Οι θεραπευτικές ιδιότητες της γλιστρίδας

Αυγούστου 25, 2014

Ο Μαχάτμα Γκάντι, για να περιγράψει  την αντράκλα ως το αγαπημένο του φαγητό, σε ένα άρθρο του στο περιοδικό  Harijan, έγραψε «Είναι αναρίθμητες  οι θρεπτικές ιδιότητες των φύλλων του φυτού αυτού,  που βρίσκονται κρυμμένα ανάμεσα στα άγρια χόρτα που φυτρώνουν  στην Ινδία.”  Είχε ανακαλύψει το φυτό αυτό, ενώ ζούσε στην Wardha και ακολουθώντας μια διατροφή με άψητα-ωμά τρόφιμα. Έτσι ενθουσιάστηκε όταν ένας κάτοικος του χωριού “του έφερε ένα φυτό που μεγάλωνε ανάμεσα στα άγρια χόρτα. Το δοκίμασα και έμεινα άφωνος” λέει. Σύντομα έγινε το καθημερινό συνοδευτικό της διατροφής του.

Η γλιστρίδα το θαυματουργό φυτό, ή αλλιώς αντράκλα (Portulaca oleracea), είναι ένα κοινό αγριόχορτο σε πολλούς τόπους της χώρας μας με μεγάλη ιστορία και πολλές χρήσεις. “Οι παραδοσιακές κοινωνίες τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός”.

Π.χ. ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία, ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για θεραπεία πονοκεφάλων, δυσεντερίας, δάγκωμα σαυρών και φιδιών, θεραπεία ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό. 

Η γλιστρίδα είναι ιδανική ως τονωτικό, σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια τη δίψα βάζοντας 2-3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα. Επίσης, κοπανισμένη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων. Είναι ρεπτικό λαχανικό, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, βιταμίνες Β (λιγότερο), καροτενοειδή, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, γλουταθειόνη κ.ά. Επίσης είναι το λαχανικό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωφέλημα ω3 λιπαρά οξέα.

Τα αλκαλοειδή χρώματα που χρησιμοποιεί, η β-κυανίνη για το κοκκινωπό και η β-ξανθίνη για το κίτρινο έχουν αντιοξειδωτική δράση. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία και είναι αποτελεσματική κατά του λειχήνα του στόματος. Αρνητικό της γλιστρίδας το γεγονός ότι είχε αντί-αφροδισιακή δράση. Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε και ως κατευναστικό της ερωτικής διάθεσης (και όπως έλεγε, “ένα γιατρικό για την αποφυγή της μοιχείας”).

100 γρ. γλιστρίδας μόνο 16 θερμίδες και περιέχουν 400 χιλιοστογραμμάρια Ω3 φυτικού λιπαρού οξέος που συναντάται στο φυτικό βασίλειο και ονομάζεται άλφα-λινολεϊνικό ή LΝΑ – διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Μια μερίδα γλιστρίδες καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη – ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ως γνωστό η βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονώδεις παθήσεις. Τώρα το καλοκαίρι τη βρίσκουμε άφθονη παντού, μπορείτε να τη συνδυάσετε τέλεια στη χωριάτικη σαλάτα με ντάκο και φρέσκια μυζήθρα, όπως ακριβώς τη σερβίρουν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στη Γαύδο. Καλή όρεξη!

Βιταμίνες και υγεία

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο αλλά και σύμφωνα με τους κανόνες που συνιστούν οι επιστημονικές μελέτες (ημερήσια δόση).

Ας δούμε τις πιο σημαντικές βιταμίνες επιγραμματικά :

Βιταμίνη Α: Βοηθάει την όραση και κάνει καλό στο δέρμα. Τα ψάρια και το μουρουνέλαιο αποτελούν καλές πηγές. 

Βιταμίνη Β: Αναπλάθει την επιδερμίδα, τα νύχια και βοηθάει στη μείωση του στρες.

Βιταμίνη C: Η πιο γνωστή από τις βιταμίνες, η βιταμίνη c βοηθάει και προστατεύει τον οργανισμό από ιώσεις και γρίπη.

Βιταμίνη D: Ευεργετική για τα κόκαλα, χρησιμοποιείται κατά κόρον για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη αυτή είναι της γονιμότητας και της ομορφιάς.

Βιταμίνη F: Η βιταμίνη αυτή είναι τα γνωστά σε όλους ακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Βιταμίνη Κ: Είναι σημαντική για τα οστά και για τις αιμορραγικές καταστάσεις, βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη P: Ενισχύει τη δράση της βιταμίνης C και έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

 

Πηγή: herblife.gr

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>