Cheesecake από κάσιους και φρούτα του δάσους
Το cheesecake είναι από τα γλυκά στα οποία δύσκολα λέμε όχι! Οι συνταγές και οι παραλλαγές τους πολλές, όλες όμως με κοινό παρονομαστή μπισκότα, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυρί κρέμα και ζάχαρη.
Χμ…κάθε συστατικό από μόνο του είναι βόμβα κενών θερμίδων και λιπαρών, φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν τα τρώμε σε συνδυασμό.
Η συνταγή του αγαπημένου μας γλυκού που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα δεν έχει τίποτα από τα παραπάνω! Φτιαγμένη με λίγα υλικά, η ωμοφαγική εκδοχή του cheesecake είναι καλοκαιρινή, πεντανόστιμη και πολύ εύκολη!
Για τη βάση χρησιμοποίησαμε αμύγδαλα και χουρμάδες αλλά οποιοσδήποτε συνδυασμός ξηρού καρπού & αποξηραμένου φρούτου κάνει. Για τη γέμιση, τα κάσιους ξαναχτυπούν και το λάδι καρύδας παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Υλικά (για φόρμα διαμέτρου 18 εκ.):
Για τη βάση:
- 1/2 κούπα αμύγδαλα
- 1/2 κούπα χουρμάδες
- 2 κ. σούπας λάδι καρύδας
- ¼ κ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
- 1 ½ κούπα κάσιους, μουλιασμένα σε νερό για τουλάχιστον 8 ώρες
- χυμός 2 λεμονιών
- 1/3 κούπας λάδι καρύδας
- 1/3 κούπας μέλι
- 1 κούπα φρούτα του δάσους
- 1 λοβός βανίλιας, τα σποράκια του
Πώς το φτιάχνουμε:
Βάση: Βάζουμε όλα τα υλικά (αμύγδαλα, χουρμάδες, αλάτι και λάδι καρύδας) στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε. Το μίγμα μας θα πρέπει να κολλάει ελαφρά, αν όχι προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι καρύδας. Απλώνουμε το μίγμα στον πάτο της φόρμας μας, πιέζοντας με τη ράχη ενός κουταλιού για να φτιάξουμε μια ομοιόμορφη βάση χωρίς κενά.
Γέμιση:
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το λάδι καρύδας και το μέλι (δεν τα βράζουμε).
Σε δυνατό μπλέντερ προσθέτουμε το μίγμα μελιού–λαδιού, τα κάσιους, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Πολτοποιούμε καλά, μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία κρέμα, περίπου 5 με 10 λεπτά. Ο επιμένων νικά, όσο πιο λεία η κρέμα τόσο καλύτερη υφή θα έχει το γλυκό μας! Αδειάζουμε τα 2⁄3 της κρέμας κάσιους στη φόρμα με τη βάση και με σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ρίχνουμε τα φρούτα του δάσους στο υπόλοιπο 1⁄3 της κρέμας και πολτοποιούμε. Αδειάζουμε την κρέμα φρούτων πάνω από την κρέμα κάσιους και πάλι ισιώνουμε με σπάτουλα την επιφάνεια.
Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη. Πριν το σερβίρουμε, το βγάζουμε από την κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσει και το κόβουμε σε φέτες. Μπορούμε να το διακοσμήσουμε με φρέσκα φρούτα ή λουλούδια. Enjoy!
Tip: Πειραματιστείτε με τις γεύσεις– προσθέστε κακάο στην κρέμα κάσιους, αρωματίστε τη με τρίμμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, με μαστίχα, δοκιμάστε αντί για φρούτα του δάσους μάνγκο, ροδάκινα, μανταρίνι κ.α.