Στον αστερισμό του περίπου

Οκτωβρίου 17, 2017

Το ότι άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα για εκείνα τα οποία επιλέγει είναι αναμφισβήτητο. Η παραδοχή όμως αυτή είναι μόνο «της κουβέντας», όπως και για το απόφθεγμα του Σωκράτη ότι «ένα γνωρίζω ότι τίποτε δεν γνωρίζω», διότι στην πράξη ο κόσμος πορεύεται σαν η αντίληψη του ανθρώπινου μυαλού να μην είναι περιορισμένη.

Πώς γίνεται αυτό;

Γίνεται, διότι τα επακόλουθα όχι από την ημιμάθεια (δεν είναι η κατάλληλη λέξη) αλλά από την «ημιγνωσία» (νέα λέξη), στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι άμεσα και δραματικά ή δεν είναι εμφανώς είτε πολύ επιζήμια. Στην πορεία, όταν φανούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα εξαιτίας του ότι ο άνθρωπος έχει μερική είτε και επιλεκτική αντίληψη για κάθε τι (από τούτο η ημιγνωσία του), σπανιότατα γίνεται η σωστή εκτίμηση για την βασική αιτία των κακών αυτών αποτελεσμάτων. Έτσι, σχεδόν πάντες οι άνθρωποι πορεύονται σαν παίκτες τυχερών παιχνιδιών δίχως να το καταλαβαίνουν.

Το κακό δεν είναι ότι παίζουν «τυχερά παιχνίδια» αλλά το ότι δεν έχουν συνείδηση γι’ αυτό. Με την ευκαιρία, επισημαίνεται το εξής: Κανένα κακό δεν είναι τόσο κακό όσο η ελλιπής συνειδητότητα! Η οποία, δυστυχώς, δεν είναι η εξαίρεση μα ο κανόνας. Η κατάσταση τούτη, που είναι κοινωνικό καθεστώς και όχι μόνο ατομική του κάθε ανθρώπου, μπορεί να διατυπωθεί με μορφή που μοιάζει «ποιητική» μα είναι πιο ακριβής από όλα μαζί τα προηγούμενα τα οποία τα συνοψίζει κατά τον καλύτερο τρόπο:

Οι άνθρωποι ζουν στον «αστερισμό του περίπου»! — όχι μόνο η πλειονότητα που δεν το γνωρίζει αλλά και η μειονότητα η οποία έχει συνείδηση της κεντρικής αυτής αλήθειας, διότι, από τη φύση του ο ανθρώπινος νους είναι τεμαχιστικός (κόβει τον κόσμο σε κομμάτια τάχα συγκεκριμένα και ξεχωριστά) ενώ το σύμπαν είναι ασύλληπτη περιπλοκότητα σχέσεων όπου όλα εξελίσσονται και γι’ αυτό δεν έχουν απόλυτη ταυτότητα: το καθένα δεν είναι «κάτι» και τίποτε «άλλο» — έτσι όμως τα βλέπει το ανθρώπινο μυαλό. Γι’ αυτό, οι άνθρωποι ατομικά, αλλά και οι ομάδες και οι κοινωνίες, σκέπτονται και πράττουν «στο περίπου»: περίπου καταλαβαίνουν κάτι, περίπου το κάνουν όπως νομίζουν ότι γίνεται, περίπου θεωρούν ότι τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά. Έλα όμως που είτε δεν έχουν συνείδηση ότι πορεύονται «στο περίπου» είτε και αν (σπανίως) έχουν δεν μπορούν να το ελέγχουν πλήρως.

Έτσι λοιπόν, το «περίπου» αυτό αν είναι πολύ διαφορετικό από το ασύλληπτο «εκείνο που πράγματι είναι» — και συχνά διαφέρει πάρα πολύ — γίνονται ζημιές, καταστροφές, ή πάντως προκαλούνται προβλήματα. Με τα ανωτέρω εξηγούνται σωστά και τα συλλογικά και τα προσωπικά, και αυτά που εμφανίζονται στις ειδήσεις, και τα ιδιωτικά, καθώς όλα υποχρεωτικά συμβαίνουν μέσα στον «αστερισμό του περίπου».

Η θεωρία με την οποία προτείνω λύση φαίνεται «μεταφυσική», αλλά πολλά χρόνια λειτουργεί δίχως εξαίρεση όχι μόνο στη ζωή μου (ώστε να εξηγηθεί ως αυθυποβολή) μα και στη ζωή άλλων προσώπων που δεν είχα εκ των προτέρων πληροφορίες γι’ αυτά. Οι αποδείξεις είναι μανία του μυαλού — να σου αρκεί μια θεωρία να λειτουργεί ανελλιπώς. Τι προτείνω λοιπόν;

Υπεράρχει (νέα λέξη) μια υπεροντότητα δημιουργός πάντων, την ονομάζω «Ουράνιο Αφεντικό, μόνο παντογνώστη». Την ψευδοελευθερία λοιπόν του μυαλού σου που δεν έχει παντογνωσία να παραδώσεις στο «Ουράνιο Αφεντικό» για όλα να αποφασίζει για σένα και συ να είσαι μόνο καλός ηθοποιός — σενάρια και σκηνοθεσία δικά Του. Μα πώς μπορεί να γίνει αυτό; Γίνεται αν συντονίζεσαι με τα «ουράνια κύματα» που υπηρετούν το «Ουράνιο Αφεντικό». Ο συντονισμός γίνεται με το κέντρο συναισθημάτων (σωματικά αντιστοιχεί με το ηλιακό πλέγμα) αν είναι καθαρό: αν δεν αποθηκεύεις συναισθήματα και τα αναμασάς σαν τσίχλες. Η εκπλήρωση της προϋπόθεσης αυτής είναι το πολύ πολύ δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους, διότι, για να γλυτώσουν από την πλανερή φύση του μυαλού τους χρειάζεται να αποκοπούν από την «καψούρα» των συναισθημάτων.

Πηγη

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>