Πως να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να επιτύχετε τους στόχους σας

Σεπτεμβρίου 26, 2018

Δεν είναι μυστικό ότι το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός στόχου είναι τα ξεκάθαρα κίνητρα. Υπάρχουν βέβαια καθήκοντα που μπορεί να μην σας αρέσουν καθόλου, όμως βρίσκοντας κίνητρα για να τα ολοκληρώσετε,  συνειδητοποιείτε πώς κάθε συγκεκριμένη εργασία εξυπηρετεί ένα μεγαλύτερο στόχο.

Πώς ακριβώς μερικοί από εμάς κατορθώνουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι τις περισσότερες φορές;

Ακολουθούν 4 απλοί λόγοι που θα σας βοηθήσουν.

1. Βρείτε τα θετικά

Ό,τι και αν  κάνετε, ανεξάρτητα από το πόσο απλό μπορεί να είναι, μην το υποτιμάτε. Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό, αν το αναλύσετε εύκολα θα εντοπίσετε κάτι καλό.

Αλλά αν είστε κολλημένοι με κάποια εργασία που μισείτε και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο κίνητρο, εδώ βρίσκεται η λύση: βρείτε τους θετικούς λόγους για να σχολείστε. Μπορεί να μην είναι προφανείς, αλλά επιμείνετε μέχρι να δείτε μερικούς, καθώς αυτή η διαδικασία θα φέρει πίσω τα κίνητρά σας και θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε το έργο.

Μερικές ιδέες για το τι μπορεί να είναι ένας θετικός λόγος:

  • μια υλική ανταμοιβή
  • προσωπικό κέρδος – θα μάθετε κάτι νέο ή ίσως να βελτιωθείτε με κάποιο τρόπο
  • ένα αίσθημα ολοκλήρωσης
  • ένα βήμα πιο κοντά στον μεγαλύτερο στόχο σας – ακόμη και τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία έχουν αρχίσει από μικρά και βασίζονται σε απλά και πολύ λιγότερο ευχάριστα καθήκοντα. Κάθε εργασία που ολοκληρώνετε σας φέρνει πιο κοντά στον τελικό σας στόχο και αναγνωρίζοντας το αυτό, σίγουρα θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

2. Διασκεδάστε το

Όταν πρόκειται για κίνητρο, η στάση που κρατάτε είναι καθοριστική. Διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά συναισθήματα προς το ίδιο πράγμα: κάποιοι θα το μισούν, άλλοι θα το λατρεύουν. Γιατί νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει; Είναι απλό: μερικοί από εμάς βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε οποιαδήποτε εργασία ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική!

Πάρτε για παράδειγμα τα αθλήματα. Η επίσκεψη στο τοπικό γυμναστήριό σας καθημερινά για μισή ώρα προπόνηση ακούγεται μάλλον βαρετή σε πολλούς από εμάς. Αλλά πολλοί άλλοι λατρεύουν την ιδέα!

Τους αρέσει να ασκούνται, όχι μόνο επειδή αναγνωρίζουν τους καλούς λόγους πίσω από αυτό, αλλά απλά επειδή είναι διασκεδαστικό!

Ανάλογα με το ποια είναι η οπτική σας, μπορείτε να διασκεδάσετε κάνοντας κάτι! Απλά αναζητήστε τρόπους να διασκεδάσετε και θα τους βρείτε!

Μια απλή προσέγγιση είναι να αρχίσετε να εξετάζετε την οπτική σας απέναντι σε οποιαδήποτε εργασία με το να αναρωτηθείτε τα παρακάτω:

  • Πώς μπορώ να απολαύσω αυτή τη δουλειά / δραστηριότητα;
  • Τι μπορώ να κάνω για να καταστήσω αυτή τη δουλειά διασκεδαστική για τον εαυτό μου και ενδεχομένως για τους άλλους;
  • Πώς μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά το καλύτερο μέρος της ημέρας μου;

Οι απαντήσεις θα εμφανιστούν αυτομάτως, αρκεί να μάθετε να έχετε ξεκάθαρη την προσδοκία ότι οποιαδήποτε εργασία είναι δυνητικά ευχάριστη.

3.  Αναγνωρίστε την πρόοδό σας

Τα πάντα στα οποία εργάζεστε μπορούν να χωριστούν εύκολα σε μικρότερα τμήματα και υπο-τμήματα. Κάθε φορά που θα ολοκληρώνετε ένα τμήμα να αναγνωρίζετε την πρόοδό σας. Ένα βήμα τη φορά!

Για κάποιο λόγο, η ανθρώπινη φύση  έχει την τάση να συμβαίνουν τα πράγματα αμέσως. Παρόλο που χωρίζουμε σύνθετα καθήκοντα σε απλούστερες ενέργειες, δεν αισθανόμαστε την ίδια ικανοποίηση με την ολοκλήρωση της κάθε ενέργειας μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο πλήρως.

4. Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Η επιβράβευση είναι πάντα ευχάριστη. Γι’ αυτό και αποτελεί ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας!

 

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>