8 χειμερινά φρούτα και λαχανικά που χαρίζουν καλύτερη υγεία!
Με τις γιορτές να πλησιάζουν και τα πλούσια μα άκρως λιπαρά και παχυντικά εορταστικά γεύματα να καραδοκούν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας διατροφικά τις επόμενες 10-15 ημέρες, αλλά και αμέσως μετά τις γιορτές είναι να γεμίσουμε την καθημερινή μας διατροφή με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε θρεπτική αξία, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και υπέροχη γεύση. Για καλή μας τύχη, το χειμερινό μποστάνι προσφέρει πολλά από αυτά!
Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Είναι, επίσης, πλούσια σε φυλλικό οξύ, ίνες και κάλιο. Για να λάβετε ακόμα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία τους, απολαύστε τα ωμά –τα παντζάρια χάνουν πολλές από τις βιταμίνες τους όσο αυξάνεται ο χρόνος βρασμού τους.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Δεν συνηθίζονται στο ελληνικό τραπέζι, κι όμως θα έπρεπε γιατί έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K, ενώ περιέχουν και πολλές φυτικές ίνες. Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που πολεμούν τον καρκίνο, καθώς και σε ορισμένα ω-3 λιπαρά οξέα.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τις ενοχλήσεις του στομάχου, καθώς βοηθά στη χώνεψη, ενώ δεν είναι λίγες οι έγκυοι που υποστηρίζουν ότι ανακουφίζει και τις ναυτίες. Το τζίντζερ είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, ενώ λέγεται ότι μπορεί να ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κάλε
Αν αναζητάτε την ιδανική τροφή για να μειώσετε τις μολύνσεις και να καταλαγιάσετε το στρες, προσθέστε μπόλικο κάλε στις σαλάτες σας! Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό λέγεται πως μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθά το πεπτικό σύστημα. Όσο για το πώς θα απολαύσετε; Είτε ωμό, είτε στον ατμό, είτε αναμειγμένο σε χυμούς, το τρόφιμο αυτό έχει θρεπτικά στοιχεία σχετικά ανθεκτικά στο μαγείρεμα.
Μήλα
Τι να πρωτοπεί κανείς για τα μήλα! Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε αδιάλυτες ίνες και πηκτίνη, η οποία απορροφά τις τοξίνες και καθαρίζει τα έντερα. Τα μήλα περιέχουν, επίσης, γλουκαρικό οξύ, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει χημικές ουσίες και πρόσθετα που μπαίνουν σε διάφορες «έτοιμες» τροφές.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες αποτελούν μία εξαιρετική τροφή για αποτοξίνωση, αρκεί να μην τις φάτε τηγανιτές! Πρόκειται για ένα λαχανικό που βοηθά στην απώλεια βάρους, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, ενώ έχει υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.
Ρόδι
Ποιος δεν αγαπά τα ρόδια; Πόσο μάλλον όταν μαθαίνει ότι καταπολεμούν συγκεκριμένους τύπους καρκίνων και γεμίζουν τη διατροφή με βιταμίνες. Τα σπόρια του ροδιού έχει βρεθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο και βοηθούν στην διατήρηση του υγιούς βάρους.
Κρεμμύδια
Μπορεί να μη συνιστώνται για δροσερή αναπνοή, αλλά θα σας οδηγήσουν και αυτά στον δρόμο της αποτοξίνωσης! Τα κρεμμύδια περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιοπάθειες και διαβήτη. Επίσης, είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε πολυφαινόλες, ένα σημαντικό χημικό που βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Πηγή: www.mama365.gr