Ποιοι ”περίεργοι” λόγοι οδηγούν σε αύξηση του βάρους;

Φεβρουαρίου 26, 2015

Ο ανεπαρκής ύπνος, τα αντικαταθλπιτικά, ορισμένα φάρμακα και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να οδηγήσουν σε περιττά κιλά. Δείτε τους περίεργους λόγους που αυξάνουν τα κιλά.

Υπάρχουν 2 θέματα που αφορούν τον ύπνο και την αύξηση βάρους. Πρώτα, αν είστε ξύπνιοι αργά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να φάτε σνακ αργά τη νύχτα, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες.

Η άλλη αιτία αφορά αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό όταν έχετε έλλειψη ύπνου. Αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών αυξάνουν την πείνα και την όρεξη και δεν σας οδηγούν σε κορεσμό μετά το φαγητό.

Στρες

Όταν οι απαιτήσεις της ζωής γίνουν πολύ έντονες το σώμα μας μπαίνει σε μηχανισμό επιβίωσης. Απελευθερώνεται κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, γεγονός που προκαλεί αύξηση της όρεξης. Μπορεί ενδεχομένως να θέλουμε τροφές με πολλές θερμίδες σε περιόδους στρες. Ο συνδυασμός είναι καλό έδαφος για αύξηση του βάρους.

Aντικαταθλιπτικά

Μια παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών είναι η αύξηση του βάρους. Μιλήστε στον γιατρό σας για αλλαγές στην αγωγή αν νομίζετε ότι τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν την αύξηση του βάρους. Ωστόσο ποτέ μη σταματάτε ή αλλάζετε τα φάρμακα από μόνοι σας.

Να ξέρετε ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αύξηση βάρους μετά την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής επειδή αισθάνονται καλύτερα, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη όρεξη. Επίσης η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο βάρος.

Στεροειδή

Αντιφλεγμονώδη στεροειδή είναι γνωστό ότι προκαλούν αύξηση του βάρους. Η κατακράτηση υγρών και η αυξημένη όρεξη είναι οι κύριες αιτίες. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης ενδεχομένως να δουν προσωρινή αλλαγή στις περιοχές που κρατά το λίπος ο οργανισμός το διάστημα που παίρνουν στεροειδή- όπως το πρόσωπο, η κοιλιά ή το πίσω μέρος του λαιμού. Αν λάβατε στεροειδή για περισσότερο από μια εβδομάδα, μην τα σταματάτε απότομα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πρώτα.

Φάρμακα που προκαλούν αύξηση του βάρους

Αρκετά άλλα φάρμακα συνδέονται με αύξηση του βάρους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει αντιψυχωσικά, φάρμακα για τις ημικρανίες, τους σπασμούς, την υπέρταση και τον διαβήτη. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε φάρμακο που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και μειώνει τις παρενέργειες.

Μη βιάζεστε να κατηγορήσετε το χάπι

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, αντισυλληπτικά χάπια συνδυασμού (οιστρογόνα και προγεστίνη) δεν έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν αύξηση βάρους διάρκειας.

Εκτιμάται ότι ορισμένες γυναίκες που λαμβάνουν το συνδυασμό μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν αύξηση βάρους που συνδέεται με κατακράτηση υγρών αλλά αυτό είναι συνήθως βραχυπρόθεσμο. Αν ανησυχείτε ακόμα για πιθανή αύξηση βάρους μιλήστε στον γιατρό σας.

Υποθυρεοειδισμός

Αν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες πιθανόν αισθάνεστε κουρασμένοι, αδύναμοι και κρυώνετε, ενώ κερδίζετε και βάρος. Χωρίς αρκετές ορμόνες θυρεοειδούς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθιστώντας την αύξηση του βάρους πιο πιθανή. Ακόμα και η λειτουργία του θυρεοειδούς στο χαμηλότερο σημείο της φυσιολογικής ακτίνας θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του βάρους. Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού με φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να αναστρέψει μέρος της αύξησης βάρους.

Μην κατηγορείτε την εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες γυναίκες αυξάνουν το βάρος τους στην εμμηνόπαυση, αλλά οι ορμόνες πιθανόν δεν είναι η μόνη αιτία. Η γήρανση επιβραδύνει το μεταβολισμό, επομένως καίτε λιγότερες θερμίδες. Παίζουν ρόλο αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ωστόσο το πού αυξάνεται το βάρος σας μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, με το λίπος να συσσωρεύεται γύρω από τη μέση περισσότερο από ότι στους γοφούς.

Διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία. Όταν σταματούμε το κάπνισμα μπορεί να παχύνουμε αλλά ίσως λιγότερο από ότι νομίζουμε. Κατά μέσον όρο άνθρωποι που σταματούν το κάπνισμα κερδίζουν λιγότερο από 5 κιλά. Θα πρέπει να σταματήσετε να αισθάνεστε πείνα μετά από αρκετές εβδομάδες κάτι που θα καταστήσει πιο εύκολο να χάσετε το βάρος που κερδίσατε.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο αποτελεί σύνηθες ορμονικό πρόβλημα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι περισσότερες γυναίκες με το σύνδρομο εμφανίζουν πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες. Η κατάσταση οδηγεί σε ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν το μηνιαίο κύκλο μιας γυναίκας και μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον τριχοφυΐα και ακμή. Γυναίκες με τη πάθηση είναι ανθεκτικές στην ινσουλίνη, επομένως μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί το βάρος τους. Το βάρος τείνει να συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά βάζοντας τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Πηγή: iatronet.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>