Ομορφιά και Ουσία

Φεβρουαρίου 21, 2014

4ο Therapy Planet Festival 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Ομιλία στην Κατηγορία: Εναλλακτική Θεραπευτική

“Ομορφιά και Ουσία”

‘Ωρα: 20:00 – 20:40

Ομιλητής: Ζαφειρίου Βαγγέλης,  Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ομοιπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομοιοπαθητικής

Στην παρουσίαση αυτή επιχειρείται η προσέγγιση βαθύτερων διαστάσεων της ομορφιάς και της σχέσης της με τις ολιστικές θεραπείες και την υγεία. Η ομορφιά, το ευ της μορφής, αποτελεί γνώρισμα της φύσης και βαθειά ανάγκη του ανθρώπου. Το όμορφο είναι συνώνυμο του ελκυστικού, προάγει δηλαδή σχέση και δημιουργεί χαρά. Αυτή είναι και η ουσία της ομορφιάς και ο στόχος της.  

Η αναγνώριση του όμορφου προϋποθέτει συγγένεια με τον παρατηρητή. Όμορφο είναι το ευ της μορφής, δηλαδή του αντιληπτού από τις αισθήσεις τμήματος ενός συνόλου. Η μορφή αποτελεί τμήμα του περιεχομένου, εκφράζει και αποκαλύπτει  στοιχεία του. Η ομορφιά της μορφής λειτουργεί και ως υπόσχεση για όμορφο περιεχόμενο (καθολική ομορφιά). Ενίοτε, το ευ της μορφής δεν αποκαλύπτει αλλά συγκαλύπτει μη αποδεκτά μέρη του συνόλου,  εξαπατά ως παγίδα και αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για τον παρατηρητή-μέτοχο. Η ομορφιά της ψυχής, δηλαδή η αγαπητική δυνατότητα του ανθρώπου, αποτελεί την πιο ελκυστική, ουσιαστική, μεταδοτική και χαροποιό ιδιότητά του.

Η διάκριση μορφής και περιεχομένου-ουσίας αποτελεί αντικείμενο της φιλοσοφίας αλλά και της ιατρικής. Το εύ-μορφον (όμορφο) αποτελεί θεραπευτικό μέσον, κριτήριο υγείας, κριτήριο αποκατάστασης της υγείας και κριτήριο δραστικότητας ολιστικών θεραπευτικών μεθόδων. Οι ολιστικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του έρωτα ως της πιο φυσικής και αυθύπαρκτης, δρουν πάντα (και) καλλωπιστικά, δηλαδή ευοδωτικά σχέσης και συνεπώς χαράς ή ‘ευεξίας’ κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στον ομώνυμο ορισμό της.

Σύντομο Βιογραφικό:

Βαγγέλης  Ζαφειρίου,Ψυχίατρος, είναι πτυχιούχος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική στο Αιγινήτειο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ασκεί την Ομοιοπαθητική από το 1983 σε μεγάλα Ομοιοπαθητικά Κέντρα. Διδάσκει την Ομοιοπαθητική από 25ετίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, Ε.Ε.Ο.Ι. Είναι Πρόεδρος και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης της Εθνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας, Ε.Ε.Ο.Ι.Σ. Διετέλεσε αν. Μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρων, Α.Π.Σ.Ι. Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ι.Σ.Α. και εκλεγμένος Εκπρόσωπος του Ι.Σ.Α. στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Είναι Μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομοιοπαθητικής, E.C.H.  Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων για την προώθηση της Ομοιοπαθητικής, Σ.Ε.Π.Ο. Εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και περιοδικά.

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>