Πώς η yoga διαφέρει από τις άλλες ασκήσεις;

Οκτωβρίου 08, 2014

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στη yoga και τις άλλες μορφές άσκησης (τρέξιμο, βάρη, γυμναστηριακές ασκήσεις κλπ) είναι πως ενώ ο κλασσικός τρόπος εκγύμνασης στοχεύει στο να τονώσει και να ενδυναμώσει το σώμα, η πρόθεση της yoga πάει πολύ πιο βαθειά από την τόνωση του φυσικού σώματος!

Μια ολοκληρωμένη πρακτική yoga συνδυάζει  σωματική άσκηση (asanas) διαλογισμό και αναπνευστικές ασκήσεις (pranayama).

Από τα 3 αυτά μέρη, οι asanas (σωματική άσκηση) λειτουργούν πιο άμεσα σε ότι αφορά σε μπλοκαρίσματα και ανισορροπίες του σώματος τόσο σε φυσικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

Όταν εμποδίζεται η ροή της ζωτικής ενέργειας το σώμα γίνεται πιο άκαμπτο, παρακρατάει τοξίνες, και έχει την τάση να μπαίνει σε κατάσταση άμυνας.

Η πρακτική της Yoga βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του σώματος και της διάθεσης, στη μείωση του άγχους και προάγει και την συναισθηματική υγεία του ατόμου!

Οι αναπνευστικές ασκήσεις (Pranayama), βοηθούν στο να κατευθυνθεί το prana (η ζωτική ενέργεια) σε σώμα και νου. Έχοντας πρώτα ανοίξει τα ενεργειακά κανάλια του σώματος μέσα από τις asanas, η συμπληρωματική πρακτική επιλεγμένων αναπνευστικών ασκήσεων (pranayama),  μπορεί να απελευθερώσει το σώμα από παλιά νοητικά και συναισθηματικά εμπόδια.

Ο διαλογισμός είναι το τελευταίο βήμα σε αυτή τη διαδρομή προς τη βαθειά μεταμορφωτική αλλαγή και τη απελευθέρωση από τα συναισθηματικά τραύματα.  Καθώς το prana πλέον ρέει σε σώμα και νου, μέσα από τα ενεργειακά κανάλια (τα λεγόμενα nadis),  αποκτάμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε καλύτερα τις σκέψεις μας και να αντιληφθούμε πέρα από τα όρια αυτής.

Πηγή: bhavanayoga.com

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>