Ένζυμα – Το κλειδί της μακροζωίας

Σεπτεμβρίου 25, 2014

Τι είναι τα ένζυμα

Τα ένζυμα είναι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που είναι ενεργές σε κάθε κύτταρο του σώματος σας κάθε δευτερόλεπτο. Τα ένζυμα μετατρέπουν τις τροφές σε χρησιμοποιήσιμες μορφές. “Χωρίς ένζυμα, οι σπόροι δε θα βλάσταναν, τα φρούτα δε θα ωρίμαζαν, τα φύλλα δε θα άλλαζαν χρώμα, και δε θα υπήρχατε”.

Τι καταστρέφει τα ένζυμα

Ο Edward Howell MD, με παγκόσμιο κύρος στα ένζυμα και τη διατροφή, λέει ότι τα ένζυμα αλλοιώνονται επάνω από τους 48 βαθμούς Κελσίου. Αφού το νερό βράζει στους 100 βαθμούς, καταλαβαίνετε ότι το μαγείρεμα είναι καταστρεπτικό στα περισσότερα τρόφιμα.

Τα διάσημα πειράματα του Δρ Francis Pottenger, με τις δύο ομάδες γατών στη δεκαετία του ’30 είναι εξίσου σχετικά σημαντικά, όπως και πάντα. Στη μια ομάδα δόθηκε αποκλειστικά ωμή, άψητη τροφή. Στην άλλη δόθηκε μόνο μαγειρεμένη.

Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά σαφή: όλες οι γάτες που τρέφονταν με ωμή τροφή έζησαν μια μακριά, υγιή ζωή. Οι γάτες που τρέφονταν με μαγειρεμένη τροφή αρρώστησαν και πέθαναν πολύ νεώτερες.

Ο Δρ Edward Howell στο βασικό έργο του Enzyme Nutrition, λέει ότι μας δίνεται ένας τραπεζικός λογαριασμός ενζυμικής ενέργειας στην αρχή της ζωής μας. Ο τραπεζικός λογαριασμός περιέχει δύο τύπους ενζυμικών νομισμάτων:

- τα μεταβολικά ένζυμα (5.000)

- τα πεπτικά ένζυμα (20)

Όσο περισσότερα χρησιμοποιήσουμε άπο αυτόν τον τραπεζικό λογαριασμό για την πέψη, τόσο λιγότερα αφήνονται για χιλιάδες άλλες εργασίες που τα μεταβολικά ένζυμα πρέπει να εκτελέσουν στους οργανισμούς μας, όπως η σκέψη, η αναπνοή, το περπάτημα, η όραση, η ζωή των κυττάρων, κ.λπ,  όλα εξαρτώνται από τα ένζυμα.   

Τα μεταβολικά ένζυμα

Είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία των συστημάτων του σώματος:

Όλες αυτές οι βιοχημικές διεργασίες που συμβαίνουν μέσα μας απο δευτερολέπτο σε δευτερολέπτο, απαιτούν συγκεκριμένα ένζυμα για να συμβούν.

Τα μεταβολικά ένζυμα είναι αυτά που χρησιμοποιούν τις θρεπτικές ουσίες που έχουν διασπαστεί απο τα πεπτικά ένζυμα, υπό τον όρο ότι η κανονική πέψη έχει πραγματοποιηθεί.

Τα πεπτικά ένζυμα

Το στόμα, το στομάχι, το πάγκρεας, το συκώτι, και το έντερο παράγουν διάφορα ένζυμα των οποίων εργασία είναι να διαχωρίσουν οποιαδήποτε τρόφιμα τρώμε σε χρησιμοποιήσιμα συστατικά.

Ανεξάρτητα από το πόσο δυσκολοχώνευτη είναι μια τροφή, το σώμα σας θα δοκιμάσει να τη διασπάσει με τη βοήθεια των ενζύμων.

Μερικά τρόφιμα είναι πολύ εύκολο να διασπαστούν στο σώμα, γιατί περιέχουν μέσα σε τους όλα τα απαραίτητα ένζυμα για την πλήρη πέψη τους. Παραδείγμα: μήλα, καλαμπόκι, καρπούζι, πράσινες πιπερές, αχλάδια, σέλινο, ωμά φρούτα και λαχανικά.

Αυτά τα τρόφιμα δεν απαιτούν από το σώμα να σπαταλήσει ενέργεια προκειμένου να τα μετατρέψει σε χρησιμοποιήσιμη μορφή.

Τρεις κατηγορίες τροφής:

Κάθε τύπος τροφίμων έχει ένα ειδικό ένζυμο για να κάνει αυτόν τον αναλυτικό διαχωρισμό να συμβεί:

  • Η λιπάση είναι το ένζυμο που διασπά το λίπος.
  • Η πρωτεάση  διασπά την πρωτεΐνη.
  • Η αμυλάση διασπά τους υδατάνθρακες.
  • Η σημερινή τυποποιημένη τροφή δεν μπορεί να αφομοιωθεί.

Ξέρετε -burgers, τηγανητά, πίτσα, μπύρα, τσιπς, κοκα κόλα, κ.λπ. Αυτά είναι μη-τρόφιμα,νέα στο ανθρώπινο είδος  που παρουσιάζονται τον 20 αιώνα. Το πεπτικό μας σύστημα δε σχεδιάστηκε για να διασπάσει αυτά τα παράξενα χημικά. Έτσι όλα αυτά δεν αφομοιώνονται – κάθονται ακριβώς εκεί και σαπίζουν.

Αντίθετα η φυσική διατροφή (στην οποία τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν μέσα τους τα απαραίτητα ένζυμα για την πλήρη διάσπαση) δεν αφήνει πίσω της κανένα υπόλειμμα από τη διαδικασία της χώνεψης. Αυτή είναι η κανονική πέψη.

Τοξιναιμία σημαίνει δηλητηρίαση του αίματος:

“… κάθε αποκαλούμενη ασθένεια είναι μια κρίση της τοξιναιμίας, που σημαίνει ότι η τοξίνη έχει συσσωρευτεί στο αίμα πάνω από το σημείο ανεκτικότητας. Μία κρίση στο σώμα μας, η αποκαλούμενη ασθένεια -πείτε την κρύωμα, γρίπη, πνευμονία, πονοκέφαλο, ή τυφοειδή πυρετό – είναι μια έμμεση αποβολή. Η φύση προσπαθεί να απελευθερώσει το σώμα απο την τοξίνη.” – JH Tilden

Το  ίδιο και με το κρύωμα. Το κρύωμα είναι απλά ο τρόπος του σώματος να πει ότι το επίπεδο τοξικότητας έχει ξεπεράσει τώρα τη δυνατότητα του σώματος να ξεφορτωθεί τα απόβλητα μέσω των κανονικών λεωφόρων: παχύ έντερο, νεφρά, και συκώτι. Έτσι θα δοκιμάσει τις εναλλακτικές ή έμμεσες διαδρομές: μύτη, στόμα, λαιμός, μάτια, πνεύμονες.

Ο λόγος που η τροφή παραμένει άπεπτη, είναι η έλλειψη ενζύμων

Τρώμε τρόφιμα που δεν μπορούμε να χωνεύσουμε. Παραμένουν στα έντερά μας σε μορφή σήψης. Τελικά η προστατευτική εντερική επένδυση αποδυναμώνεται και επιτρέπει σε ένα μερος σάπιας, άπεπτης τροφής να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν βρεθούν στο αίμα, τα τοξικά υπολείμματα εγκαθίστανται οπουδήποτε. Μετά αρχίζουν μια φλεγμονώδη αντίδραση στηνθέση όπου κατέληξαν. Η βιαστική διάγνωση είναι ότι έχουμε ένα πρόβλημα επιτόπιας φλεγμονής  – αρθρώσεις, μύες, συκώτι, νεφρά, έντερα, στομάχι, οτιδήποτε.

Κατόπιν μας δίνονται φάρμακα για να καλύψουμε τα συμπτώματα. Οι γιατροί προσποιούνται ότι μπορούν να θεραπεύσουν το “προβληματικό” μέρος σε απομόνωση από το υπόλοιπο σώμα. Γι’ αυτό δε φέρει αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Δρ Tilden, αυτοί οι τύποι χρόνιων, μυστήριων ασθενειών σχεδόν πάντα έχουν την τοξιναιμία ως ελλοχεύουσα αιτία.

Η επεξεργασία τροφίμων υπάρχει τα τελευταία 90 χρόνια. Η επεξεργασία τροφίμων ήρθε κυρίως κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι με την αφαίρεση των ενζύμων από τα τρόφιμα, αυτά μεταφερόντουσαν καλύτερα και διαρκούσαν περισσότερο.

Μετά τον πόλεμο, οι ίδιες τεχνικές εφαρμόστηκαν στις επιχειρήσεις σουπερμάρκετ που ανακάλυψαν ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να αυξηθούν πολύ εάν τα τρόφιμα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο χωρίς να χαλάσουν. Αλλά άν αυτό σήμαινε ότι θα αφαιρούσαν επίσης την περισσότερη ή όλη την διατροφική αξία από τα τρόφιμα μαζί με τα ένζυμα, αυτό θα ήταν πάρα πολύ κακό. Οι παρασκευαστές τροφίμων όμως δεν δραστηριοποιούνταν στον κλάδο υγείας. Συμμετείχαν στην επιχείρηση “διάρκεια ζωής στο ράφι”.

Καλό συκώτι = καλή ζωή

Ένα από τα πρώτα όργανα που συντρίβονται από το σταθερό κατακλυσμό των τοξικών fast foods είναι το συκώτι, το πιο σημαντικό όργανο του σώματος. Εάν το συκώτι ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στον καθαρισμό του αίματος απ’ όλα τα άπεπτα τρόφιμα που ωθούμε στον οισοφάγο μας, θα ζούσαμε επ’ αόριστο (Bieler). Προτού μπουν στη γενική κυκλοφορία, τα χωνευμένα τρόφιμα από το έντερο περνούν πρώτα από το συκώτι μέσω της πυλέας φλέβας. Το συκώτι έπειτα επιλέγει τι θα κάνει τα χωνευμένα τρόφιμα:

          1.  δημιουργεί τους νέους ιστούς του σώματος

          2.  απελευθερώνει ενέργεια

          3.  αποθηκεύει τις θρεπτικές ουσίες για μελλοντική χρήση

Δυστυχώς σε μια διατροφή χωρίς ένζυμα που αποτελείται κατά 80% από σκληρά λίπη και επεξεργασμένες ζάχαρες, το συκώτι έχει μετά βίας το χρόνο να ασχοληθεί με αυτές τις λειτουργίες ζωής. Αντ’ αυτού σπαταλά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και της δύναμής του ακριβώς προσπαθώντας να επεξεργαστεί νερό σε έναν υπόνομο χημικών ουσιών. Τα κύταρρα του συκωτιού πεθαίνουν, επέρχεται η κίρρωση.

Σε μια έρευνα, ο Weston A. Price βρήκε ότι οι υγιέστεροι άνθρωποι στη γη βρίσκονταν:

Αυτό που βρήκε ο Price ήταν τρομακτικό και αναμφισβήτητο: συνολικά, αυτοί οι πολιτισμοί απολάμβαναν υγιή δόντια, ισχυρά κόκκαλα και ζωές γενικά απαλλαγμένες από εκφυλιστικές ασθένειες, υπό τον όρο ότι υπήρχε επαρκής φυσική τροφή και νερό πλούσιο σε μέταλλα.

Κατόπιν σταθερά, μόλις τα χωρίς ένζυμα επεξεργασμένα, απονεκρωμένα τρόφιμα του εμπορίου διατέθηκαν σε αυτούς τους απλούς ανθρώπους, μέσα σε μερικά χρόνια, τα δόντια τους ήταν σάπια, τα κόκκαλά τους μαλάκωναν και δοκίμαζαν την αρχή των εκφυλιστικών ασθενειών.

Τα προϊόντα διάσπασης της επεξεργασμένης τεχνητής πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα όξινα στο αίμα. Αυτό θέτει σε κίνηση ολόκληρο το πρόγραμμα αποθήκευσης ασβεστίου χάρις στον οποίο το pH του αίματος σώζεται από όλον αυτό τον επικίνδυνο οξυνισμό μέσω της αφαίρεσης ασβεστίου από τα κόκκαλα και τα δόντια.

Η επόμενη προσπάθεια του σώματος είναι η απόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις και τα όργανα, οστεοπόρωση, και ολική διαταραχή της λειτουργίας του νεφρού και του επινεφρίδιου που περαιτέρω προσπαθούν να ρυθμίσουν το pH  του αίματος. Πάρα πολλή πρωτεΐνη στη διατροφή σαπίζει στην πεπτική οδό, δημιουργεί μπλοκάρισμα, σύνδρομο διαρροής εντέρου, και ένα ολόκληρο πλήθος εντερικών διαταραχών.

Γάλα – μια απονεκρωμένη χωρίς ένζυμα τροφή

Η απουσία ενζύμων στα σύγχρονα γαλακτοκομικά προϊόντα υπάρχει εξ ορισμού: το γάλα προφέρεται “παστεριωμένο” μόνο όταν αφαιρεθούν όλα τα ένζυμα με τη θέρμανση. Από το παστεριωμένο γάλα παίρνουμε έπειτα βουτύρο, παγωτό, τυρί, γιαούρτι και σοκολάτα γάλακτος.

Το πρόβλημα είναι οτι όλα αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούν να χωνευθούν. Τα άπεπτα τρόφιμα πηγαίνουν σε όλο το σώμα και προκαλούν τη χρόνια φλεγμονή και αλλεργία.

Το γάλα δεν είναι καλή πηγή ασβεστίου επειδή το ένζυμο φωσφατάση, που είναι απαραίτητο για να απορροφηθεί το ασβέστιο, καταστράφηκε από την παστερίωση!

Το γάλα είναι ένα πολύ κοινό παράδειγμα τεχνητής, κατασκευασμένης από τον άνθρωπο τροφής για την οποία ένας αιώνας διαφήμισης έχει δημιουργήσει την αυταπάτη ότι πρόκειται για ένα υγιεινό βασικό προϊόν διατροφής.

Τα ίδια ισχύουν και για τα άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά δηλαδή που έχουν απονεκρωθεί από τη βιομηχανία τροφίμων με την αφαίρεση όλων των ενζύμων. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο τα ένζυμα κάνουν τα τρόφιμα να είναι μια ζωντανή οντότητα.

“Τι τραβάει η όρεξή μας;”

Κοιτάξτε στην τηλεόραση, στις διαφημίσεις, στους εξωτερικούς χώρους, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες – με τι μας επιτίθενται συνεχώς; Εικόνες burgers, τηγανητών, παγωτού, τσιπς, PEPSI, γλυκών, γάλακτος, τυριού, κ.λπ.

Αυτά είναι τα καλύτερα δηλητήρια που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Όχι μόνο επειδή περιέχουν ελάχιστη ή καμία περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Αλλά ακόμα κι αν περιείχαν, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να τα πάρουμε, επειδή αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν κανένα ένζυμο μέσα τους. Όλα αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Επομένως, ολόκληρο το φορτίο της πέψης τοποθετείται στα ένζυμα του σώματός μας. Τα τρόφιμα διασπώνται μόνο μερικώς, ή καθόλου, από τα πεπτικά μας ένζυμα, επειδή πολλά τρόφιμα είναι τόσο ξένα, τόσο επεξεργασμένα, έχουν τόσα πολλά χημικά και συντηρητικά, και είναι τόσο νέα στο ανθρώπινο είδος ώστε επιβαρύνουν δραματικά τη δυνατότητα του σώματός μας να τα μεταβολίσει.

Τι συμβαίνει λοιπόν με όλη αυτή την άπεπτη τροφή;

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολλή μπαίνει μέσα, αλλά ποτέ δε βγαίνει. Λίγο ασαφές; Ο μέσος 35άρης έχει μεταξύ 2-10 κιλά άπεπτων τροφίμων στο έντερο μόνο, ακόμη και σύμφωνα με την FDA (Food and Drug Administration). Ο John Wayne σε νεκροψία που διενεργήθηκε βρέθηκε να έχει κοντά στα 20 κιλά! Ο Elvis είχε περισσότερα από 9 κιλά.

Αυτά τα σαπίζοντα κατάλοιπα δε μένουν μόνο στο έντερο, αλλά μπορούν να μπούν στην κυκλοφορία του αίματος, και να εναποτεθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Αυτή η τροφή είναι ξένη και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε οποιαδήποτε περιοχή εναποτεθεί.

Αλλεργίες

Η αντίδραση στα άπεπτα τρόφιμα έχει ενοχοποιειθεί ως η αιτία για πάνω από το 90% των αλλεργιών. Όλες αυτές οι παθήσεις δεν εμφανίζονται συνήθως χωρίς λόγο, ή λόγω κάποιας γενετικής τάσης.

Οι άνθρωποι προσποιούνται ότι είναι αλλεργικοί στη σκόνη, τη γύρη, την τρίχα σκυλιών, στη γούνα γατών, στα φτερά αλόγων, στις φάσεις του φεγγαριού!

Αλλά γιατί να ψάξουμε  μια εξωτερική αιτία όταν το προφανές σας κοιτάζει επίμονα στο πρόσωπο; Χρόνια κατανάλωσης τροφίμων που δεν μπορούν να χωνευθούν έχουν καθορισμένες φυσικές συνέπειες. Η διατροφή δεν έχει μόνο επιπτώσεις στην υγεία σας.

Η διατροφή καθορίζει  την υγεία σας.

Ένζυμα και γήρανση

Τα άπεπτα τρόφιμα φράζουν την πεπτική οδό, σαπίζουν εκεί, και δημιουργούν τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα κύτταρα, προκαλώντας την πρόωρη γήρανση των ιστών.

Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στη μεμβράνη των κυττάρων αναγκάζοντάς τα να συρρικνωθούν και να αφυδατωθούν, και υποβάλλοντας το DNA σε αλλαγή από εξωτερικές δυνάμεις.

Τα μεγάλα άπεπτα μόρια διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος από το έντερο, κάνοντας το αίμα κολλώδες (παχύρευστο), και εμποδίζοντας την κανονική διανομή οξυγόνου στο σώμα. Τα κύτταρα αναγκάζονται να πεινάσουν και έτσι προκαλείται ο πρόωρος θάνατός τους.

Άρρωστα ζώα

Ο Δρ Howell κάνει την παρατήρηση ότι οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που, στο φυσικό περιβάλλον τους, ζουν τη ζωή τους με ασθένεια.

Για σκεφτείτε: πόσες ανθρώπινες ασθένειες υπάρχουν στα εγχειρίδια παθολογίας;  1.000;

Ποιό άλλο ζώο στη φύση παθαίνει έστω και 5 ασθένειες;

Γιατί; Ο Δρ Howell εξηγεί ότι οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα, τα μόνα ζώα που διαβιούν με τρόφιμα δίχως ένζυμα:

“Όλα τα άγρια πλάσματα παίρνουν τα ένζυμά τους από τα ίδια τα ωμά τρόφιμα.” -  Ενζυμική θρέψη (Enzyme Nutrition).

Τα άπεπτα λίπη και η πρωτεΐνη στη διατροφή προκαλούν συνήθως μια πάθηση γνωστή με τον όρο συνάθροιση ερυθροκυττάρων, η οποία είναι μια συμπαγής μάζα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό προκαλεί προβλήματα κυκλοφορίας και μπορεί να είναι η αρχική αιτία της χρόνιας κόπωσης.

Είναι λογικό -εάν τα κύτταρα του αίματος είναι όλα κολλημένα μαζί, δεν μπορούν να κυλήσουν πολύ εύκολα μέσα στα αγγεία του αίματος. Η κυκλοφορία είναι ο μόνος τρόπος για να λάβουν τα κύτταρα του σώματος οξυγόνο, το οποίο χρειάζονται κάθε δευτερόλεπτο. Η συνάθροιση των κόκκινων κυττάρων μειώνει γραφικά το ποσό οξυγόνου που μεταφέρεται στους ιστούς. Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί εκφυλισμό των ιστών, πρόωρη γήρανση  και πρόωρο θανάτο.

Η έλλειψη διαθέσιμου οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει τον εκφυλισμό και τη δυσλειτουργία οποιουδήποτε οργάνου ή συστήματος ολόκληρου του σώματος: αρτηρίες, καρδιά, πνεύμονες, δέρμα, νεφρά, πέψη, κ.λ.π.

Οι κρύσταλλοι χοληστερόλης που περιφέρονται ως στερεά κατάλοιπα στο αίμα λόγω των επικίνδυνα υψηλών επιπέδων χοληστερόλης αίματος – φωλιάζουν στις αρθρώσεις και τους μύες, και προκαλούν χολόλιθους, ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), ινομύωμα, και αρθρίτιδα.

Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα άρχισαν με μια διατροφή που της έλειπαν τα ένζυμα – μια απονεκρωμένη, επεξεργασμένη διατροφή που παρέμεινε αμετάβλητη για χρόνια. Πόσοι από μας στα 40 μας τρώμε ακόμα με τον ίδιο τρόπο όπως όταν ήμαστε έφηβοι; Είναι ο δρόμος  προς την καταστροφή. Είμαστε ακριβώς σάρκα και αίμα τελικά.

Χρόνια κόπωση

Αυτή προκύπτει από τα χρόνια κατανάλωσης μιας διατροφής ανεπαρκούς σε ένζυμα, βιταμίνες και μέταλλα.

Όλα εκείνα τα πρόχειρα και γρήγορα φαγητά και γαλακτοκομικά απλά δεν μπορούν να χωνευτούν. Το σώμα λιμοκτονεί από την έλλειψη θρεπτικών ουσιών.

Οι ολιστικοί γιατροί αποκαλούν αυτό το φαινομένο υποσιτισμό των εύπορων. Είναι περίεργο πώς κάποιος με 30 ή 35 κιλά υπερβολικού βάρους μπορεί να πεινάει, αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει. Η σταθερή πείνα τους είναι ένας πόθος του σώματος που δεν εκπληρώνεται ποτέ και που ελπίζει πάντα ότι μερικές πραγματικές θρεπτικές ουσίες θα περάσουν από τον ουρανίσκο. Αλλά αντ’ αυτού, εξακολουθεί η τυποποιημένη κατανάλωση – γλυκά, fast food, υδρογονωμένα λίπη και έλαια, που καρυκεύονται για γεύση με έναν τόνο άσπρη ζάχαρη και αλάτι.

Σημασία δεν έχει τι τρώμε. Σημασία έχει τι μπορούμε να χωνέψουμε

Οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι μπαίνουν σε τόση φασαρία να ταξινομήσουν τα τρόφιμα σύμφωνα με το περιεχόμενο, λέγοντάς σας ότι αυτά τα τρόφιμα έχουν τόσα mg ασβεστίου, ότι κάποιο έχει πολλή πρωτεϊνη, ή μιλούν για θερμίδες, το συνδυασμό τροφίμων, τους υδατάνθρακες, ή για διατροφή σύμφωνα με τον τύπο αίματός σας, ή τον τύπο του σώματος, ή κάποια ζώνη, και άλλες πολλές έννοιες της μόδας. Αλλά το τι υπάρχει μεσα στα τρόφιμα έχει πολύ λιγότερη σημασία για αυτούς. 

Πραγματική σημασία όμως έχει, ποιό πόσο θρεπτικών ουσιών καταλήγει τελικά στα κύτταρά σας.

Μην εγκλωβίζεστε στο παιχνίδι των χιλιοστογραμμαρίων. Ή το παιχνίδι των θερμίδων. Αρχίστε με τα βασικά. Εάν η τροφή δε διασπάστηκε ποτέ στην πεπτική οδό, τότε απλά πέρασε απο μέσα σας. Ή χειρότερα, είναι ακόμα εκεί. Ακόμη περισσότερο από την ποιότητα των τροφίμων, είναι η ποσότητα  που κάνει χοντρούς τους ανθρώπους.

Σκεφτείτε: για την κανονική διατροφή, οι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Η μέση κατανάλωση μας είναι 125 γραμμάρια! Όσον αφορά την άσπρη ζάχαρη, καταναλώνουμε ένα μέσο όρο 72 κιλών το άτομο ετησίως.

Πόσο χρειαζόμαστε; Μηδέν! Η άσπρη ζάχαρη δεν έχει καμία διατροφική αξία.

Τα λίπη

Το σώμα για βέλτιστη υγεία απαιτεί μόνο τα φυσικά λίπη, – όπως στα αβοκάντο, στα ωμά καρύδια, το λιναρόσπορο, την καρύδα, κλπ. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν το ένζυμο για τα λίπη που ονομάζεται lipase  – που ο ρόλος του είναι να διασπά τα λίπη.

Αλλά τέτοιες τροφές δεν τρώμε. Τα λίπη που φορτώνουμε τον οργανισμό μας είναι τεχνητά, λίπη φτιαγμένα από τον άνθρωπο όπως αυτά που υπάρχουν στα τσιπς, στα τηγανητά, και στηνμαργαρίνη. Αυτά τα τεχνητά λίπη είναι μη-τρόφιμα, άπεπτα, και οδηγούν στις φραγμένες αρτηρίες και την κυταρίτιδα.

Όταν εισέλθουν στο σώμα γίνονται ξυνά τρανς-λιπαρά οξέα. Τα ξυνά τρανς-λιπαρά οξέα είναι ο κυριότερος παραγωγός ελεύθερων ριζών. Και αυτό σημαίνει γήρανση, βλάβη κυττάρων, και μεταλλαγή DNA.

Άρα, υγεία ή απλά επιβίωση;

Ένας άνθρωπος δεν είναι μια στατική μάζα κυττάρων, αλλά μια ζωντανή διαδικασία. Κάθε ημέρα έχουμε μια πιθανότητα ή να βελτιώσουμε τη γενική υγεία μας, ή απλά να επιζήσουμε για άλλες 24 ώρες. Κάθε ημέρα, κάθε γεύμα, είναι μια ευκαιρία να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, η υγεία μας είναι απλά το αποτέλεσμα όλων αυτών των προηγούμενων επιλογών.

Κάθε επιλογή τροφής θέτει δύο ερωτήματα:

Αυτή θα θρέψει το σώμα

ή θα φράξει το σώμα;

Ας επιλέξουμε τα τρόφιμα που αποτοξινώνουν το σώμα, ενισχύουν την ανοσία μας, αποθρομβοποιούν το αίμα μας και βελτιστοποιούν την  ποιότητα της ζωής μας.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι απονεκρωμένα   – δεν υπάρχει τίποτα σε αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Τα “τρόφιμα του εμπορίου” γίνονται για να πουληθούν και για να διαρκέσουν στο ράφι πολύ καιρό. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ανθρώπινη διατροφή.

Μόνο τα φυσικά και ωμά τρόφιμα περιέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες, όπως τις βιταμίνες, τα μέταλλα, και τα ένζυμα.

Το καλύτερο σχέδιο δράσης θα ήταν να τρώμε μια διατροφή που αποτελείται από ωμή, πλούσια σε ένζυμα τροφή περισσότερο από 80%.

Βάλτε πίσω στο σώμα τα ένζυμα που μπορούν να αποτοξινώσουν (detox) το αίμα και τους ιστούς.

Θέλετε να αποτοξινώσετε το σύστημα; Είναι επιλογή σας: πλήρεις, φυσικές τροφές.

Πηγή: www.thedoctorwithin.com

Το Regulat αποτελείται από φρέσκα βιολογικά φρούτα, λαχανικά, καρπούς και φύτρα και προσφέρει στον οργανισμό πάνω από 10.000 ενεργά ένζυμα σε υγρή απορροφήσιμη μορφή για τις 200 εκατομμύρια περίπου βιοχημικές διεργασίες που επιτελούνται καθημερινά στο ανθρώπινο σώμα (θα το βρείτε στη Health-boutique.com)

Κλείστε μία συνεδρία nutritional & anti-aging coaching και μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε  υγιεινές  διατροφικές επιλογές   με ασφαλή και υγιή τρόπο.  Επικοινωνήστεεδώ.

 

About Author(1) Reader Comment

  1. 24/08/2015 at 3:13 μμ

    Συνολικά, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με σωματική άσκηση και καλύτερη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα κατά το ένα τρίτο.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>