7 υποσχέσεις για καλύτερη ψυχική υγεία
Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ευημερία;
Οι προσπάθειες αυτοβελτίωσης μας εστιάζουν συχνά σε σωματικές επιθυμίες, αγνοώντας ότι υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό τμήμα που αφορά στην ευημερία μας: η ψυχική μας υγεία.
Ενώ ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία μας είναι ορατοί, όπως τα τσιγάρα ή το αλκοόλ, υπάρχουν και λιγότερο προφανείς, όπως η μοναξιά και η απόρριψη, που μπορεί να μας επηρεάσουν εξίσου σοβαρά ρόλο στη ζωή μας.
Παρόλο που αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με μικρότερη διάρκεια ζωής, συνεχίζουμε να αγνοούμε την ψυχική μας υγεία. Αν η οδοντιατρική υγιεινή μας ήταν τόσο κακή, όπως η συναισθηματική μας υγιεινή, θα είχαμε μόνο ούλα και καθόλου δόντια.
Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στην ψυχή σας, όπως δίνετε και στο σώμα σας και δώστε υποσχέσεις για καλύτερη ψυχική υγεία. Εδώ είναι μερικές κατευθύνσεις που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε προτεραιότητες που αφορούν στην ψυχική σας υγεία.
1. Προσέξτε τον συναισθηματικό πόνο
Ο ψυχολογικός πόνος είναι σαν τον φυσικό πόνο, αν κάτι σας πονάει περισσότερο από μερικές ημέρες, θα πρέπει να κάνετε κάτι για αυτό. Εάν βιώνετε απόρριψη, αποτυχία ή αν νιώθετε άσχημα για πάρα πολύ καιρό, μην το αγνοήσετε.
2. Κινητοποιηθείτε όταν νιώθετε μοναξιά
Η χρόνια μοναξιά είναι καταστροφική για την ψυχική και σωματική υγεία σας. Ως εκ τούτου, όταν νιώθετε μοναξιά, ενέργειες όπως η επικοινωνία με τα μέλη της οικογένειας σας και η επανασύνδεση με τους φίλους σας μπορούν να βοηθήσουν.
Κάντε μια λίστα με τους ανθρώπους που είχατε φιλικές σχέσεις στο παρελθόν (χρησιμοποιήστε τον τηλεφωνικό σας κατάλογο, τους φίλους από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και τις επαφές από το mail σας) και επικοινωνήστε με τον καθένα τους ώστε να επανασυνδεθείτε.
Ίσως να νιώσετε άβολα στην αρχή και θεωρήσετε αυτό το βήμα πολύ βαρύ, αλλά είναι ό, τι χρειάζεται για να σπάσει ο κύκλος της μοναξιάς και να βγείτε από τη συναισθηματική σας απομόνωση.
3. Σταματήστε τη συναισθηματική σας αιμορραγία
Οι ψυχολογικές πληγές τείνουν να δημιουργούν φαύλους κύκλους που χειροτερεύουν με το χρόνο. Η αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απελπισίας που με τη σειρά τους μπορεί να ευνοήσουν το ενδεχόμενο αποτυχίας στο μέλλον. Για να σπάσει ο αρνητικός κύκλος της αποτυχίας, βρείτε τρόπους για να αποκτήσετε πάλι τον έλεγχο της κατάστασης.
Το μυαλό μας δεν είναι τόσο αξιόπιστο όσο έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε, οπότε αγνοήστε παραπλανητικά συναισθήματα από το ένστικτό σας, που σας λένε να σταματήσετε και επικεντρωθείτε σε πτυχές της προσωπικότητάς σας που μπορείτε να ελέγξετε, όπως η προετοιμασία, ο σχεδιασμός, η προσπάθεια και η εκτέλεση.
4. Προστατέψτε την αυτοεκτίμησή σας
Η αυτοεκτίμησή είναι σαν ένα συναισθηματικό ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να αυξήσει την αντοχή σας και να σας προστατεύσει από το στρες και το άγχος. Η καλή συναισθηματική υγιεινή περιλαμβάνει την παρακολούθηση της αυτοεκτίμησης σας και την ενίσχυσή της όταν είναι χαμηλή. Πώς;
Αποφύγετε τους αρνητικούς αυτοχαρακτηρισμούς που την βλάπτουν ακόμη περισσότερο, παρά το πόσο δελεαστικές μπορεί να νομίζετε ότι είναι οι αυτοκαταστροφικές σκέψεις εκείνη τη στιγμή.
5. Ενδυναμώστε την προσωπική σας αξία μετά από μια απόρριψη
Είναι πολύ κοινό να είστε επικριτικοί με τον εαυτό σας μόλις έχετε απορριφθεί. Είναι μία ατυχής αντίδραση, δεδομένου ότι η αυτοεκτίμηση σας είναι ήδη πληγωμένη. Βρίσκετε προτιμότερο να αυτομαστιγωθείτε και να θυμηθείτε όλα τα λάθη που έχετε κάνει όταν νιώθετε ήδη άσχημα.
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε μετά από μία απόρριψη είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας με την ίδια συμπόνια που θα αντιμετωπίζατε έναν καλό φίλο. Βεβαιωθείτε ότι η εσωτερική σας φωνή είναι ευγενική, γεμάτη κατανόηση και υποστήριξη.
6. Καταπολεμήστε την αρνητική σκέψη
Όταν έχει συμβεί κάτι άσχημο, είναι φυσικό να το σκέφτεστε συνέχεια. Αλλά παίζοντας αυτή τη σκηνή ξανά και ξανά στο μυαλό σας, δεν θα σας δώσει πολλή διορατικότητα ή επίλυση. Ο καλύτερος τρόπος για να σπάσετε αυτό το φαύλο κύκλο είναι να αποσπάσετε τον εαυτό σας με μια εργασία που απαιτεί συγκέντρωση, όπως η γυμναστική.
7. Να είστε ενήμεροι σχετικά με τον αντίκτυπο των συνηθισμένων ψυχολογικών τραυμάτων και πώς να τα αντιμετωπίσετε
Γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίζετε ένα κόψιμο στο χέρι ή ένα κρύωμα οπότε θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίζετε την απόρριψη, την αποτυχία, τη μοναξιά, την ενοχή και άλλες κοινές συναισθηματικές πληγές.
Αποκτώντας επίγνωση για την ψυχολογική σας υγεία και υιοθετώντας συνήθειες καλές για τη συναισθηματική σας υγιεινή, δεν θα ανταπεξέλθετε με επιτυχία μόνο στις ψυχολογικές σας επιπτώσεις, αλλά θα ανυψώσετε ολόκληρη την ποιότητα της ζωής σας.
Επίσης, είναι γνωστό ότι δεν μπορείτε να θεραπεύσετε τον εαυτό σας μόνοι σας. Τα παραπάνω αποτελούν μόνο κατευθύνσεις που μπορείτε να πάρετε για να νιώσετε βραχυπρόθεσα καλά.
Αν νιώθετε ότι η ψυχική σας υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο, απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο για να μπορέσετε να πάρετε βοήθεια και να επιλύσετε τα δύσκολα θέματα που σας απασχολούν.
Πηγή: psychologynow.gr