Ωμοφαγία η Ωμή Πλευρά της Διατροφής

Νοεμβρίου 10, 2015

Το να τρώμε ωμές τροφές είναι φυσικό. Το σώμα μας ευδοκιμεί με τις ζωτικές φρέσκες  τροφές. Μια διατροφή με ωμές τροφές (ή μια αύξηση των ωμών τροφών που καταναλώνετε) προσφέρει ένα αίσθημα ευζωίας.

Η διατροφή με ωμές τροφές στηρίζεται σε μη επεξεργασμένα και μη μαγειρεμένα φυτικά προϊόντα, κατά προτίμηση οργανικής καλλιέργειας, καθώς και σε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων, αποξηραμένων φρούτων, φρέσκων χυμών και καθαρό νερό.

Γιατί ωμές τροφές;

Βασικά είναι μια χορτοφαγική διατροφή  η οποία προωθεί την βρώση και την πόση «ζωντανού» φαγητού. Οι ζωντανές τροφές και οι φυσικοί  χυμοί περιέχουν την μέγιστη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες συνήθως χάνονται κατά την επεξεργασία. Αυτές οι ίνες μεταβολίζονται εύκολα και έχουν χαμηλότερες θερμίδες.

Το ζέσταμα του φαγητού πάνω από 470C καταστρέφει τα ένζυμα των τροφών που βοηθάνε στην πέψη και στην απορρόφηση τους, και μειώνει την θρεπτική τους αξία.

Πλεονεκτήματα της ωμής διατροφής

Μια διατροφή με τουλάχιστον 75% ωμές τροφές προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα στην υγεία μας, όπως αύξηση της ενέργειας, βελτίωσης της όψης της επιδερμίδας, καλύτερη χώνεψη, απώλεια κιλών και μειώνει την πιθανότητα σοβαρών ασθενειών όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.

Η ωμή διατροφή περιλαμβάνει λίγα ή καθόλου κορεσμένα λιπαρά, είναι χαμηλή σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και ίνες.  Οι ωμές τροφές αποτελούν και εξαιρετικά αποτοξινωτικά. Διαφορετικοί συνδυασμοί ωμών τροφών, ζωντανών τροφών και χυμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του εντέρου, του συκωτιού, των νεφρών και της επιδερμίδας.

Τα βασικά της ωμοφαγίας

Όλα τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, το φρέσκο γάλα καρύδας – ακόμα και τα φύκια – μπορούν να αποτελέσουν τμήμα ενός μενού ωμής διατροφής. Η επιλογή των τροφών εξαρτάται από τον λόγο που ακολουθείτε την συγκεκριμένη διατροφή. Για παράδειγμα:

  •     οι φύτρες του μαύρου ρυζιού μειώνουν την πρόσληψη γλυκόζης και βελτιώνουν τον μεταβολισμό
  •     τo λάχανο αποτελεί εξαιρετική πηγή της βιταμίνης Α και βοηθάει στην όραση και στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Οι φύτρες θεωρούνται και σούπερ τροφές, γιατί περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων,  χλωροφύλλη και ένζυμα και αποτελούν το ιδανικό φυτικό συμπλήρωμα διατροφής.

Οι φύτρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σαλάτες και στις σούπες και μπορούν να προστεθούν και στους χυμούς. Οι φρέσκοι χυμοί αποτελούν εξαιρετικό συμπλήρωμα ενέργειας καθώς περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Μια εξαιρετική συνταγή ωμής τροφής είναι χυμός καρότου, με πατάτα, μάραθο και μήλο. Απλά βάλτε στον αποχυμωτή 4 μέτρια καρότα, 2 μήλα, 1 μικρή πατάτα και 1 κοτσάνι μάραθο.

Ο μάραθος μειώνει και ελέγχει τις φλεγμονές στην αρθρίτιδα, ακόμα επηρεάζει την απόδοση και τα επίπεδα κατάθλιψης και περιέχει ένα σπάνιο συστατικό, το μαγγάνιο, καθώς και ψευδάργυρο και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β.

Η θρεπτική αξία  των σπόρων είναι εντυπωσιακή. Περιέχουν αρκετές βιταμίνες – κυρίως Α,Β και Ε. Αποτελούν επίσης εκπληκτικές πηγές ακόρεστων λιπαρών οξέων και λεκιθίνης, καθώς και πρωτεϊνών.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείστε και γάλα σόγιας για να δημιουργείστε ροφήματα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, από διαφορετικά φασόλια, ρύζι, ξηρούς καρπούς και σπόρους, για να συνοδεύσουν το πρωινό σας. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε και το τοφού.

Ουσιαστικά η ιδέα της ωμής διατροφής είναι να τρώτε τουλάχιστον 75% μη επεξεργασμένα προϊόντα. Εάν η ιδέα της ωμής τροφής δεν σας ελκύει, τότε μπορείτε  να θερμαίνεται το φαγητό σας, αρκεί η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 470C.

Προειδοποιητικό Σημείωμα

Όπως ισχύει σε κάθε διατροφική αλλαγή, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διατροφή. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τα παιδιά, τις έγκυες, άτομα που πάσχουν από αναιμία ή οποιαδήποτε προϋπάρχουσα ιατρική διαταραχή.

Ακόμα και οι φυσικές τροφές μπορεί να έρθουν σε αντίθεση με συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, για αυτό συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν λάβετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Επειδή οι ωμές τροφές έχουν αποτοξινωτική δράση κάποια άτομα εμφανίζουν μια ελαφριά αντίδραση κατά την αποτοξίνωση που μπορεί να περιλαμβάνει ήπιους πονοκέφαλους, ναυτία και λιγούρα.  Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν μερικές μέρες, και θα απολαύσετε περισσότερο την ωμή διατροφή σας εάν μειώσετε το κρέας, την ζάχαρη και την καφεΐνη μια εβδομάδα πριν ξεκινήσετε την διατροφή.

Τελευταίο άλλα όχι ασήμαντο…

Η ωμή διατροφή βοηθάει στην βελτίωση της υγείας και της ευζωίας. Όπως και κάθε τι αξιόλογο χρειάζεται χρόνος, ενέργεια και αφοσίωση. Επειδή τα περισσότερα γεύματα φτιάχνονται από το μηδέν χρειάζεται και κάποιος χρόνος για προετοιμασία. Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά που θα σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε το «ζωντανό» σας γεύμα και να έχετε και χρόνο.

Σε συνδυασμό με τακτική άσκηση η ωμή διατροφή μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.  Αν αισθάνεστε λίγο εκτός ή χρειάζεστε μια μικρή ώθηση ενέργειας , η ωμή διατροφή αποτελεί μια καλή επιλογή για να ακολουθήσετε.

http://e-diatrofi.org/

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>