψεις του, κοιτάζει το ρολόι και χαμογελά. Η ώρα πλησίασε και από λεπτό σε λεπτό οι βοηθοί του θα έρθουν για να κηρύξει το ξεκίνημα της Χριστουγεννιάτικης προετοιμασίας. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται στο εργαστήριο παιχνιδιών και τους δίνει το πλάνο της προετοιμασίας.    
Το κουδούνι χτύπησε. Οι βοηθοί του συγκεντρώνονται και περιμένουν τις πρώτες του οδηγίες!

«Αγαπημένοι μου βοηθοί,
Όπως κάθε χρόνο μαζευτήκαμε εδώ να γιορτάσουμε την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης προετοιμασίας και να προσευχηθούμε να πάνε όλα καλά. Αυτή τη φορά, όμως, θέλω να κάνω μια διαφορετική εισαγωγή, γιατί, σίγουρα , η χρονιά αυτή θα είναι διαφορετική.
Ξέρετε πώς ξεκίνησα να κάνω αυτή τη δουλειά και γιατί αντέχω παρά την ηλικία μου τα τελευταία 1600 χρόνια να συνεχίζω ασταμάτητα; Από παιδί, το όνειρό μου ήταν να προσφέρω στους συνανθρώπους μου και να βλέπω στο πρόσωπό τους το χαμόγελο της χαράς και της ικανοποίησης. Η μεγαλύτερη αξία, για μένα, ήταν η προσφορά στο συνάνθρωπο! Ένα παιδικό όνειρο που έγινε
πραγματικότητα! Εχω περάσει περιόδους με πολέμους, αρρώστιες, καταστροφές και κάθε χρόνο κατάφερνα να προσφέρω, σε όσους πίστευαν σε μένα, ό,τι ζητούσαν. Η χαρά, που αντλούσα, από αυτό το παιδικό όνειρο, που έγινε πραγματικότητα, μου έδινε τη δύναμη να ξεπερνώ κάθε δυσκολία και να συνεχίζω πάντα με πίστη και αισιοδοξία.
Αν αυτή είναι η τελευταία χρονιά του παλιού κόσμου, θέλω να κάνω ένα, ακόμα, δώρο σε όλους όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν σε μένα, όποια ηλικία και να έχουν, που ο κόσμος να ….χαλάσει αυτό θα μείνει ανεξίτηλο. Θα τους ζητήσουμε να γράψουν τα όνειρά τους, θα τους συγκεντρώσουμε όλους στο εργαστήρι μας, το οποίο φέτος θα μετατραπεί σε εργαστήρι ονείρων και εκεί θα τους μάθουμε πώς μπορούν καλύτερα να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Θέλοντας να ευχαριστήσω όσους πίστεψαν σε εμένα, θα σταματήσουμε το χρόνο τη βραδυά της Πρωτοχρονιάς και θα κάνουμε πραγματικότητα ένα παιδικό όνειρο όλων ….να δουν τον Αη Βασίλη.
Για το λόγο αυτό, θα ξεκινήσουμε άμεσα μια νέα καμπάνια που θα την ονομάσουμε «Ξυπνήστε τα ονειρά σας»!
Αν η επόμενη χρονιά, είναι η πρώτη του νέου κόσμου, τι πιο υπέροχο να μπει με όνειρα που θα περιμένουν να γίνουν πραγματικότητα;
Καλή μας αρχή… και ακόμα καλύτερη συνέχεια!!!»

Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος …. Οι μέρες κυλούν, οι εβδομάδες περνούν και τα ονειρο-γράμματα κατακλύζουν το εργαστήριο του Αη Βασίλη. Τόσα όνειρα κρυμμένα στις ψυχές, βγήκαν στο φως του χαρτιού και το μολύβι τα ζωγράφισε με γραμματάκια για να γίνουν λέξεις!! Το εργαστήρι παιχνιδιών μετατράπηκε σε εργαστήρι ονείρων και όλοι με ανυπομονησία περίμεναν τη μεγάλη μέρα.   
31 Δεκεμβρίου 2015. Η πόρτα ανοίγει και όλοι μένουν άφωνοι μπροστά στη θέα του Αη Βασίλη. Είναι τόσο λαμπερός και χαμογελαστός! Νιώθει μεγάλη χαρά που βλέπει, όχι μόνο παιδιά αλλά και εφήβους που απαρνήθηκαν για λίγο τα τακούνια ή το ύφος του σκληρού άντρα και έφεραν μαζί τους τα εφηβικά όνειρα, που βράζουν στη δυνατότερη φωτιά της επιθυμίας για υλοποίηση. Βλέπει και γνώριμα μάτια που είχε πρωτοσυναντήσει πριν από δεκαετίες.
 « Αγαπημένοι μου φίλοι,
Χαίρομαι τόσο πολύ, που, φέτος, ήρθατε εσείς εδώ! Διάβασα τα όνειρά σας και βεβαιώθηκα ότι, στον καινούργιο κόσμο, πρωταγωνιστές θα είναι τα παιδιά ή όσοι ακόμα νιώθουν παιδιά, γιατί μόνο εσείς μπορείτε να φέρετε αυτή την αλλαγή. Στο εργαστήρι, που ετοιμάσαμε με τους βοηθούς μου, θα βρείτε εργαλεία, χρήσιμα για την πραγματοποίηση των  ονείρων σας!»
Το εργαστήριο γέμισε χαρούμενες φωνές και όλοι σκόρπισαν τριγύρω να το εξερευνήσουν.
Ο Γιώργος γυρνούσε τον τροχό της επιλογής του ονείρου. Όσες φορές και αν δοκίμασε, το βέλος έδειχνε πάντα προς αυτόν. Ο Αη βασίλης χαμογέλασε και τον πλησίασε. Με κόκκινα μάγουλα και φωνή που έτρεμε, ο Γιώργος τον ρώτησε:
- Και αν δεν μπορείς να διαλέξεις ποιο όνειρο θέλεις να γίνει πραγματικότητα; Αυτό που σου λένε οι γονείς σου για σωστό, αυτό που θέλεις εσύ ή αυτό που ξέρεις ότι σίγουρα είναι εφικτό;
Ο Αι-Βασίλης, χαμογελώντας, του είπε:
- Κάνε τα δικά σου όνειρα! Το όνειρο είναι προσωπική επιλογή. Εσύ επιλέγεις το όνειρό σου, γιατί εσύ ξέρεις καλύτερα από κάθε άλλο τι πραγματικά θέλεις. Ακολούθησε το δικό σου όνειρο και προχώρησε τη δικιά σου διαδρομή, δε χρειάζεται να μπείς στη διαδρομή των ονείρων των γονιών, των δασκάλων, των φίλων σου. Το όνειρο είναι η επιθυμία της ψυχής σου. Ξεχώρισε αυτό που πραγματικά επιθυμείς, δώσ’ του ένα όνομα, διατύπωσέ το με κάθε λεπτομέρεια σε ένα χαρτί, φύλαξε με σεβασμό αυτό το χαρτί και βάλε μικρά σημαδάκια στην καθημερινότητά σου για να το θυμάσαι.
Πίστεψε στο όνειρό σου! Αν κάτι το ονειρευτείς ,μπορείς και να το δεις. Η πίστη δίνει τη δύναμη στην υλοποίηση. Όταν νιώσεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι πραγματικότητα, τότε προσπαθείς  περισσότερο και έτσι το όνειρο αρχίζει να παίρνει μορφή. «Μπορώ να το κάνω και το αξίζω!» Αυτή η φράση μπορεί να συνοδεύει το όνειρό σου κάθε φορά που το σκέφτεσαι. Επίσης, μπορείς να τη γράψεις και σε διάφορα σημεία για να σου θυμίζει το όνειρο αλλά και τη δύναμή σου.   
Η Κατερίνα, στεκόταν στο ράφι με τα ονειρο-υλικά. Πλησίασε τον Αη Βασίλη και με πονηρό χαμόγελο τον ρώτησε:
- Αν το όνειρο ήταν κέικ τι υλικά θα ήταν καλό να του βάλουμε;
- Φτιάξε το όνειρο σου, με τα υλικά που έχεις μέσα σου, της απάντησε. Η αγάπη είναι το σπουδαιότερο συστατικό που μπορείς να βάλεις στο όνειρο. Την έχουμε όλοι μέσα μας και όσο πιο πολύ τη χρησιμοποιούμε τόσο πιο πολύ αυξάνει. Αν θέλεις να ενισχύσεις τη γεύση μπορείς να προσθέσεις την προσφορά. Αυτή διογκώνει το όνειρο και μπορούν να το γευτούν περισσότεροι άνθρωποι. Είναι το μυστικό συστατικό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα. Προσφέροντας στο συνάνθρωπο αυτό που νομίζεις ότι δίνεις, επιστρέφει με ευγνωμοσύνη σε σένα από πηγές που δεν μπορείς να φανταστείς. Επίσης, η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό. Εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου, τη βοήθεια που πάντα έρχεται και τα θαύματα που πάντα γίνονται! Διάλεξε από το ράφι το υλικό που θέλεις και όταν ανοίξεις τη συσκευασία θα βρεις ένα χαρτάκι με οδηγίες για το πως μπορείς να το βρεις μέσα σου!    
- Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε στο ψήσιμο, ρώτησε με δισταγμό η Κατερίνα.
Ο Αη Βασίλης, σκέφτηκε για λίγο και χαμογελώντας απάντησε:
- Αν κάθε φορά που σκέφτεσαι το όνειρό σου νιώθεις αγωνία για την πραγματοποίηση τότε είναι σα να ανοίγεις το φούρνο την ώρα που το κέικ ψήνεται και του χαλάς τη θερμοκρασία ψησίματος! Για αυτό, όταν σκέφτεσαι τα όνειρά σου να χαμογελάς! Η χαρά είναι πολύτιμος οδηγός. Φαντάσου τη ζωή σου σα να έχεις κάνει το όνειρο σου πραγματικότητα και απολαμβάνεις  το αποτέλεσμα. Αν η εικόνα αυτή συνοδεύεται από ένα χαμόγελο, τότε  είσαι στο σωστό δρόμο.
Η Κωνσταντίνα κοιτούσε στο παράθυρο και φαινόταν απογοητευμένη. Ο Αη Βασίλης την πλησίασε και είδε ότι δάκρυζε. Την αγκάλιασε και κοιτάζοντας τη, βαθιά στα μάτια ,την προέτρεψε να του πει τι συμβαίνει. Του είπε ότι το δικό της όνειρο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και τι νόημα έχει να ψάχνει τα εργαλεία στο εργαστήριο. Τότε ο Αη Βασίλης της έδειξε το μεγαλύτερο αστέρι που έφεγγε στον ουρανό και της είπε:
 - Ακόμα και αν τα όνειρα σου είναι άπιαστα σαν τα αστέρια, μπορούν αυτά να σε καθοδηγούν στον προορισμό σου, όπως το άστρο της Βηθλεέμ τους μάγους.
Με ένα χαμόγελο, σαν τον ήλιο μιας βροχερής μέρας, η Κωνσταντίνα, του έδωσε ένα φιλί και του είπε:
- Κάθε φορά που θα σκέφτομαι το όνειρό μου θα κοιτάζω το πιο λαμπρό αστέρι και θα θυμάμαι τον προορισμό μου για να μην τον ξεχνάω .
Η Πένυ, στεκόταν μπροστά από το δρόμο των ονείρων. Κοιτούσε τα εμπόδια και συλλογιζόταν: «Η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι να φτιάξεις το όνειρό σου αλλά να ξεπεράσεις τις δυσκολίες που συναντάς όταν προσπαθείς να το κάνεις πραγματικότητα» .
Ο Αη Βασίλης άκουσε τη σκέψη της και κρατώντας τη από το χέρι, της είπε:
- Μην εγκαταλείπεις στις δυσκολίες! Οι δυσκολίες έρχονται για να δοκιμάσουν πόσο πραγματικά επιθυμείς αυτό το όνειρο. Στο δρόμο πηγαίνουμε εκεί που κοιτάμε. Αν εστιάσεις στις δυσκολίες ,θα βλέπεις μόνο αυτές και το όνειρο θα γίνεται όλο και πιο θολό, σα να μπαίνει σε ομίχλη. Τότε, η ελπίδα μπορεί να σε προστατέψει από τις δυσκολίες, όπως η ομπρέλα από τη βροχή. Κράτησέ την ανοιχτή και δε θα σε αφήσει να βραχείς! Βέβαια, οι δυσκολίες είναι πολύτιμες γιατί κάποιες φορές μπορεί να έχεις μπερδευτεί και να μπεις  στη διαδρομή του ονείρου κάποιου άλλου και ίσως ξεχάσεις το δικό σου όνειρο. Άλλες φορές, μπορεί ένα άλλο όνειρο, πιο βαθιά κρυμμένο στην ψυχή σου, να θέλει να βγει και με τις δυσκολίες να βρει χώρο για να εμφανιστεί! Τότε, αξίζει να αναζητήσεις, μέσα σου, το πραγματικό σου όνειρο και η απάντηση θα έρθει με ένα χαμόγελο. Φαντάσου να έχει γίνει πραγματικότητα, ξεχωριστά, το κάθε ένα όνειρο. Αυτό το όνειρο, που θα σε κάνει να νιώσεις τη μεγαλύτερη χαρά είναι το πραγματικό!  
Η Δωροθέα στεκόταν κοντά τους και άκουγε τη συζήτησή τους.  Ήταν προβληματισμένη για τη διαδρομή. Ο δρόμος της φαινόταν μακρύς και δύσκολος.
Ο Αη Βασίλης της έδωσε ένα μαρκαδόδο να σημειώσει τη διαδρομή και της πρότεινε:
Βάλε μικρούς στόχους για να σε οδηγήσουν στο μεγαλύτερο! Οι στόχοι είναι οι επιθυμίες του μυαλού και ο ασφαλέστερος δρόμος για να γίνει ένα όνειρο πραγματικότητα. Αν συνδέσεις την επιθυμία της ψυχής σου, με τον τρόπο που την υλοποιεί το μυαλό, έχεις  εξασφαλίσει ένα ταξίδι σε ένα δρόμο γαλήνης. Οι στόχοι σε συνδέουν με το όνειρο και κάθε φορά που πετυχαίνεις ένα στόχο σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό σου. Βάλε ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους στόχους, σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, που να είναι ωφέλιμοι για εσένα και τους γύρω σου, να έχουν ενδιαφέρον για να τους φτάσεις και, όταν αυτό γίνει, να μπορείς να το γιορτάσεις. Μη ξεχνάς να τους διατυπώνεις με θετικές λέξεις!  
Το σημαντικότερο όλων είναι να ακολουθήσεις τα ονειρά σου! Αν το όνειρο είναι ο προορισμός και οι στόχοι στρώνουν το δρόμο της υλοποίησης, εσύ το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τη διαδρομή!
Η ώρα κυλούσε ευχάριστα, σε λίγα λεπτά ο νέος χρόνος θα χτυπούσε την πόρτα για να γιορτάσουν τον ερχομό του και όλοι θα έπρεπε να τον καλωσορίσουν στα σπίτια τους.

Ο Αη Βασίλης σαν καλός οικοδεσπότης ευχαρίστησε όλους όσοι δέχτηκαν την πρόσκληση του και τους αποχαιρέτησε λέγοντας:  
«Το δικό μου δώρο, απόψε, είναι η ευχή, στο ταξίδι της υλοποίησης των ονείρων σας, να σας συντροφεύουν πάντα η σοφία στις επιλογές των ονείρων σας, η πίστη στην ικανότητά σας να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα, η αγάπη στον εαυτό σας και τους άλλους και η ελπίδα στην αντιμετώπιση των δυσκολιών!!
Σας εύχομαι μια καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, χαρά, όνειρα….και αν ο αυτός ο κόσμος είναι να τελειώσει, ίσως πρέπει να γίνει, για να κάνει χώρο στον καινούργιο να εμφανιστεί!»   

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>