Neti: The Yogic Nasal Cleaning Technique

Απριλίου 16, 2015

Jala Neti ονομάζουμε τη διαδικασία καθαρισμού της ρινικής οδού με ειδικό αλατόνερο, επιτρέποντας έτσι τον αέρα να εισέλθει στους πνεύμονες απαλλαγμένο από φλεγμονή και ακαθαρσίες.

Το Neti χρησιμοποιείται στα Ashrams για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, βήχα, παθήσεων των ματιών, μύτης και λαιμού, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, πονοκεφάλους, insomnia, κούραση, ημικρανίες, επιληψία, κατάθλιψη καθώς και παθήσεις των πνευμόνων όπως άσθμα, πνευμονία, βρογχίτιδα και παράλυση των νεύρων του προσώπου.

Η καλή υγεία προϋποθέτει την συνεχή αναπνοή από την μύτη καθώς μέσα στην ρινική κοιλότητα υπάρχουν πολυάριθμα μικροσκοπικά τριχίδια τα οποία φιλτράρουν και συγκρατούν το μεγαλύτερο μέρος των βλαπτικών και τοξικών προσμίξεων που εισέρχονται με το εισπνεόμενο ρεύμα αέρος .

Η διαδικασία καθαρισμού με τη βοήθεια του Neti μπορεί να γίνεται μία με δύο φορές την ημέρα, το πρωί ή το απόγευμα. Για περιπτώσεις έντονων κρυολογημάτων, ρινικής καταρροής ,αλλεργιών ή άλλων παθήσεων, μπορείτε να ακολουθήσετε την πρακτική έως και 3 φορές την ημέρα. Για τη διαδικασία καθαρισμού θα χρειαστείτε ένα ειδικό δοχείο neti, χλιαρό νερό σε θερμοκρασία σώματος για να γεμίσετε το Neti, 1/3 του κουταλιού χονδρό αλάτι.

Η προσθήκη του αλατιού εξασφαλίζει την ομαλή και ανώδυνη ροή του νερού ώστε να αποφύγουμε οποιονδήποτε ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης. Αν νιώσετε κάποια αίσθηση καψίματος ή πόνου στη μύτη είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να ρυθμίσετε τη ποσότητα του αλατιού.

Οδηγίες:

Σταθείτε πάνω από ένα νιπτήρα με τα πόδια σας σε μικρή διάσταση, γείρετε λίγο τον κορμό προς τα εμπρός με το κεφάλι στο πλάι και ελαφρώς προς τα εμπρός. Αναπνέοντας από το στόμα τοποθετήστε το στόμιο του Neti στο ρουθούνι που βρίσκεται πάνω. Το νερό θα αρχίσει να περνάει και να τρέχει από το άλλο ρουθούνι καθώς το κεφάλι σας έχει τη σωστή κλίση. Χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα νερού και απομακρύνετε το Neti από το ρουθούνι. Φυσήξτε ήπια τη μύτη διώχνοντας τυχόν βλέννα που μπορεί να υπάρχει.

Γείρετε το κεφάλι προς την αντίθετη πλευρά και επαναλάβετε τη διαδικασία , τοποθετώντας το στόμιο του δοχείου στο άλλο ρουθούνι.

Γείρετε προς τα εμπρός από τη μέση ώστε ο κορμός να βρίσκεται σε οριζόντια θέση. Με το στόμα κλειστό εισπνεύστε και εκπνεύστε από τη μύτη δίνοντας έμφαση στην εκπνοή, χωρίς να φυσάτε πολύ δυνατά για να μη βουλώσουν τα αυτιά σας. Κάντε 10 γρήγορες αναπνοές. Ελάτε στην όρθια στάση. Κλείστε το δεξί ρουθούνι με το δεξί αντίχειρα, εισπνεύσετε και εκπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι για 10 γρήγορες αναπνοές τονίζοντας την εκπνοή όπως και πριν. Επαναλάβετε με το δεξί ρουθούνι κλείνοντας το αριστερό για άλλες δέκα αναπνοές.

Κάντε άλλες δέκα αναπνοές και με τα δύο ρουθούνια μαζί. Βεβαιωθείτε ότι η μύτη έχει στεγνώσει εντελώς μετά την πρακτική.

Τι να προσέξετε:

• Το νερό χρειάζεται να τρέχει μόνο μέσα από τα ρουθούνια. Αν το νερό πάει προς το στόμα αυτό σημαίνει ότι η στάση του κεφαλιού δεν είναι σωστή.

•Άτομα που πάσχουν από χρόνια αιμορραγία της μύτης ή όσοι έχουν πάντα δυσκολία να περάσουν το νερό από την μύτη μπορεί να έχουν κάποιο δομικό μπλοκάρισμα όπως στραβό διάφραγμα και θα πρέπει να ζητήσουν την συμβουλή κάποιου ειδικού πριν δοκιμάσουν την παραπάνω πρακτική.

 

Bhavana Yoga Team

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>