Φέτα αμυγδάλου (Almond Feta)

Ιανουαρίου 21, 2015

gelastazwakia.blogspot

Άψητο, θα είναι λείο και επαλείψιμο.

Ψημένο θα γίνει λίγο πιο εύθραυστο, σαν το παραδοσιακό τυρί φέτα.

ΥΛΙΚΑ

    1 και 1/2 κούπα ωμά αμύγδαλα (περίπου 200 γρ.)

    ¼ κούπας αγοραστό χυμό λεμονιού (60ml)

    1/2 κούπα φιλτραρισμένο νερό

    3 κ.σ. ελαιόλαδο

    1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο (χωρίς το φύτρο) ή 1/2 κ.γ. σκόρδο σε νιφάδες

    1 ¼ κ.γ. αλάτι ιμαλαϊων

Υλικά αρωματικού λαδιού επικάλυψης:

¼ κούπας ελαιόλαδο (Εαν θέλετε να το αρωματίσετε με βότανα αλλιώς παραλείψτε το)

1 κ.σ. φρέσκα φύλλα θυμάρι (προαιρετικά)

1 κ.γ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου (προαιρετικά)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1. Τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε ένα μέτριο μπολ και καλύψτε τα με 8 εκ. κρύο νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν για περίπου 24 ώρες (καλό είναι να αλλάξετε το νερό εαν θολώσει). Στραγγίστε τα μουλιασμένα αμύγδαλα και ξεπλύνετε τα δυό φορές με κρύο τρεχούμενο νερό.

2. Πολτοποιήστε τα αμύγδαλα, το χυμό λεμονιού, τις 3 κ.σ. λάδι, το σκόρδο, το αλάτι, και 1/2 κούπα κρύο νερό σε επεξεργαστή τροφίμων (multi) για περίπου 6 λεπτά, ή μέχρι να γίνει πολύ απαλό και κρεμώδες το μείγμα.

3. Τοποθετήστε μεγάλο σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ, και απλώστε ένα τριπλό στρώμα μουσελίνας(τουλουπάνι). Ισιώστε το μείγμα αμυγδάλου μεσα στο τουλπάνι.

Ενώστε τις γωνίες και τις πλευρές του υφάσματος μαζί, και στρίψτε τις γύρω από το τυρί, σχηματίζοντας μια μπάλα και πιέζοντας για να βοηθήσετε να αποβάλει την περιττή υγρασία. Ασφαλίστε με λάστιχο ή σπάγγο κουζίνας. Τοποθετήστε το στο ψυγείο για 12 ώρες, ή όλη τη νύκτα. Πετάξτε το υγρό που θα βγάλει.

4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 100-150 ° Κελσίου περίπου ανάλογα την ένταση του φούρνου σας.

Απλώστε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα, ξετυλίξτε το τυρί (θα είναι μαλακό), και μεταφέρετε το από την μουσελίνα επάνω στην λαδόκολλα ψησίματος. Ισιώστε το μείγμα φτιάχνοντας μια μπάλα ή ένα οβάλ σχήμα. Ψήστε 30-40 λεπτά, ή μέχρι να σκληρύνει όσο το θέλετε εσείς. Αφήστε το να κρυώσει και μετά βάλτε το στο ψυγείο.  (Μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο 2 μέρες πριν το ψήσετε.)

5. Αναμίξτε το 1/4 της κούπας λάδι, το θυμάρι, και το δεντρολίβανο σε μικρή κατσαρόλα. Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασιά για 2 λεπτά ή μέχρι να είναι πολύ ζεστό, αλλά όχι να σιγοβράζει.

Ψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Περιχύνουμε το αρωματισμένο με τα βότανα ελαιόλαδο επάνω από το τυρί λίγο πριν το σερβίρουμε.

Πηγή:gelastazwakia.blogspot.gr

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>