“Ειμαστε οτι απορροφάμε και όχι οτι τρώμε”

Μαΐου 09, 2016

 


Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η ενέργεια Πίττα (φωτιά και νερό), αντιστοιχεί στην πεπτική φωτιά και στο μεταβολισμό της τροφής.
Η υγεία ξεκινάει απο το πεπτικό μας σύστημα. Οταν βρίσκεται σε ισορροπία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ειναι δυνατό και έχουμε ενέργεια.

Ας δούμε τη διαδρομή των θρεπτικών συστατικών από την τροφή στον οργανισμό μας.

1) Η τροφή μασάται αργά μέχρι να γίνει πάστα και ταυτόχρονα παράγονται τα απαραίτητα αρχικά ένζυμα ενεργοποίησης της πέψης, στο στόμα.

2) Η τροφή διασπάται περαιτέρω στο στομάχι απο την Πεπτική φωτιά Agni. Για να μην προκληθεί δυσπεψία, η Agni πρεπει να συντηρείται σε σταθερή ένταση. (δεν πίνουμε τιποτα όσο τρώμε, δεν καταναλώνουμε κρυα/παγωμενη τροφη)

3) Τα εναπομείναντα συστατικα διασπώνται στο λεπτό έντερο και όλα τα θρεπτικά συστατικά απορροφόνται απο αυτό. Το παχύ έντερο συντηρεί την εντερική μικροχλωρίδα, και αποβάλλει οτι δεν χρειαζόμαστε.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα είμαστε οτι απορροφάμε και οχι οτι τρώμε!
Εαν τρώμε τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά γεύματα, υπο κατάσταση στρες, θυμού, λάθως συνδυασμένα, ακατάλληλες ώρες, σε μεγαλύτερες ποσότητες από οτι αντέχουμε, δεν θα απορροφηθούν, θα υποστούν σήψη και θα δημιουργήσουν τοξίνες (ama) στον οργανισμό μας.


Υπενθυμίζουμε οτι οι ama αποβάλλονται απο το σώμα μόνο με θεραπείες αποτοξίνωσης και είναι αιτία ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, οι αιμοροϊδες, πεπτικές διαταραχές κ.α

Επίσης ama προκαλούν το επεξεργασμένο φαγητό, το παραμαγειρεμένο, το κατεψυγμένο, σε κονσέρβες και αυτο που έχει περάσει το 8ωρο παρασκευής του (δεν έχει πλεον πράνα).

Ο χρόνος όλων των γευμάτων έιναι μια τελετουργία.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Μαγειρεύουμε φρέσκα τρόφιμα για κάθε γεύμα μας, καθ’οτι  η ζωτική ενέργεια τους (prana) διατηρείται για λίγες μόνο ώρες.

Αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένης τροφής (κονσέρβες, κατεψυγμένα) για τον ίδιο λογο.

Αφιερώνουμε 5 λεπτά για να ηρεμήσουμε νοητικά και συναισθηματικά, έπειτα τρώμε σε ήρεμο περιβάλλον (με ωραία μουσική, αρώματα, λουλούδια) και εστιάζουμε την προσοχή μας στο γεύμα μας.

Είμαστε ευγνώμονες για το φαγητό που έχουμε σήμερα.

Τρώμε εως τα 3/4 της ορεξής μας.
Το ¼ του στομαχιού ας γεμίζει με δημητριακά, καρπούς, όσπρια και σπόρους, το άλλο ¼ με φρούτα και ωμά τρόφιμα, ¼ με νερό και το υπόλοιπο ¼ ας μένει άδειο για να επιτρέπει την ελεύθερη ροή των αέριων του σώματος.

Τρώμε όταν έχει ολοκληρωθεί η πέψη του προηγούμενου γεύματος.

Η καλύτερη ώρα για το μεσημεριανό είναι 12-2 και το βραδινό μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Τρώμε τροφές που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας και παρατηρούμε ποιές μας δημιουργούν παρενέργεις, για να τις αποφεύγουμε.

Τρώμε συνειδητά!

Η δημιουργία ενός εβδομαδιαίου ημερολόγιου, στο οποίο καταγράφουμε πως αισθανόμαστε μετά από την κατανάλωση κάθε τροφιμού, είναι χρήσιμο εργαλείο για τη σύνθεση της προσωπικής μας διατροφής.

Αποφεύγουμε τους εξής συναδυασμούς: Ψάρι με γαλακτοκομικά, γάλα/γιαούρτι με εσπεριδοειδή φρούτα, φρούτα με άμυλο, πρωτείνες γάλατος με πρωτείνες κρέατος, γάλα με πεπόνι, μαγειρεμένο μέλι)

Αποφεύγουμε ή καταναλώνουμε πολύ αραιά ταμασικές τροφές.

Δεν τρωμε ποτέ μετά τις 9 το βράδυ και αν το προγραμμά μας δεν το επιτρέπει, προτιμάμε κάτι ελαφρύ.

Εαν έχουμε τη δυνατότητα, ένα ντουζ πριν το γέυμα μας θα μας ηρεμήσει και θα απομακρύνει την κούραση.

Εάν δεν προσέχουμε τη διατροφή μας, δεν θα έχουμε ενέργεια να ανταπεξέλθουμε στον απαιτητικό τρόπο ζωής.

Τρώμε συνειδητά, είμαστε συνειδητοί και παράγουμε ουσιαστικό έργο.

-Ayurveda-Ωmega

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>