Τι προκαλεί τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια;

Σεπτεμβρίου 29, 2015

Γράφει ο Dr.Δημήτρης Τσουκαλάς Iατρείο Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II, Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, President of The European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M

Έχουν προταθεί πολλές θεωρίες στην προσπάθεια να εξηγήσουν τι προκαλεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια που εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του UCLA προσδιόρισαν ότι ο κύριος υπαίτιος του προβλήματος είναι η αύξηση του λίπους στο κάτω βλέφαρο.

Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν η πρώτη που εξέτασε τι ακριβώς συμβαίνει στο κάτω βλέφαρο καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία.

Η βλεφαροπλαστική, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία  Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, είναι η 3η πιο δημοφιλής επέμβαση αισθητικής χειρουργικής. Ανασηκώνει τους ιστούς των βλεφάρων που έχουν χαλαρώσει με σκοπό να προσδώσει πιο νεανική όψη στο πρόσωπο.

Ποιο είναι όμως το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ αίτιο που προκαλεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια;   

Είναι κρίμα που η κοινωνία μας είναι προσανατολισμένη στη γρήγορη λύση, γιατί είναι σπάνιες οι φορές που η εφαρμογή φυσικών θεραπειών δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Η όψη μας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κατάσταση της υγείας μας.

Γι` αυτό το λόγο τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα όταν συνοδεύονται από μια συνολική και πραγματική βελτίωση της υγείας μας και του δέρματος. Η γρήγορες λύσεις έχουν περιορισμένα αποτελέσματα γιατί η ομορφιά δεν περιγράφεται μόνον η έλλειψη ρυτίδων. Είναι εξίσου και πιο σημαντική η υφή του δέρματος, το χρώμα του, η λάμψη, η ζωντάνια στα μάτια και στο βλέμμα και πολλές άλλες λεπτομέρειες που μόνο μέσα από την πραγματική υγεία μπορούν να αποκατασταθούν και να επαναφέρουν ή να ενισχύσουν πραγματικά τη γοητεία.

 Οι παλιοί έμπειροι γιατροί, μπορούσαν μόνο με την παρατήρηση του ασθενούς να διαγνώσουν τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σχετίζονται με διάφορες καταστάσεις όπως:

•    Νοσήματα του θυρεοειδούς

•    Κούραση

•    Μη επαρκή ύπνο

•    Υπερβολική άσκηση

•    Κατακράτηση υγρών

•    Τοξικό φορτίο

•    Κάπνισμα

•    Αλλεργίες

Ένας από τους πιο σημαντικούς όμως παράγοντες είναι το οξειδωτικό στρες

Eίναι κυρίως το αποτέλεσμα μιας διατροφής που περιέχει μεγάλο ποσοστό επεξεργασμένων τροφών.

Επεξεργασμένες είναι οι τροφές που πριν τις καταναλώσουμε έχουν υποστεί κάποια βιομηχανική προετοιμασία με χημικά, συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης ή άλλους τρόπους όπως η παστερίωση, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες για αποστείρωση, πλαστικές συσκευασίες, χρωματισμοί κ.λπ. που γενικά αλλοιώνουν τα τρόφιμα και τα απομακρύνουν από την φυσική τους κατάσταση.

Το οξειδωτικό στρες αυξάνει τις τοξικές ουσίες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα στο σώμα σας.

Φυσικά αυτού του τύπου οι κυτταρικές βλάβες γίνονται πιο εμφανείς στο πρόσωπο, με τη μορφή ρυτίδων, με σακούλες κάτω από τα μάτια, με πεσμένα βλέφαρα και με την απώλεια της ελαστικότητας, της φρεσκάδας και της λάμψης του δέρματος.

Δίαιτες με πολλή ζάχαρη αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και οδηγούν σε πρόωρη γήρανση

Για να μειώσετε την ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται τα σημάδια που δείχνουν την πραγματική σας ηλικία θα πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες μη επεξεργασμένων τροφίμων που είναι φορτωμένες με αντιοξειδωτικά.

Αν είστε ακόμη νέοι θα προλάβετε τις ρυτίδες που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν αν ξεκινήσετε τώρα μια υγιεινή προσέγγιση .

Χυμοί λαχανικών για ένα πρόσωπο γεμάτο φρεσκάδα       

Μια από τις πιο αποτελεσματικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμφάνιση μας και να καθυστερήσουμε την εμφάνιση ρυτίδων είναι να πίνουμε χυμούς λαχανικών. Ο Dr. Μέρκολα, ένας από τους πρωτοπόρους και κορυφαίους γιατρούς στο θέμα της φυσικής υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

 «Ένας από τους λόγους που ξεκίνησα να πίνω χυμούς λαχανικών ήταν ότι έβλεπα στο ιατρείο μου κάποιες 75χρονες κυρίες που είχαν την όψη 40χρονης οι οποίες δεν είχαν ουσιαστικά ούτε μια ρυτίδα στο πρόσωπο τους. Οι περισσότερες από αυτές έπιναν σημαντικές ποσότητες χυμών από λαχανικά και ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό με εντυπωσίασε τόσο πολύ που ξεκίνησα να πίνω χυμούς λαχανικών και εγώ ο ίδιος.»

1.    Οι χυμοί λαχανικών σας βοηθούν να απορροφήσετε όλες τις θρεπτικές ουσίες από τα λαχανικά. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μειωμένη ικανότητα απορρόφησης των τροφών.

2.    Σας επιτρέπουν να καταναλώνετε τις απαραίτητες ποσότητες λαχανικών με έναν εύκολο τρόπο. Ανάλογα με το μεταβολικό προφίλ και το βάρος  μπορεί να χρειαζόμαστε από 1 έως 2 κιλά λαχανικά την ημέρα. 

3.    Μπορείτε να προσθέσετε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν τα ίδια λαχανικά κάθε μέρα.           

Επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση των λαχανικών στην αναγέννηση της επιδερμίδας και στη μείωση των ρυτίδων.

Επιπλέον συμβουλές για πιο νεανική εμφάνιση

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορούν να οφείλονται σε κατακράτηση υγρών, η οποία κατά έναν ειρωνικό τρόπο μπορεί να ενταθεί από την αφυδάτωση, οπότε η καθημερινή κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού μπορεί να βελτιώσει αυτήν την πρησμένη εικόνα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και το παλιό τρικ με την πατάτα, που φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα αγγούρια γιατί η πατάτα περιέχει κατεχολάση που είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία για τη βελτίωση της όψης του δέρματος. Η τοποθέτηση μιας φέτας πατάτας κομμένη σε σχήμα μισοφέγγαρου για 20 περίπου λεπτά κάτω από κάθε μάτι, ενώ ξεκουράζεστε, μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τους μαύρους κύκλους.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση νεανικής, λαμπερής και υγιούς εμφάνισης είναι η τακτική άσκηση, παρόλο που η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες.

Τέλος, ο καλός και επαρκής ύπνος όπως και η διαχείριση του στρες και των συναισθηματικών προκλήσεων είναι βασικοί παράγοντες για μια άριστη εμφάνιση.

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>