Ανακαλύψτε τον εαυτό σας και ελέγξτε τη στάση σας

Ιουλίου 30, 2014

Μέσα σας ξέρετε ήδη ότι το να φροντίζετε τον εαυτό σας βελτιώνει τη ζωή και την υγεία σας. Κάποιοι ξέρουν τι θέλουνε να κάνουνε στη ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι νιώθουν λιγότερο σίγουροι και διαρκώς αγωνίζονται να βρουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Σε όποιο σημείο και αν βρίσκεστε στο δικό σας συναισθηματικό ταξίδι, βοηθά να εξετάσετε τη στάση σας και τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα. 

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Μπορεί να μην είστε ποιητές, μπλόγκερ, να μην κρατάτε καν ημερολόγιο. Αλλά θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει το να αφιερώσετε τρία με πέντε λεπτά, στο τέλος ή στην αρχή της μέρα σας, για να αξιολογήσετε πως αισθάνεστε και τι σκέφτεστε υποσυνείδητα στην αίσθηση ευεξίας, στην ηρεμία, ακόμα και στην ικανότητα σας να κάνετε όνειρα, να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον και να κατακτήσετε την ευτυχία.

Η φροντίδα του εαυτού μας ξεκινά από τη γνωριμία μας με αυτόν. Και η αποτύπωση των σκέψεων και των ιδεών μας στο χαρτί μας δίνει ένα αρχείο στο οποίο μπορούμε να ανατρέχουμε στο μέλλον και ταυτόχρονα δημιουργεί αίσθημα υπευθυνότητας. Μας δίνει επίσης την ευκαιρία να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας αν χρειάζεται και να χαράξουμε νέα πορεία που θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να είμαστε.

Βρείτε μια άνετη θέση (ή κάντε την άσκηση αυτή στο κρεβάτι) και βάλτε χαλαρωτική μουσική.

Πολύ λίγοι από εμάς αφιερώνουμε χρόνο πια στο να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε στον δικό μας χώρο και στην ησυχία μας. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε, αν δεν ξέρετε τι  να γράψετε:

1.  Τι θα κάνατε αν ξέρατε ότι δεν θα αποτύχετε;

2. Ποιο επάγγελμα ή ποιο χόμπι θα θέλατε να δοκιμάσετε;

3. Ποιο πράγμα ελπίζετε να επιτύχετε στη ζωή σας, το οποίο δεν έχετε καταφέρει ακόμα;

4. Ποια ήταν η παιδική φιλοδοξία σας; ποια είναι η φιλοδοξία σας ως ενήλικες;

5. Ποια είναι τα τρία πράγματα που έχετε σαν πρώτο στόχο (και δεν αφορούν καθημερινές δουλειές);

6. Τι σας αγχώνει πιο πολύ στη ζωή; Πως μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση κάνοντας ένα βήμα τη φορά;

7. Για ποιο πράγμα είστε περισσότερο υπερήφανοι;

Μπορεί να σας βοηθήσει να κρατάτε περισσότερα από ένα ημερολόγια. Κρατήστε ένα για να γράφετε τις καθημερινές δουλειές σας, όπως το να πάρετε τα ρούχα από το καθαριστήριο, να κάνετε τα ψώνια από τον μανάβη, ή να οργανώσετε ένα πάρτι γενεθλίων. Κρατήστε ένα δεύτερο με τις διατροφικές επιλογές σας και τη σωματική σας δραστηριότητα. Ένα τρίτο ημερολόγιο με όσα σας αγχώνουν μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε τα βράδια, καθώς τα άγχη σας δε σας αφήνουν να ηρεμήσετε, το ημερολόγιο αυτό, στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σας μπορεί να λειτουργήσει σαν το ντουλάπι όπου θα κλείνετε αυτές τις σκέψεις.

Αφού τις γράψετε, κλείστε το τετράδιο και πείτε στον εαυτό σας ότι θα ασχοληθείτε με όλα αυτά αύριο. Μερικές φορές, το να γράφετε όσα σας ανησυχούν μπορεί να σας οδηγήσει σε λύσεις που δεν είχατε σκεφτεί. Και όλες αυτές οι ασκήσεις θα σας δώσουν υποσυνείδητα ελπίδα για το μέλλον.

Τέλος, κρατήστε ένα ημερολόγιο με όλα τα θετικά που έχετε επιτύχει. Στο τέλος ακόμα και της πιο κουραστικής μέρας, σταθείτε και σκεφτείτε τι κάνατε σωστά. Για ποιο πράγμα είστε ευγνώμονες;  τι καλό βγήκε από αυτή την ημέρα, έστω και αν ήταν αναπάντεχο και απρογραμμάτιστο; ακόμα και τις χειρότερες μέρες μπορούμε να χαιρόμαστε που έφτασαν στο τέλος τους και που μια νέα ημέρα ξημερώνει με χαρούμενες και θετικές σκέψεις.

Να θυμάστε: αφήστε χώρο για αυθορμητισμό στη ζωή σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο ΄ Το μυστικό του νερού ΄, Howard Murad

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>